Hoppa till huvudinnehållet

Åmålslag slutade trea i SM-semifinalen i Örebro

Publicerad:
Lag Hulta med DM-guldmedaljer om sina halsar: Torbjörn Olsson, Leif Öhrn, lagkapten Per Schullström och Markus Hedström. Saknas på bild gör Örjan Sjöberg och Michael Karlin.
Lag Hulta med DM-guldmedaljer om sina halsar: Torbjörn Olsson, Leif Öhrn, lagkapten Per Schullström och Markus Hedström. Saknas på bild gör Örjan Sjöberg och Michael Karlin. Foto: Privat

Lag Hulta från Åmåls bridgesällskap spelade nyligen semifinal i SM i bridge. Åmålsspelarna gjorde en bra insats under två dagar i Örebro. Tre segrar, en förlust och en oavgjord match räckte till en tredjeplats.

Hulta från Åmål hade kvalificerat sig genom att vinna distriktsmästerskapet för lag i Värmland-Dal. Helgen den 9–10 april avgjordes semifinalerna i SM på tio platser runt om i landet, med sex lag på vardera spelort. I semifinalerna möttes alla mot alla i ett poolspel och bara ett lag gick vidare från varje grupp.

Favorit i Åmålslagets semifinalgrupp var förra årets segrare Kathrineföljarna från Stockholm. I laget ingår internationellt välmeriterade Kathrine Bertheau, som bland annat vann guld i de två senaste VM-tävlingarna, i Kina 2019 och i Italien 2022.

Kathrineföljarna motsvarade förväntningarna och vann Örebrogruppen. Nu väntar SM-final på himmelsfärdshelgen den 26–29 maj, också det i Örebro.

Oavgjort mot segraren

Hulta inledde semifinalen med en storseger mot Linköpingslaget Överum, Fors och låg tvåa efter första ronden. Sedan ställdes Åmålslaget mot just Kathrineföljarna, spelade bra bridge och fick oavgjort. Efter andra ronden låg Hulta fortfarande tvåa medan Stockholmslaget gick upp i ledningen, en ledning det sedan aldrig släppte ifrån sig.

Åmålslaget fortsatte med seger mot Skövde Leif i tredje matchen. I fjärde ronden kom helgens enda förlust, mot Örebridgen+ från Örebro, och sedan avslutades helgen med ytterligare en seger mot Vamos från Linköping.

Resultat SM-semifinalen i Örebro
PlaceringLagAntal matcherV-O-FVP
1Kathrineföljarna53-1-169,21
2Skövde Leif53-0-262,26
3Åmål Hulta53-1-160,78
4Örebridgen +53-0-255,11
5Vamos52-0-343,47
6Överum, Fors50-0-59,17

Hulta hade kvalificerat sig till semifinalen genom att i mars ta hem guldmedaljerna i distriktsmästerskapet för lag – för andra året i rad. DM var en hård batalj mellan elva lag och Hulta säkrade guldet först i den sista ronden genom att slå den på förhand värsta konkurrenten, lag Zingo från Karlstad. Inför sista ronden låg Hulta på 129 victory points, Zingo på 127 VP och Rörets Röra från Arvika på 125 VP.

Hultas enda förlust i DM kom mot det andra Åmålslaget, Out of Bonds, vilket höll på att kosta Hulta segern. Out of Bonds med Anders Brodin, Lennart Lindqvist, Mats Persson, Göran Åhs, Göran Jansson och Sven-Olov Andersson, slutade fyra i DM.

I inledningen av april spelades också DM för par med ett handikapp på 30 eller högre. Här deltog Åmåls bridgesällskap med fyra och ett halvt par och var väl representerat på pallen. Bäst av Åmålsspelarna lyckades Anna Hallberg som blev tvåa i par med Ylva Abrahamsson från Karlstad BK. Bronsmedaljerna gick till Åmålsparet Pär Lindström och Bengt Magnusson, medan Ulf Björnlert och Lillemor Jansson från Karlstads BK tog hem segern.

Tävlingen fungerar som kval till SM-finalen under bridgefestivalen i Örebro i sommar. Hur många lag som går vidare beror på resultaten i övriga distrikts mästerskap. Preliminärt får Värmland-Dals distrikt skicka tre par.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bridgesällskapFritid och livsstilHultaKarlstad BKLag HultaMedaljerÖrebroTurneringar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.