Hoppa till huvudinnehållet

Den framstående halmslöjderskan Carin Harnell har avlidit

Publicerad:
En bild från 1995 då halmslöjderskan Carin Harnell överlämnade en halmhatt till kung Carl XVI när han och drottning Silvia besökte Baldersnäs.
En bild från 1995 då halmslöjderskan Carin Harnell överlämnade en halmhatt till kung Carl XVI när han och drottning Silvia besökte Baldersnäs. Foto: Privat

Carin Harnell, Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 95 år. Hon var en mycket framstående halmslöjderska.

Carin Harnell var född i Gällsbyn i Ärtemark där hon växte upp tillsammans med en bror och en syster hos sin mamma och morfar. Fadern dog när Carin var fem år.

Uppväxten var fattig och Carin började att arbeta redan som väldigt ung. Först hos en släkting i Göteborg där hon jobbade på kafé. Men snart kallade plikterna hemma i Ärtemark igen. Brodern arrenderade en gård och Carin kom hem och jobbade hos honom under en period innan hon gick vidare till en tjänst på telegrafstationen i Bengtsfors.

Arbete och familjeliv

Därefter utbildade hon sig till hemsyster i Härnösand och jobbade i barnfamiljer på lite olika platser i Bengtsfors. Sitt sista arbete hade hon på kommunens städbuss där hon jobbade åt folk som var i behov av städning. Därefter gick Carin i pension.

1949 gifte sig Carin med den nu framlidne maken Arvid. Paret bosatte sig på Majbergsdal i Bengtsfors och bildade familj. Paret fick två döttrar, Anita och numera framlidna Maria.

”Halm till tusen”

Carin Harnells fritid var, för att låna dottern Anitas beskrivning, fylld av ”halm till tusen”. Halmslöjdandet var något som Carin började ägna sig åt redan som barn. Carin lärde sig fläta av sin mamma Agda Johannesson och sin morfar August Fredriksson.

Carin Harnell var en framstående halmslöjderska i Bengtsfors.
Carin Harnell var en framstående halmslöjderska i Bengtsfors. Foto: Maria Ljungberg

Carin fortsatte ägna sig åt detta hantverk under hela sitt liv. Hon gjorde halmkronor, kransar, påsksaker, midsommarstänger och andra dekorationer för sommarbordet, små figurer, julpynt och så förstås de speciella Ärtemarkshattarna.

Hon hade även en del kurser i hemmet i halmslöjd.

Gjorde hatt till kungen

1995 besökte kungaparet Dalsland och Baldersnäs där de förärades varsin halmhatt. Carin Harnell gjorde halmhatten till kung Carl XVI Gustaf och Barbro Svensson gjorde den andra till drottning Silvia.

Carin Harnell var medlem i Pingstkyrkan, och hon hade en stark gudstro under hela sitt liv. Hon var även aktiv i Bengtsforstraktens hembygdsförening och var intresserad av det mesta som hade med hus och hem att göra. Hon bjöd gärna in vänner och bekanta till sitt hem och var överhuvudtaget en mycket generös människa.

Den bortgångna sörjs närmast av dottern Anita och syskonbarnen David och Anna-Carin och deras familjer.

Artikeltaggar

ÄrtemarkBaldersnäsBengtsforsCarin HarnellCarl XVI GustafDödsfallDrottning SilviaFamilj

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.