Hoppa till huvudinnehållet

Tredje boksläppet för Åmåls hyllade deckarduo: ”Vi tror mycket på boken”

Publicerad:
Hur många böcker de kommer att släppa i serien får framtiden utvisa. Minst sex stycken, tänker Peter Mohlin och Peter Nyström. ”Men förlaget vill nog göra minst tio”, säger Peter Mohlin.
Hur många böcker de kommer att släppa i serien får framtiden utvisa. Minst sex stycken, tänker Peter Mohlin och Peter Nyström. ”Men förlaget vill nog göra minst tio”, säger Peter Mohlin. Foto: Fredrik Tacacho

Deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström kommer allt närmare rötterna i Åmål. Deras tredje bok i deckarserien om den före detta FBI-agenten John Adderley, ”Den tysta fågeln” utspelar sig delvis i Grums.

Under lördagen är de på plats i Åmåls bokhandel för signering.

– Vi kommer närmare och närmare. Den inbitne läsaren kommer att märka det. I den andra boken kom vi till Nyängsrondellen och nu har vi kommit hela vägen till bruket i Grums. Och utan att spoila för mycket kan vi nämna att vi gör en touch i Säffle i nya boken. Nu närmar vi oss länsgränsen, säger Peter Mohlin.

Deckarförfattarna tillbaka där allting börjadeBokradions Lundström, Åmåls deckarduo och akademiledamot klara för Bokdagarna

I ”Den tysta fågeln” fortsätter den före detta FBI-agenten John Adderley, under ny identitet, att utforska sina svenska rötter i Karlstad. Djupa människoporträtt, intriger och överraskande vändningar utlovas i boken.

– Jag tycker vi har fått till balansen bättre än någonsin mellan intrigmakandet och psykologin. Jag är väldigt nöjd med personteckningarna, säger Peter Mohlin.

Under coronapandemin var Peter Mohlin och Peter Nyström med på den digitala varianten av Bokdagar i Dalsland. I sommar är de tillbaka ”på riktigt”.
Under coronapandemin var Peter Mohlin och Peter Nyström med på den digitala varianten av Bokdagar i Dalsland. I sommar är de tillbaka ”på riktigt”. Foto: Fredrik Tacacho

De första två böckerna i serien, ”Det sista livet” och ”Den andra systern” släpptes med endast ett års mellanrum. Tredje boken tog ytterligare ett år att färdigställa.

– Den här har vi sugit på lite längre, för vi ville verkligen göra en bra tredje bok, säger Peter Mohlin.

Något som de lyckats med, menar de. Just därför har det tredje boksläppet föranlett en större nervositet än de tidigare släppen.

– Vi kom fram till att det beror på att vi tror så mycket på boken, vi tycker att den är så bra, då har man mer att förlora om folk tycker att den är dålig, säger Peter Mohlin.

Ni fick priser och väldigt fina recensioner för första boken, var det tufft att göra uppföljarna med tanke på hyllningarna?

– Vi är ganska neurotiska båda två men det hade vi aldrig något problem med. Det var mer taggande, säger Peter Mohlin.

”Över 200000 ex sålda i serien”, står det på nya bokens framsida. Vad känner ni när ni läser det?

– Det är fantastiskt egentligen, lite hisnande. Men man vänjer sig tyvärr fort vid det, säger Peter Nyström.

Skrev om stora delar

De hade ett färdigt manus till ”Den tysta fågeln” redan för ett år sedan. Förlaget hade endast mindre synpunkter på utkastet men själva kände författarna sig inte helt nöjda och skrev om stora delar.

– När vi hade fått lite distans till det bestämde vi oss för att skriva om större delen av starten och slutet, säger Peter Mohlin.

– Och en liten bit i mitten, fyller Peter Nyström i. Inget i storyn förändrades men tempot och drivet ändrades.

Om ni inte kommer överens om något i skapandeprocessen, hur gör ni för att komma vidare?

– Vi har något som vi kallar ”skavregeln”. Skaver det för en så skaver det för båda. Om det är ett problem för en så är det ett problem för oss båda, säger Peter Mohlin.

– Då går vi igenom det tillsammans och försöker hitta en gemensam variant. Den kanske varken är bättre eller sämre men det är bara så det ska vara, säger Peter Nyström.

"Den tysta fågeln" är den tredje delen i deckarserien om FBI-agenten John Adderley.
"Den tysta fågeln" är den tredje delen i deckarserien om FBI-agenten John Adderley. Foto: Fredrik Tacacho

Liksom de tidigare böckerna i serien är det Reine Brynolfsson som har läst in ljudboksversionen.

– Vi har en del komiska dialoger här och där och han är väldigt duktig på det, han har sån tajming, säger Peter Nyström.

Planerar sex böcker

Fler böcker i serien är att vänta. De har redan kontrakt på en fjärde bok hos förlaget.

– Vi har inte bestämt hur många vi ska göra men åtminstone sex böcker har vi sagt, säger Peter Mohlin.

– Vi ser i alla fall en båge fram till bok sex, hur John Adderleys och hans universum ska utvecklas, säger Peter Nyström.

Dålig tajming

Vid de två tidigare boksläppen hindrade coronapandemin författarna från att åka runt och möta läsarna. Det vill de ta igen nu. Pr-turnén inleddes i tisdags med ett gästspel på Deckarafton i Göteborg. Därefter fortsatte de till ”brottsplatsen” i Karlstad och under lördagen är de tillbaka på hemmaplan med boksignering i Åmåls bokhandel.

– Vi kände ett väldigt stöd i Karlstad, men där ville folk bara prata om boken. Här i Åmål är det vänner, föräldrars vänner och gamla tränaren man träffar på boksigneringen, det är speciellt, säger Peter Nyström.

Även i sommar kommer de att få möjlighet att möta läsarna i Åmål, på Bokdagar i Dalsland. De har varit med på festivalen tidigare, under coronapandemin, men i sommar är det första gången de är med ”på riktigt”.

– Det ser vi fram emot, säger de.

Peter Mohlin och Peter Nyström släpper i dagarna sin tredje bok, "Den tysta fågeln".
Peter Mohlin och Peter Nyström släpper i dagarna sin tredje bok, "Den tysta fågeln". Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBöckerGrumsJohn AdderleyKarlstadLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.