Det blev debatt när den föreslagna omorganisationen av kommunstyrelseförvaltningen togs upp till beslut i fullmäktige på tisdagen.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna oroar sig över hur ändringen kommer att påverka Åmåls status som kulturstad, medan Allianspartierna bara ser fördelar.
Omorganisationen innebär att kommunstyrelseförvaltningen gör två avyttringar. Kulturenheten förs över till barn- och utbildningsnämnden, medan samhällsbyggnadsenheten upphöjs till egen förvaltning.
Ändringarna syftar till effektivisering och förtydligande.
Så lät det åtminstone från den styrande politiska minoriteten, Borgerlig Allians för Åmål, vid tisdagens fullmäktigemöte.
Oppositionen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i spetsen uttryckte å sin sida oro för hur kulturen ska kunna hävda sig i skuggan av stora, tunga barn- och utbildningsfrågorna. Särskilt som mycket av resurserna, kulturmiljonen, blir kvar i kommunstyrelsens förvar.
– Det kan leda till att fördelningen påverkas av politiska grunder, sa Jerry Saxin (S), som yrkade på att pengarna följde med kompetensen i omorganisationen.
Finns andra alternativ
Lotta Robertsson Harén (MP) anser att kulturen, om den nödvändigtvis måste flyttas, hellre borde sammanföras med samhällsbyggnadsförvaltningen:
– Åmål är en kulturstad. Den är så oerhört bärande och viktig för att vi ska trivas och för att locka besökare.
Miljöpartiet delar också Socialdemokraternas tveksamhet inför att sära på kompetensen och pengarna.
– Självklart är det så, att det finns många olika varianter, medgav Michael Karlsson (M), men tillade samtidigt att rörelseutrymmet begränsas av kommunens ansträngda ekonomi.
Huvudmotivet till omorganisationen är att sätta mer fokus på näringslivet, via kommunstyrelseförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. En plan Alliansen lade fram i december, då budgeten för 2023 klubbades.
Hävdar oss väl
Kristdemokraternas Christer Törnell påminde ledamöterna om att kulturen även tidigare flyttats runt, utan att verksamheten tagit någon större skada:
– Statistiken visar att vi inte ligger i någon strykklass. Vi hävdar oss väl som kulturkommun, både mot våra grannar och övriga omvärlden, sa Törnell (KD).
Barn- och utbildningsnämndens centerpartistiska ordförande Mikaëla Thorén förstår oppositionens oro, att en i stora delar icke lagstadgad verksamhet kommer in i någonting väldigt lagstadgat. Men hon tror även att både kulturen och barn och utbildning kan vinna på en närmare relation, då verksamheterna redan i dag delvis överlappar varandra:
– Vi får se vilka synergieffekter det kan ge, sa Thorén.
”Visar på ointresse”
Lotta Robertsson Harén (MP) håller med om att det inte finns något färdigt facit. Kanske blir sammanslagningen lyckad. Men tveksamheten gentemot omorganisationen står hon fast vid:
– Den visar på ointresse för kulturfrågorna, sa Robertsson Harén.
Minoritetsstyrets ledare, kommunalrådet Michael Karlsson (M) håller givetvis inte med, utan anser att kulturens stora betydelse för Åmål betonas genom att kontrollen över de kulturstrategiska uppdragen blir kvar på kommunstyrelsens bord.
Kommunstyrelsen klubbade igenom omorganisationen, med tillägget att den ska börja gälla i juni.
Förslaget: Samhällsbyggnad får högre status och kulturen blir sambo med skolan