Malin från Säffle valde att sterilisera sig: ”en befrielse”

Publicerad:
Efter två barn, förlossningsskador och ständiga besvär av preventivmedel bestämde sig Malin för att det fick vara nog med barnafödandet och steriliserade sig. ”Jag tror att många aldrig tänker på att det alternativet finns”. Bilden är en genrebild. Foto: Jessica Gow

Rekordmånga svenskar steriliserar sig. En klar majoritet är män. Säfflebon Malin, 34, är en av de ännu relativt få kvinnor som valt att sätta stopp för sin fertilitet.

– Jag vill att kvinnor som är i en situation liknande min ska veta att alternativet finns. För mig har det varit en befrielse.

Efter Malins första förlossning 2015 kände hon att någonting var fel. Underlivet kändes inte normalt och hon drogs med flera besvär som hon aldrig tidigare hade haft. Men vården hörsammade det inte.

– Jag fick höra att jag bara inbillade mig, att det satt i huvudet.

När hon 2017 var gravid för andra gången fick hon till slut hjälp hos en specialist på förlossningsskador, verksam i en annan del av landet. Då fick hon äntligen bekräftat att hon faktiskt hade fått omfattande skador efter första förlossningen.

– Alla muskler i underlivet hade sprängts sönder då. Det var tydligen väldigt lätt att se, bara man hade kunskapen.

Slippa krånglet

Malin opererades och är i dag i princip helt återställd. Andra barnet föddes med kejsarsnitt. När frågan om preventivmedel återigen blev aktuell, började Malin fundera på om det var dags för en permanent lösning.

– Efter alla problem som jag fick efter min första förlossning - och en jobbig återhämtning från kejsarsnittet med mitt andra barn - kände jag att det fick vara klart med barn nu. Att jag är väldigt nöjd med mina två barn och inte vill genomgå någon mer graviditet och förlossning.

Andra preventivmedel har alltid varit ett gissel för Malin.

– Jag tror att jag har testat alla som finns, och jag har mått psykiskt dåligt av allihop. Jag minns när jag slutade med p-piller att jag tänkte ”men gud, är det så här man ska må?”. Nu när jag kände mig färdig med att skaffa barn såg jag ingen anledning att gå tillbaka till tillfälliga lösningar som jag mått dåligt av. Båda mina föräldrar har steriliserat sig, så det var inget som var främmande för mig.

Blockerar vägen

Frågan om sterilisering kom redan under operationen 2017, men då sa läkaren att det var för tidigt inpå ingreppet. Sen kom en pandemi emellan som gjorde att det blev kö, så det dröjde ända till november förra året.

– Jag känner några män som har steriliserat sig, och de har fått en tid veckan därpå. Då utförs det under lokalbedövning; för kvinnor är det mer komplicerat.

När en kvinna steriliseras skärs äggledarna av, alternativt löds ihop, så att spermier och ägg inte längre kan mötas. Det påverkar dock inte produktionen av ägg, och man menstruerar som vanligt. Ingreppet görs under narkos och i de allra flesta fall genom titthålskirurgi.

– I vissa fall behöver man göra en operation liknande ett kejsarsnitt, och det skrämde mig eftersom jag hade en fruktansvärd återhämtning efter mitt kejsarsnitt. Men jag frågade om vi kunde blåsa av det hela om det inte fungerade med titthål, och det gick självklart bra.

P-piller och andra hormonella preventivmedel passar många, men långt ifrån alla. Malin har mått dåligt av alla preventivmedel som hon testat, så när hon kände sig färdig med familjebildandet kändes inte sterilisering som ett stort steg att ta.
P-piller och andra hormonella preventivmedel passar många, men långt ifrån alla. Malin har mått dåligt av alla preventivmedel som hon testat, så när hon kände sig färdig med familjebildandet kändes inte sterilisering som ett stort steg att ta. Foto: Isabell Höjman/TT

Värt smärtan

Allt gick helt enligt planen och Malin kunde åka hem samma dag. Hon var dock mer påverkad under den närmaste tiden än vad hon hade räknat med.

– Jag hade nog tänkt att det inte skulle vara något alls, men jag hade fruktansvärt ont efter att bedövningen hade släppt. Och det är väl inte konstigt. Jag fick sjukskriva mig i två dagar när smärtan var som värst, och hade ont i en vecka ungefär. Sen kändes det spänt en tid efteråt, innan det kändes normalt igen.

