Hoppa till huvudinnehållet

Jakten efter Åmåls medeltida kyrka är i full gång: ”Jag har drömt om detta”

Publicerad:
Margareta Nilars, vänster, har drömt om att gräva efter Åmåls medeltida kyrka sedan hon utbildade sig till arkeolog på 1990-talet. Till höger Sonja Jeffrey.
Margareta Nilars, vänster, har drömt om att gräva efter Åmåls medeltida kyrka sedan hon utbildade sig till arkeolog på 1990-talet. Till höger Sonja Jeffrey. Foto: Andreas Dagström

Arkeologisk grävning pågår vid Gamla kyrkan. Förhoppningen är att säkra spår efter Åmålsbornas medeltida gudshus.

– Jag har drömt om det här sedan början av 1990-talet, säger initiativtagaren Margareta Nilars.

Fornlämning stod det på bandet som ramade in området där en handfull arkeologer från Lödöse museum försiktigt började lyfta undan grästuvor på måndagsmorgonen. Två ordentliga schakt ska hinna handgrävas innan fredagen, är tanken.

På plats var även Åmåls tidigare kommunantikvarie Margareta Nilars, som med liv och lust tog sig an kroppsarbetet.

– Hoppas jag är lika nöjd och glad på fredag, sa hon.

Grisarna var före

Utgrävningen bygger vidare på resultatet av fjolårets georadarundersökning vid Gamla kyrkan. Bilderna, så diffusa de är, ger ledtrådar till var medeltida Åmålsbor kan ha hållit sina dop, bröllop, begravningar och gudstjänster.

– Mig veterligen är det första gången det görs en regelrätt arkeologisk utgrävning här. Men för länge sedan gick det runt grisar här och bökade upp ben, säger Margareta Nilars.

Under fem dagar, måndag till fredag, kommer grävningen att pågå.
Under fem dagar, måndag till fredag, kommer grävningen att pågå. Foto: Andreas Dagström

Det är hennes förtjänst att undersökningen genomförs, även om Åmålsortens hembygdsförening på papperet äger projektet. En organisation var helt enkelt tvungen att fronta ansökningen, och då låg hembygdsföreningen närmast till hands.

– Jag har drömt om det här ända sedan början av 1990-talet, när jag började studera arkeologi, säger Margareta Nilars.

Återvändare leder

Åmåls medeltida kyrka omnämns i flera samtida källor. Kanske har det till och med funnits två medeltida kyrkor på orten, men ingen vet med säkerhet var den eller dessa legat.

Projektledare för grävningen är Anton Lazarides. Han var också drivande i de uppmärksammade undersökningarna av Edsleskogs gamla kyrka.

– Detta är av lite annan kaliber. Inte lika stort, men ändå spännande att ta sig an en bortglömd del av historien, säger Lazarides.

Var det självklart att ni skulle ställa upp?

– Tanken har funnits med sedan början och vår inställning var positiv när frågan kom.

Anton Lazarides tycker det är kul att vara tillbaka i Åmåls kommun, även om detta projektet är av mindre kaliber än det i Edsleskog. Bakom skymtar Philip Blomqvist.
Anton Lazarides tycker det är kul att vara tillbaka i Åmåls kommun, även om detta projektet är av mindre kaliber än det i Edsleskog. Bakom skymtar Philip Blomqvist. Foto: Andreas Dagström

Vad kan man dra för slutsatser av fjolårets undersökning?

– Att det finns strukturer. Bland annat kan man se en fyrkant, ungefär lika stor som boulebanan.

Formen låter lovande, men Anton Lazarides vill inte dra några förhastade slutsatser:

– Kanske är det inte spår efter en kyrka? Kanske var det någons ladugård?

Finns det några fördelar med att handgräva?

– Ja, man missar inte lika mycket och det blir inte lika mycket rubbningar i marken. Förhoppningsvis kommer vi en bit på vägen redan i dag.

Hur djupt arkeologerna kommer återstår att se. Hyfsat stora stenar tittade fram redan under det översta jordlagret. Möjligen spår efter den gamla kyrkogårdsmuren.

Några få nyfikna stannade till och kollade på grävningen. Senare i veckan ska bland andra en klass från Karlbergsgymnasiet göra studiebesök vid grävningen.
Några få nyfikna stannade till och kollade på grävningen. Senare i veckan ska bland andra en klass från Karlbergsgymnasiet göra studiebesök vid grävningen. Foto: Andreas Dagström
Tuvorna staplades gräsyta mot gräsyta för att lätt kunna läggas tillbaka efter grävningen.
Tuvorna staplades gräsyta mot gräsyta för att lätt kunna läggas tillbaka efter grävningen. Foto: Andreas Dagström
Sonja Jeffrey, Anton Lazarides och Astrid Lennblad hittade direkt intressanta stenar.
Sonja Jeffrey, Anton Lazarides och Astrid Lennblad hittade direkt intressanta stenar. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålAnton LazaridesEdsleskogs gamla kyrkaLödöse museumMargareta NilarsTeknik och vetenskapUtgrävningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.