Hoppa till huvudinnehållet

Fullsatt i Åmåls kyrka: Tommy Nilsson har ett framgångsrikt recept

Publicerad:
Tommy Nilsson pratade om skyddsänglar och hur han räddats flera gånger. Han spanade upp i skyddstaket, men ärligt talat tittade han nog åt fel håll. Sedan sjöng han ”Änglar”.
Tommy Nilsson pratade om skyddsänglar och hur han räddats flera gånger. Han spanade upp i skyddstaket, men ärligt talat tittade han nog åt fel håll. Sedan sjöng han ”Änglar”. Foto: Elinor Thuresson

Det är inte varje dag Åmåls kyrka är fylld till bristningsgränsen. Men i fredags hände det. Tommy Nilsson var på besök och tillsammans med Åmålskören Worship Gospel med gästsolisten Anna Löwenmark bjöd han de fullsatta bänkarna på en proffsig musikupplevelse.

Tommy Nilsson är på turnén "Öppna din dörr" i Sveriges kyrkor. I Åmåls kyrka hade han sällskap av församlingens gospelkör Worship Gospel.

Det är ett klart framgångsrecept han följer. Kyrka efter kyrka har varit fullsatt längs turnén som dessutom blivit förlängd. Tommy Nilsson pratade sig varm om kyrkorummet, om hur kyrkoturnén ger honom möjlighet att besöka även små orter och om hur det i kyrkorna finns fin akustik och vacker scenografi inbyggd från början. Han beskrev sig också som något av en sökare.

Affärsidén där Tommy Nilsson samarbetar med de lokala församlingarna och körerna är smart. Ett 50-tal Åmålssångare och inte minst körledaren Johanna Friberg har arbetat hårt i månader inför sin medverkan i konserten. Det är självklart att deras släkt och vänner vill höra resultatet.

Konserten var slutsåld sedan länge. Bänkarna och stolarna var fulla även uppe på läktaren.
Konserten var slutsåld sedan länge. Bänkarna och stolarna var fulla även uppe på läktaren. Foto: Elinor Thuresson

De flesta svenskar kan nog nynna med i åtminstone någon Tommy Nilsson-refräng, men i bänkraderna sågs här också några av hans mer inbitna fans.

Alltigenom var det en proffsig och samtidigt avslappnad och personlig kväll Tommy Nilsson bjöd på tillsammans med Åmålskören. Det är imponerande att skapa en intim och nära känsla inför drygt 400 åhörare.

Det är i grunden ett avskalat upplägg på turnén, med sångaren Tommy Nilsson, pianisten Sven Gunnar Petersson och gitarristen Andreas Rydman. Men Åmåls kyrka och Worship Gospel förhöjde det hela. Klangen och resonansen gav ett klart lyft.

Worship Gospel värmde upp kyrkan med tre gospelsånger där Anna Löwenmark, även känd under artistnamnet Monkango, var hemma i Åmål som gästsolist.
Worship Gospel värmde upp kyrkan med tre gospelsånger där Anna Löwenmark, även känd under artistnamnet Monkango, var hemma i Åmål som gästsolist. Foto: Elinor Thuresson

Kvällen började med gospelsväng. Worship Gospel och Anna Löwenmark värmde upp kyrkan på egen hand till ”Bless the Lord”, ”On the cross of Calvary” och ”Don’t be discouraged”.

– Det här sätter lite press på mig. Här är jag hemma i Åmål och så ska man sjunga en Carola-låt, sa Anna Löwenmark och klappade igång publiken.

Hon fick extra applåder när hon pressade rösten uppåt i registret.

Sedan gjorde Tommy Nilsson entré och han satte tonen direkt:

– Goddagens. Vad många ni är! sa han medan han gick runt och hälsade.

