Hoppa till huvudinnehållet

Akvedukt ej som akvavit

Publicerad:
Akvedukt bör ej jämställas med akvavit.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Gamla hedervärda Dalslands kanal hamnade för ett tag sen i hetluften. Sen slutade vd:n Johan Trollnäs. Gamle chefen Benny Ruus har tillfälligt gått in som vd och organisationen kan slicka sina sår.

Johan Trollnäs hade tydligen gjort ett gott jobb när franska sprittillverkaren Pernod byggde upp ett besökscentrum i Åhus där Absolut Vodka, Åhus Akvavit och annat står i centrum. Tanke är bland annat att locka dit företag för kickoffer. Mot en avgift ges info och rundvandring. Jag tror man även kan få sig ett smakprov på någon stark vara.

Idén var tydligen att bygga upp något liknande i Håverud. Fast det handlade det inte om akvavit. Utan om akvedukt. Planerna var att hålla besökscentrumet öppet hela året. Och med övernattningsmöjligheter.

Men hallå! Var det ingen i styrelsen som räckte upp handen och sa stopp och belägg? Hur kunde man tro att folk skulle vallfärda till Håverud när vintermörkret lagt sig över bygden? Och massor av pengar brändes på förstudier av det knäppa projektet.

En hemsk tanke: Akvavit i ett folkrikt Skåne drar mer än en en aldrig så intressant akvedukt i Dalsland.

Till slut är det så att Dalsland och delvis Värmland har en intressant kanal att förvalta. Det gäller att hålla 150-åringen i gott skick. Och att se till att det blir trafik på kanalen med rimliga slussavgifter. Sånt främjar butiker och restauranger i området. Kommuner, regioner och staten har också tagit stort ansvar för Dalslands kanals framtid.

Så rapporterar Grönköpings Veckoblad att ett kommunalt stödpaket kommit bort i posthanteringen. Både avsändaren t.f. ekonomichefen Elmer Jigebring och mottagarna glesbygdsboende högkostnadsproducenter beklagar.

Lokale postmästaren Pontus Brunander gör en mer realistisk bedömning av situationen och tonar ner:

– Detta är ändå blott en försvinnande del av alla paket som brukar komma bort.

Artikeltaggar

Benny RuusButikerDalslandDalslands kanalDalslands Kanal ABGrönköpings VeckobladJohan TrollnäsRestaurangerStyrelserTrafikTurism