Det har dock varit helt värt den jobbiga tiden direkt efteråt.

– I dag mår jag bättre än någonsin. Jag tycker att det ena ärret är lite fult, men det kan jag verkligen leva med.

Min kropp, mitt ansvar

En del frågar varför inte Malins man valde att sterilisera sig i stället för henne, när det är ett så mycket enklare ingrepp för män.

– Många kvinnor resonerar som så att ”nu är det hans tur, efter allt jag har fått utstå med graviditet och förlossning”. Och för många par är det säkert det rätta att göra, men inte för oss. Han ville helt enkelt inte, och han bestämmer över sin kropp precis som jag bestämmer över min. Det är ju jag som får ta alla konsekvenser om jag blir gravid, och därför ville jag ta kontrollen över min kropp.

Inga tvivel

Den ständigt återkommande frågan från omgivningen innan Malin genomförde steriliseringen var ”vad gör du om något händer dina barn?” - och med ”händer” menar man oftast ”dör”. Men det har aldrig varit något giltigt argument för Malin.

– Den risken får vi tro är väldigt, väldigt liten, och ett nytt barn kan ju ändå aldrig ersätta det man har förlorat. Det skulle kännas fel att skaffa ett barn när man kanske egentligen känner sig klar eller för gammal bara för att ”kompensera” för någon annan, för så fungerar det ju ändå inte.

I övrigt är det ingen som direkt har ifrågasatt hennes beslut eller reagerat negativt.

– De flesta tycker att det är lite coolt. ”Good for you”, säger de! De flesta jag känner vet ju hur tufft jag har haft det och har varit oerhört stöttande i detta.

”Inga fler bebisar”

Det är ingen hemlighet för någon i Malins närhet att hon har steriliserat sig, men hon vill ändå vara anonym i artikeln med hänsyn till barnen.

– De vet dock om detta, de också; det handlar mer om att man inte vill att deras skolkamrater ska säga något konstigt om det.

Att förklara för dem på ett sätt som de kan förstå, var viktigt.

– De är ju i en ålder där många av deras kompisar får småsyskon, så vi ville att de skulle förstå att det inte kommer att bli så för dem. Och vi ville inte heller att de skulle tänka att ”nu är vi så jobbiga att mamma och pappa inte vill ha fler”. Vi har sagt att ”mammas kropp orkar inte ha fler bebisar i sig”, och så var det inget mer med det.

Viktigt med medvetenhet

Det är ännu relativt ovanligt att kvinnor steriliserar sig. Men för Malin har det inneburit en stor lättnad i livet, och hon tror att fler som är i en liknande situation skulle uppleva det. Under förutsättningen - givetvis - att man är väldigt säker på sin sak. Ingreppet är oåterkalleligt och man kan inte bli gravid på naturlig väg, däremot kan man få hjälp med att bli det genom provrörsbefruktning.

– Jag vill inte göra ”reklam” för sterilisering, men jag tycker att det är viktigt att fler är medvetna om att det alternativet finns. Jag tror att många aldrig tänker på det.

Malin tror att kvinnlig sterilisering, liksom manlig, kommer att bli vanligare. Att det är en naturlig följd av en högre nivå av självständighet och självbestämmande för kvinnan i samhället.

– Det är fortfarande så att kvinnan i mycket större utsträckning än mannen sköter om hemmet och familjen, samtidigt som hon oftast jobbar heltid, och det är ingen lätt sak att få ihop. Jag tror att det får många att reflektera över sin egen hälsa, hur man ska må som bra som möjligt i det här livspusslet och orka leva sitt bästa liv för både sig själv och familjen. För mig var det här rätt sak att göra.

Malin heter egentligen något annat.

Sterilisering

Den som fyllt 25 år har själv rätt att besluta om han eller hon ska steriliseras. Den som är myndig men under 25 år kan ansöka om att få tillstånd till sterilisering av Socialstyrelsen.

Kostnaden för sterilisering varierar, men i de flesta regioner kostar det som ett vanligt läkarbesök.

Källa: Socialstyrelsen

Artikeltaggar

FamiljFörlossningGraviditetPreventivmedelVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare