Hoppa till huvudinnehållet

Vi välkomnar kulturenheten

Publicerad:
Åmåls konsthall här i tjänst som röstningslokal. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dag hoppas jag, som ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att kommunfullmäktige röstar igenom att kulturenheten organisatoriskt flyttas till barn- och utbildningsförvaltningen. Härmed vill jag välkomna kulturenheten till den verksamhet som vår nämnd är huvudman för.

Både utbildning och kultur handlar om bildning och verksamheterna kan på många sätt berika och ge stöd till varandra. Både utbildning och kultur är något som berör alla Åmåls medborgare och ger dem ”ett gott liv – i dag och i morgon”.

Redan i dag finns det stora samarbeten mellan skolan och kulturen, dels genom skolbiblioteken och biblioteket, genom skolbio och andra kulturevenemang i skolan. Genom att sammanföra verksamheterna i samma organisation kan detta bli ännu tydligare. Kulturskolan håller ju dessutom redan i dag till på Karlbergsgymnasiet, så där finns redan upparbetade samarbeten. Barn och unga är en viktig, gemensam målgrupp för både utbildning och kultur. Jag kan dessutom, som lärare på en folkhögskola med konstinriktning, se hur konst berikar i utbildningen både för förståelse i olika ämnen och för det nog så viktiga psykiska måendet hos deltagarna.

Med andra ord ser jag fram emot kulturenhetens flytt och hoppas att de med tiden kommer att känna sig som det värdefulla tillskott de är inom verksamheten.

Mikaëla Thorén, C

ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBarnKarlbergsgymnasietKommunfullmäktigeKulturLärareMikaëla ThorénNöje/KulturSkola och utbildningUtbildning