Hoppa till huvudinnehållet

Efter sanslösa dramatiken: Nybro klart för Hockeyallsvenskan

Publicerad:
Pelle Hedlund från Åmål, som fyllde år i lördag, jublar efter Nybros avancemang till hockeyallsvenskan.
Pelle Hedlund från Åmål, som fyllde år i lördag, jublar efter Nybros avancemang till hockeyallsvenskan. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Allt gick Nybro Vikings och Pelle Hedlunds väg i slutomgången i kvalserien. Lagets fem mål i slutperioden mot Piteå HC räckte för att lägga beslag på en plats i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

Med fyra lag på 16 poäng inför den sista omgången i kvalserien i lördags var det upplagt för drama. Och drama blev det. Under matchernas gång förändrades tabellen flera gånger.

Med en period kvar var det Hudiksvalls HC som hade grepp om platsen i Hockeyallsvenskan då laget ledde med 2–1 mot IF Troja-Ljungby. Nybro, där Åmålskillen Pelle Hedlund spelar sedan i januari, ledde visserligen i det läget med 2–1 mot Piteå men målskillnaden räckte inte. Då exploderade laget i fullsatta hemmaborgen och gick ifrån till 6–1 i slutperioden.

Det blev sedan några nervösa minuter i väntan på övriga lagens resultat. Och det gick vägen. Vilda glädjescener utbröt på isen när det stod klart att Nybro stod som segrare i kvalserien – med två måls marginal till Smålandsrivalen Kalmar.

Efterlängtad comeback

Serieledaren inför slutomgången, Hudiksvalls HC, fick stryk med 2–4 mot Troja-Ljungby. Kalmar HC slog visserligen Väsby IK HK med 3–2, men målskillnaden räckte inte för Kalmar.

Efter flera års spel i kvalserien gör Nybro nu en efterlängtad comeback i Hockeyallsvenskan. Senast laget spelade där var 2009.

Nästa säsong väntar småländska derbyn mot både Tingsryd och Västervik i Hockeyallsvenskan. Om Pelle Hedlund är kvar då är inte klart än.

ÅSK-fostrade Pelle Hedlund och de andra Nybrospelarna jublar efter hemmamatchen mot Piteå i lördags.
ÅSK-fostrade Pelle Hedlund och de andra Nybrospelarna jublar efter hemmamatchen mot Piteå i lördags. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

På lördagskvällen firades avancemanget på Stora hotellet i Nybro och i söndags hyllade sedan kvalhjältarna på torget i centrala Nybro.

– Det här är det häftigaste jag har varit med om. Visst, jag visste att det här betyder mycket för Nybro, men så här mycket… Nä, det här har varit det bästa dygnet i mitt liv, det är helt otroligt. Det trodde man inte, säger Robin Wengdahl, som spelat i Nybro sedan 2013, i en kommentar till tidningen Barometern.

Artikeltaggar

Åmåls SKHockeyallsvenskanHudiksvalls HCIF Troja-LjungbyIshockeyKalmarKalmar HCNybroPelle HedlundPiteåRobin WengdahlVäsby IK Hockey

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.