Hoppa till huvudinnehållet

Islandsmodell ska skydda barn i våldsbenägna familjer: ”Livsviktigt”

Publicerad:
Den så kallade Islandsmodellen ska vara ett sätt att snabbt ge hjälp åt barn som just bevittnat en våldshändelse i familjen.
Den så kallade Islandsmodellen ska vara ett sätt att snabbt ge hjälp åt barn som just bevittnat en våldshändelse i familjen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Bättre samverkan mellan Västra Götalandsregionen och myndigheter för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn kan bli verklighet när Islandsmodellen införs.

Under tisdagen beslutade regionstyrelsen att skicka ärendet vidare till regionfullmäktige.

Den så kallade Islandsmodellen fångar upp drabbade och våldsverkare vid akuta våldshändelser i familjer med barn och används redan i Göteborg och Mölndal.

Det handlar om att snabbt agera under de första 24 timmarna efter en våldshändelse då våldsoffer och även våldsutövare är mer mottagliga för att ta emot hjälp. Som namnet antyder har inspiration hämtats från Island och applicerats utifrån svenska förhållanden och svensk lagstiftning.

När polis, åklagare, socialjour, socialtjänst och hälso- och sjukvård samarbetar under det här 24-timmarsfönstret blir det lättare att ge skydd, stöd och behandling till våldsoffer och barn, insamlingen av bevis blir bättre och våldsutövare kan i större utsträckning frihetsberövas och få hjälp till att sluta utöva våld.

Socialdemokraterna Janette Olsson, Jim Aleberg och Louise Åsenfors har lagt förslag i en motion, om att införa modellen i hela Västra Götalandsregionen.

– Det här är en livsviktig insats för den som är våldsutsatt och för de barn som växer upp i en hemmiljö där våld förekommer, säger Janette Olsson (S), regionråd, i ett pressmeddelande .

Motionen väntas klubbas igenom på regionfullmäktige senare i vår.

Artikeltaggar

FrihetsberövadeGöteborgIslandMölndalMotionerPolitikSocialdemokraternaVåld mot kvinnorVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.