Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls kommun köper tillbaka del av Måkeberg: ”Mycket bra”

Publicerad:
Måkeberg AB säljer tillbaka marken vid Norra hamnplan till Åmåls kommun. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommun ska köpa tillbaka en del av Måkebergsområdet. Det beslutades på tisdagen.

Köpesumman blir två miljoner kronor, lika mycket som markinnehavaren skulle ha betalat i vite för avtalsbrott.

– Mycket bra, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Av de en gång storslagna planerna för området vid småbåtshamnen återstår snart ingenting.

Efter flera förhandlingsomgångar, bland annat med advokat involverad, har den tilltänkta exploatören, fastighetsbolaget Måkeberg 3, och Åmåls kommun enats om återköp av fastigheten Jollen, alltså den stora asfalterade ytan på Norra hamnplan.

Förvärvet beslutades formellt vid tisdagens fullmäktigemöte, utan debatt.

– Det har rått sträng sekretess hela vägen. Så är det när det gäller affärer ute i världen, sa Michael Karlsson (M), som förklaring till varför ärendet inte gjort något avtryck i diariet.

Kommunstyrelsen behandlade frågan vid extrainsatt möte på måndagskvällen, och förslaget därifrån publicerades kort innan fullmäktige sammanstrålade. Konsekvensen blev en sällsynt tidig ajournering, så att ledamöterna gruppvis kunde prata igenom saken.

Säkra parkering

Köpet motiveras hur som helst på följande vis:

”För att säkerställa att tillräckligt med parkeringsplatser finns kvar i centrumområdet, och för att vinna tid att tillskapa fler ställplatser i närheten av centrum.”

Det handlar alltså inte om att kommunen tänker bygga något eget på platsen, åtminstone inte under överskådlig framtid.

– Jag vill lyfta resultatet av förhandlingarna. Det är oerhört viktigt, sa Michael Karlsson (M). Måkeberg har varit förlorat. Nu får vi fri tillgång till området.

Kommunen befarade att parkeringsplatser skulle gå förlorade på Norra hamnplan, om Måkeberg 3 AB betalat vite.
Kommunen befarade att parkeringsplatser skulle gå förlorade på Norra hamnplan, om Måkeberg 3 AB betalat vite. Foto: Andreas Dagström

Ville inte ta emot pengar

Ett exploateringsavtal gällande Måkebergsområdet tecknades 2012. Båda parterna förband sig då till omfattande åtaganden.

Kommunen tog på sig ansvaret att göra förstärkningsåtgärder i vattenlinjen, samt skötseln av parkområden och vägar, medan fastighetsbolaget var skyldigt att färdigställa bygget enligt en strikt tidsplan. Hela projektet skulle vara färdigt inom tio år, var det från början bestämt. Annars skulle bolaget betala 500 000 kronor i vite för varje etapp som ej var färdigställd. Totalt handlade det om fyra etapper.

Eftersom slutdatumet sammanföll med höstens val och det efterföljande maktskiftet förlängdes avtalet i två omgångar. Måkeberg 3 AB har under tiden erbjudit sig att betala avtalat vite, men nekats av kommunen, då transaktionen hade inneburit att bolaget tagit över ägarskapet på obestämd tid.

Kvittar vitet

Istället blev det flera förhandlingsomgångar mellan parterna, innan en överenskommelse träffades: Kommunen tar över ägarskapet mot att samlat vitesbelopp, två miljoner kronor, kvittas.

Michael Karlsson (M) är mycket nöjd med den kostnadsneutrala lösningen:

– En exploatör hade inneburit stora kostnader för oss. Det ligger tryckledningar och annat i marken.

Tillsammans med kommundirektör Jan-Erik Samuelsson ska Michael Karlsson (M) nu teckna avtal med Måkeberg 3 AB.

Fastigheten intill asfaltsparkeringen, Kanoten, kommer även fortsättningsvis att vara i händerna på en privat exploatör. Men fram tills byggstart eller försäljning får kommunen disponera Kanoten som ställplats.

Måkebergsavtalet har löpt ut – men diskussionen fortsätterSvårt att få riktiga svar från Måkebergsprojektets ägare

Artikeltaggar

Åmåls kommunAvtalBeslutBostad och byggenKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMåkebergMichael KarlssonNorra hamnplanPolitikStällplatser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.