 • Det blev lite varmt tyckte Tommy Nilsson och började klä av sig. Han passade på att samtidigt visa och berätta om sina tatueringar.
  Det blev lite varmt tyckte Tommy Nilsson och började klä av sig. Han passade på att samtidigt visa och berätta om sina tatueringar. Foto: Elinor Thuresson
 • Kören var med i de stora nostalgihitsen.
  Kören var med i de stora nostalgihitsen. Foto: Elinor Thuresson
 • Pianisten Sven Gunnar Petersson fick en kram av Tommy Nilsson.
  Pianisten Sven Gunnar Petersson fick en kram av Tommy Nilsson. Foto: Elinor Thuresson
 • Tommy Nilsson kallade själv programmet för väldigt blandat. Han har släppt låtar under sex sex decennier, vilket han tycker känns inte bara knasigt utan ”helknasigt”. Första låten gjorde han som 17-åring, 1977.
  Tommy Nilsson kallade själv programmet för väldigt blandat. Han har släppt låtar under sex sex decennier, vilket han tycker känns inte bara knasigt utan ”helknasigt”. Fö… Foto: Elinor Thuresson
 • Kvällen innehöll historier om allt från ”Så mycket bättre” till barnbarnsbarn.
  Kvällen innehöll historier om allt från ”Så mycket bättre” till barnbarnsbarn. Foto: Elinor Thuresson
 • Tommy Nilsson lyckade få fin kontakt med den mångtaliga publiken i den stora lokalen.
  Tommy Nilsson lyckade få fin kontakt med den mångtaliga publiken i den stora lokalen. Foto: Elinor Thuresson
 • Rutinerade Andreas Rydman är gitarrist under turnén.
  Rutinerade Andreas Rydman är gitarrist under turnén. Foto: Elinor Thuresson
 • Många aktuella ämnen togs upp, för man får passa på när man har en mikrofon, sa Tommy Nilsson.
  Många aktuella ämnen togs upp, för man får passa på när man har en mikrofon, sa Tommy Nilsson. Foto: Elinor Thuresson
 • Kantor Johanna Friberg och Worship Gospel har jobbat hårt inför konserten.
  Kantor Johanna Friberg och Worship Gospel har jobbat hårt inför konserten. Foto: Elinor Thuresson
 • Tommy Nilsson säger att han ofta får frågan varför han väljer att spela i kyrkan. Det enkla svaret är ”varför inte”, säger han.
  Tommy Nilsson säger att han ofta får frågan varför han väljer att spela i kyrkan. Det enkla svaret är ”varför inte”, säger han. Foto: Elinor Thuresson
 • Vid sin entré hälsade Tommy Nilsson publiken noga och skakade till och med hand.
  Vid sin entré hälsade Tommy Nilsson publiken noga och skakade till och med hand. Foto: Elinor Thuresson
 • Anna Löwenmark gästade Worship Gospel.
  Anna Löwenmark gästade Worship Gospel. Foto: Elinor Thuresson
 • I ”Allt som jag känner” bjöds publiken att vara med i duetten. Herrarna i Tommy Nilssons partier och damerna i Tone Norums. Men herrarna var svårflörtade så det blev att damerna sjöng med i allt.
  I ”Allt som jag känner” bjöds publiken att vara med i duetten. Herrarna i Tommy Nilssons partier och damerna i Tone Norums. Men herrarna var svårflörtade så det blev att… Foto: Elinor Thuresson
 • Tommy Nilsson bjöd generöst på historier, som att när Jill Johnsson i ”Så mycket bättre” gjorde om ”Öppna din dörr” till ”Open your heart” gav hon den ovetandes den tänkta originaltiteln.
  Tommy Nilsson bjöd generöst på historier, som att när Jill Johnsson i ”Så mycket bättre” gjorde om ”Öppna din dörr” till ”Open your heart” gav hon den ovetandes den tänk… Foto: Elinor Thuresson
 • Tommy Nilsson kopplade ihop konserten med kyrkorummet, i låtvalet där såväl ”Tell me father” och ”Änglar” var med, men också i flera filosofiska funderingar.
  Tommy Nilsson kopplade ihop konserten med kyrkorummet, i låtvalet där såväl ”Tell me father” och ”Änglar” var med, men också i flera filosofiska funderingar. Foto: Elinor Thuresson
 • Akustiken i kyrkan och den stora bakgrundskören gav en särskild känsla i konserten.
  Akustiken i kyrkan och den stora bakgrundskören gav en särskild känsla i konserten. Foto: Elinor Thuresson
 • Kvällens höjdpunkt blev ”En dag”, strax innan det var dags att runda av.
  Kvällens höjdpunkt blev ”En dag”, strax innan det var dags att runda av. Foto: Elinor Thuresson

Programmet bestod av hans mest kända och spelade låtar, men också en del nyskrivet som färre känner igen. ”Tell me father” och ”Änglar” knöt an till platsen, men kvällens höjdpunkt var definitivt ”En dag”. Då blev det drag i hela kyrkan och kören dansade med.

Musiken varvades med en generös dos roliga anekdoter, historier, bakgrund till sångerna, funderingar och betraktelser ur artistens liv.

”Knasigt” var utan tvivel kvällens mest använda ord och användes om allt från kriget i Ukraina, klimatförändring och flyktingvåg till tv-idén att skicka ett gäng människor som inte kan segla i en båt över Atlanten.

Tommy Nilsson använde ordet även han pratade om sin egen turné:

– Vi gör 30 konserter och det är fullt hela tiden. Det kan man inte räkna med i dessa knasiga tider. Det är vi otroligt tacksamma för.

Tommy Nilsson hade gott sällskap av Åmåls församlings Worship Gospel under ledning av kantor Johanna Friberg.
Tommy Nilsson hade gott sällskap av Åmåls församlings Worship Gospel under ledning av kantor Johanna Friberg. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls församlingÅmåls kyrkaJohanna FribergKonserterKörerMusikSångTommy NilssonUkraina

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.