Hoppa till huvudinnehållet

Meriterad amerikan klar för ÅSK: ”Kommer bli en av seriens bästa spelare”

Publicerad:
Jack Olmstead spelade med Lincoln Hatten i juniorligan NAHL. Nu återförenas de i Åmåls SK.
Jack Olmstead spelade med Lincoln Hatten i juniorligan NAHL. Nu återförenas de i Åmåls SK. Foto: Privat

En tredje nordamerikan är klar för Åmåls SK. Meriterade forwarden Jack Olmstead gör Garett Clegg och Lincoln Hatten sällskap i ÅSK nästa säsong.

– En spetsspelare, helt klart. Han kommer att bli en av seriens bästa spelare, säger klubbens ordförande Mikael Engberg.

Den 25-årige forwarden kommer närmast från spel med Miami University i NCAA division 1, den högsta collegeligan i USA, där han spelat under de fem senaste säsongerna. Jack Olmstead, som kan användas både som center och ytterforward, fick sitt genombrott redan under sin första säsong i juniorligan NAHL, 2017–2018, med laget Wilkes-Barre/Scranton Knights där han var klubbkompis med ett annat ÅSK-nyförvärv, Lincoln Hatten.

Med ett snitt på närmare en poäng per match under debutsäsongen var han en av ligans absolut bästa spelare och fick ta emot en rad utmärkelser efter säsongen.

– Han är en skridskoskicklig spelare med bra spelsinne. Han har producerat bra i NAHL och även gjort tio poäng en säsong i NCAA, vilket tyder på mycket god kvalitet, säger ÅSK:s Mikael Engberg om nyförvärvet.

Efter bara ett år i juniorligan fortsatte karriären i ligan NCAA D1 med University of Michigan. Under sina två säsonger där lärde han känna en annan ÅSK-bekanting, Evan Allen, som har haft stor del i att ÅSK kunde landa nyförvärvet.

– De känner varandra sedan åren i University of Michigan. Jack rådfrågade Evan om nivån på hockeyn, livet i allmänhet i Åmål och division 2-hockeyn här samt givetvis ÅSK som organisation, säger Mikael Engberg.

Nordamerikanerna ansluter till ÅSK-truppen i början av september.

Behöver sex spelare till

ÅSK har för tillfället två målvakter, sex backar och åtta forwardar under kontrakt nästa säsong. Ytterligare två backar och fyra forwardar ska in innan truppen är komplett.

– Vi jobbar på bred front med detta, säger Mikael Engberg.

Vad är det för typ av spelare ni vill få in på de sista platserna i truppen?

– Vi behöver ha in spets såväl på back- som forwardssidan, på några spelare till. Sedan har vi inte gett upp hoppet om någon mer spelare med lokal förankring.

Värt att notera är att 12 av de 16 kontrakterade spelare är egna produkter.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKIshockeyKarriärMiami UniversityMikael EngbergNyförvärvSportUniversity of MichiganUSAWilkes-Barre

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.