Hoppa till huvudinnehållet

Kulturen skulle få möjlighet att gro på nya samhällsbyggnadsförvaltningen

Publicerad:
Kulturskolan i ett fartfyllt framträdande på nationaldagen förra sommaren.
Kulturskolan i ett fartfyllt framträdande på nationaldagen förra sommaren. Foto: Fredrik Tacacho

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det politiska styret i Åmål har nu valt att kasta ut kulturen från den förvaltning som arbetar kommunövergripande. Och bråttom var det, organisationsförändringen skulle gå snabbt.

Att hinna involvera personal var visst inte prioriterat. Då har man varken förstått skillnaden som det kan göra att få känna sig delaktig i en process som kommer att påverka en, men som man som enskild medarbetare inte har kontroll över, eller hur mycket bättre en organisationsförändring kan bli genom metoden samla in mångas erfarenheter och tänka efter. Det finns också föreskrifter för hur detta ska skötas, men det säger också någonting om vilken roll man vill tillskriva kulturen.

Kulturen är apelsinkärnorna i Åmåls identitet och samhällsbygge. Det är syrligt, saftigt och gott runt om, men utan kärnorna stannar tillväxten upp. Det blomstrar en sommar, sen ej mer. Olika evenemang och fasta inslag bubblar och skapar inte bara ett fantastiskt innehåll utan bidrar också till besöksnäringen i vår stad. Kulturskolan möter unga (och vuxna!) i meningsfulla aktiviteter där man som människa kan utvecklas och känna delaktighet.

Därför menar vi i Miljöpartiet de Gröna i Åmål att kulturenheten organisatoriskt borde tillhöra samhällsbyggnadsförvaltningen för att få rätt förutsättningar för att kunna gro. Under samma paraply som skola/utbildning finns den stora farhågan att icke lagstadgad verksamhet drunknar bland den lagstyrda. Med SD som samarbetsparti till minoritetsstyret blir den farhågan ännu mer befogad utifrån tidigare uttalanden. Eller sades det att SD är i opposition?

Vän av ordning kan dock fråga sig om tisdagens ärende angående organisationsförändringen verkligen hade behövt vara en del av ärendelistan på kommunfullmäktige. Detta då vårt kommunalråd meddelade att det har anställts för chefsposition innan beslutet har tagits. Det finns flera exempel på arbete som sjösatts innan beslut är tagna politiskt, detta samtidigt som Borgerlig Allians förra mandatperioden anklagade den dåvarande majoriteten för att vara djupt odemokratisk med att göra just det. Låt oss använda samma måttstockar.

Mikael Nilsson

Lotta Robertsson Harén

Miljöpartiet Åmål

Artikeltaggar

FörvaltningKommunfullmäktigeKulturLotta Robertsson HarénMikael NilssonMiljöpartietNöje/KulturPolitikUtbildningÅmål