Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören i Dals-Ed får lämna: ”Respekt för beslutet”

Publicerad:
Agneta Johansson, som sedan åtta år tillbaka varit kommunchef i Dals-Eds kommun, lämnar sin tjänst. Foto: Tommy Löfgren

Agneta Johansson, som sedan åtta år tillbaka har arbetat som kommundirektör i Dals-Eds kommun, uppger att hon är omtumlad efter det politiska beslutet att hon måste avsluta sin tjänst. Samtidigt säger hon att det är enligt spelets regler.

Dals-Eds kommundirektör Agneta Johansson, kommunens högsta tjänsteman, får lämna sin post. Det meddelade på torsdagskvällen kommunalrådet Andreas Nilsson (M) i ett pressmeddelande. En ny kommundirektör ska rekryteras.

”Dals-Eds kommun står som så många andra kommuner inför stora utmaningar. Med anledning av detta så har den politiska ledningen beslutat om ett nytt ledarskap och en ny kommundirektör kommer att rekryteras”, skriver kommunstyrelsens ordförande Andreas Nilsson (M).

Det var vid ett-tiden strax efter lunch på torsdagen som Agneta Johansson blev kallad till ett möte med kommunstyrelsens ordförande Andreas Nilsson (M) där hon blev informerad om att den politiska ledningen vill se någon annan som kommunchef.

– Jag var helt oförberedd på det här, men vad jag förstår vill de, utifrån de utmaningar Dals-Eds kommun står inför med stora ekonomiska underskott att ta itu med, ha en annan person vid rodret. Jag upplever inte att vi har haft några samarbetssvårigheter, säger Agneta Johansson.

I höstas rapporterade Dalslänningen om den ekonomiska situation som Dals-Eds kommun befinner sig i. Då stod det klart att kommunen på tre år måste minska kostnaderna med 27 miljoner kronor. För att slippa drastiska åtgärder används resultatutjämningsreserven – pengar som kommunen genom åren har sparat ihop för att vid behov använda sig av för att täcka underskott.

Men trots det måste kostnaderna ändock minskas rejält och en projektgrupp, under ledning av Agneta Johansson, tillsattes för att komma till rätta med hur de ska minska.

– Jag anser att jag vet vad som behövs göras, det pågår ett arbete för förändring och det sker redan idag förändring, men vi har olika uppfattningar om hur vi löser det. Jag har förstått att den politiska ledningen vill att det ska gå fortare, men jag tror att det är fel strategi för kommunen, säger Agneta Johansson.

”Ganska vanligt”

Hon säger att hon känner sig ledsen, att beslutet var oväntat och att hon inte har fått någon möjlighet att diskutera situationen.

– Jag hade ju gärna stannat ett tag till och jag har frågat om det här handlar om missnöje med mitt arbete, men det verkar inte vara så. När man tar ett jobb som kommundirektör vet man att om det blir en politisk förändring kan en sådan här sak hända, det är ganska vanligt. Jag har haft åtta fantastiska år i Dals-Eds kommun och jag är glad och tacksam för att jag har vara med så länge i arbetet med att utveckla kommunen, tillsammans med alla fantastiska medarbetare. Jag är stolt över det arbete vi har gjort tillsammans.

Den politiska ledningen i Dals-Eds kommun vill se en ny kommunchef vid rodret.
Den politiska ledningen i Dals-Eds kommun vill se en ny kommunchef vid rodret. Foto: Tommy Löfgren

En överenskommelse kommer nu att arbetas fram mellan arbetsgivaren och Agneta Johansson. Hon är för närvarande arbetsbefriad. Det är fortfarande oklart när hon gör sin sista dag.

”För tidigt sluta jobba”

Jonas Olsson, ställföreträdande kommundirektör, ersätter tills vidare vakansen.

Agneta Johansson uppger att hon nu ska ta det lugnt för att fundera över hur hon ska gå vidare.

– Jag fyller 61 år i maj och jag känner att det är för tidigt att sluta jobba, jag har mycket kvar att ge

Artikeltaggar

Agneta Johansson Andreas NilssonArbeteArbetsgivareÅtgärderDals-Eds kommunJonas OlssonKommunstyrelsenPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.