Åmål vill pausa den kommunala banteknikerutbildningen. Vikande elevunderlag, lärarbrist och skral ekonomi är några av förklaringarna till beslutet.
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden ska fatta beslut på torsdag.
Banteknikerutbildningen läggs inte formellt ner utan den läggs på is. Ändrar sig vissa förutsättningar kan kursen mycket väl komma att bli upptinad. För satsningen var i grunden lyckosam. Merparten av eleverna som fullföljt utbildningen gick direkt från klassrum till arbete.
I tjänstemannaförslaget som ligger på välfärds- och arbetsmarknadsnämndens bord på torsdag motiveras pausen enligt följande:
”Elevunderlaget har förändrats, det finns många sökande men endast ett fåtal beviljade med interkommunal ersättning, vilket begränsar antagningsmöjligheterna.
Det är även svårt att rekrytera lärare med rätt kompetenser, vilka är nyckelpersoner i utbildningen.
Mycket av utrustningen behöver bytas ut kontinuerligt och elevgrupperna hållas små, vilket är kostsamt, speciellt som kommunen befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation.”
Har gynnats av samarbete
Banteknikerutbildning har genomförts vid Åmåls vuxenutbildning sedan 2015, i samarbete med Järnvägssällskapet Åmål–Årjängs Järnväg, Jååj, och på senare tid även ihop med Dal–Västra Värmlands Järnväg, DVVJ. Därigenom får eleverna riktiga arbetsuppgifter under lektionstid, vilket gör dem bra rustade för praktik.
Nu sliter både Jååj och DVVJ ekonomiskt, vilket gjort det allt svårare för vuxenutbildningen att förlägga utbildning till deras banor.
Med bättre elevunderlag hade utbildningen möjligen kunnat fortsätta efter sommaren. Förutom Åmålsbor har banteknikerutbildningen genom åren även tagit emot ett relativt stort antal deltagare utifrån. Detta sker genom interkommunal ersättning, IKE, där deltagarens hemkommun betalar Åmål för utbildningen. Intäkterna härifrån har varit helt avgörande för utbildningens fortlevnad. Men nu är det svårare än tidigare att bli beviljad IKE, vilket märks på elevkullarna.
Krävs kompetens
Välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen skriver i sitt yttrande:
”I de två senaste antagningarna hade vi sökande från åtta respektive tio kommuner, endast ett fåtal beviljade med IKE. Vi har därmed många sökande men få som vi kan anta till utbildning.”
Nekandet förklaras ofta av att kommunerna befinner sig i en ansträngd ekonomisk sits.
Samtidigt planerar den ena av två anställda lärare att gå i pension efter sommaren. Ett stort tapp, då personer med rätt kompetens är sällsynta.
Framgångssagan går mot riksintag