Hoppa till huvudinnehållet

Säsongsöppning: Kommunpoeten hyllar jubilerande Not Quite med nyskriven dikt

Publicerad:
I samband med att poeten Jimmy Alm invigningstalar kommer han även att läsa en nyskriven dikt om och till jubilerande Not Quite.
I samband med att poeten Jimmy Alm invigningstalar kommer han även att läsa en nyskriven dikt om och till jubilerande Not Quite. Foto: AnnaCarin Isaksson

Not Quite fyller i år 20 år. Det firas bland annat med medlemsutställningen ”Notton Quietetiuq’s kuriosa samling” i juli. På lördag är det säsongsöppning för det populära besöksmålet i Fengersfors.

Det har gått 20 år sedan kulturcentret Not Quite öppnade för allmänheten, i samband med Konstvandring i Dalsland 2003. Sedan dess har antalet medlemmar ökat från tio till drygt 70.

Jubiléet kommer inte att gå obemärkt förbi på det gamla pappersbruket. Bland annat kommet det att uppmärksammas i den stora medlemsutställningen ”Notton Quietetiuq’s kuriosa samling” som visas i juli.

Medlemmarna ska även ha en utställning i parken på Dalslands konstmuseum i Upperud i sommar.

Feministkonstnären Jessica Fleetwood, som i Not Quites begynnelse ansvarade för kaféet, där hon bakade omtyckta Sara Bernard-biskvier, är en av många konstnärer som varit med sedan starten. Nu är hon med och öppnar upp Not Quite för säsongen med sin utställning om kvinnliga arbetare under andra världskriget.

Jessica Fleetwood är även producent för Oleksandra Voroninas utställning By inertia. Oleksandra är en konstnär från Kiev, Ukraina som varit i Fengersfors sedan juni 2022 då hon kom hit som Artist in Resident genom SWAN Residency Network - Artists at risk.

Under flera år har Kulturskolan haft en gemensam utställning på Åmåls konsthall men i år visas Fengersforselevernas verk på Not Quite i stället.
Under flera år har Kulturskolan haft en gemensam utställning på Åmåls konsthall men i år visas Fengersforselevernas verk på Not Quite i stället. Foto: Jessica Fleetwood

Även Kulturskolan i Åmål är med på ett hörn vid säsongsöppningen. Deltagarna från filialen Konstskolan i Fengersfors, där Jessica Fleetwood är lärare, visar upp konst i flera olika material och tekniker, som smide, keramik, skulptur och teckning.

Även eleverna som jobbar med slöjd på Kulturskolan, med Not Quite-medelmmen Lova Öberg som lärare, visar sina skapelser.

Övriga utställningar visar abstrakt måleri av Göteborgsbaserade konstnären Malin Årsbog, textil av Martina Lundkvist och det finns även möjlighet att titta på Malin Palms och Ida Stelters film ”Lost Objects On Tour” med föremål hittade på vinden på Strands Snickerier som Not Quite köpte 2021.

Invigningstalare vid säsongsöppningen är Jimmy Alm, även känd som kommunpoeten. Dagen till ära kommer han att läsa en nyskriven dikt om och till Not Quite.

Ett av Jessicas Fleetwoods verk i utställningen om kvinnliga arbetare under andra världskriget.
Ett av Jessicas Fleetwoods verk i utställningen om kvinnliga arbetare under andra världskriget. Foto: Jessica Fleetwood
Ett av verken från Malin Årsbogs utställning ”Mellanrum”. Verket är beskuret.
Ett av verken från Malin Årsbogs utställning ”Mellanrum”. Verket är beskuret. Foto: Malin Årsbog

Artikeltaggar

DalslandFengersforsJessica FleetwoodKonstMalin PalmNöje/KulturNot QuiteNottonResidentSkulpturerUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.