– Vi kräver en ny upphandling, det finns en lösning.
Det var ett av tre krav som ordföranden för Kommittén för Dalslands sjukhus, Jerker Johansson, framförde vid en presskonferens som hölls i sjukhusets entré.
Ingen av de regionpolitiker som var inbjudna kom, endast två kommunpolitiker.
Nu-sjukvården driver i nuläget den nära specialiserade vården i Bäckefors, Lysekil och Strömstad.
Men Kommittén för Dalslands sjukhus anser att ledningen inte har något intresse för de små sjukhusen. Vid förra årets upphandling, när Aleris lämnade, fanns det intressenter som ville ta över. Men de fick inte möjlighet att lämna anbud, menar kommittén.
Därför kräver kommittén för Dalslands sjukhus nu en ny upphandling med, vad de kallar, realistiska villkor för att ”säkerställa driften i framtiden”.
”Lyfta ut”
Stein Rukin från Strömstads sjukhus, där de brottas med samma problem som Dalslands sjukhus, var inbjuden och berättade om en möjlig lösning.
– Det går att lyfta ut sjukhuset från regionen och organisera som ett kommunalförbund, säger han och tog Norrtälje som exempel där kommunalförbundet sjukvård och omsorg Norrtälje är en självständig myndighet.
Kommittén för Dalslands sjukhus kräver vidare att jouren får behålla den nuvarande öppettiden till klockan 24 och inte stänga klockan 22 som beslutats.
Öppna bassängen
Kommittén vädjar också till berörda politiker i Västra Götalandsregionen och Dalslandskommunerna att de kommer överens så att rehabbassängen kan öppna igen. Den brukarenkät som genomförts visar att bassängträningen har mycket god effekt och behövs, menar de.
– Nära hälften av de som svarat är i arbetsför ålder och träningen har visat att de som bara kunde jobba halvtid har kunnat gå över till heltid. De som inte kunde jobba alls har kunnat börja jobba halvtid. Att bassängträningen inte är sjukvårdande behandling som påstås är bullshit, säger Pontus Nordwall som redovisade resultatet.
Bertilsson (M) deltog
Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M), var en av de få kommunpolitiker som deltog och han lovade att jobba vidare för Dalslands sjukhus.
– Det är speciellt viktigt att få till en upphandling. Det finns intressenter som inte fått möjlighet att lämna anbud, sa han och visade sitt missnöje över ledningens ointresse för Dalslands sjukhus.
– Det handlar om diskriminering, det är väldigt tydligt. Vi får inte den vård som erbjuds i mellanregionen. Det tänker vi inte acceptera utan vi ska jobba vidare, säger Bertilsson.