Hoppa till huvudinnehållet

Morten Gjerde tillbaka till Åmål för fotofesten

Publicerad:
När  Morten Gjerde gästade fotofesten förra året ställde han ut foton från området runt Clarksdale i Mississippi.
När Morten Gjerde gästade fotofesten förra året ställde han ut foton från området runt Clarksdale i Mississippi. Foto: Roger Pettersson

Norske fotografen Morten Gjerde är en flitigt återkommande gäst hos Åmåls fotofest. Han kommer också i år, den 6–13 maj.

Nu presenteras han som en av festivalens huvudfotografer.

För Morten Gjerde föddes fotointresset på allvar 1983 i samband med att han som 19-åring gjorde sin militärtjänstgöring hemma i Norge.

– Idag är fotograferandet mer av en livsstil för mig. Jag blir lätt fascinerad av människor med starka personligheter och som har något att berätta. Jag fotograferar det jag ser och upplever. Det är egentligen inte mer än så, säger Morten Gjerde i ett pressmeddelande från arrangören.

Morten Gjerde ställer i år ut ett urval av sina bilder från stadsmiljöer.
Morten Gjerde ställer i år ut ett urval av sina bilder från stadsmiljöer. Foto: Mina Rosenberg

1996 blev Morten Gjerde en del av ledningen för Notoddens Bluesfestival och ett par år senare tog han klivet upp som en av ledarna för festivalen.

I Åmål tidigare

Morten Gjerde har ställt ut i Åmål flera gånger tidigare. Ofta har det handlat om blues, men han har även ställt ut sin prisade utställning Odda Smelteverk, som handlar om det nedlagda bruket i Odda samt utställningen Albino Aid om albinos i Afrika och främst Malawi.

Den genomgående röda tråden för Morten Gjerde är att han skildrar de vanliga människorna och miljöerna oavsett vart han befinner sig.

Fokus på gatufoto

När Morten Gjerde gästar Åmål och Åmåls fotofest denna gång är fokus på gatufoto. Morten har under en rad år rest runt i en rad städer och dokumenterat livet, människorna och miljöerna. Ett urval av de bilderna kommer att visas under Åmåls fotofest.

Gjerde kommer att visa sina bilder på konsthallens andra våning.

– Fotografering har för mig varit ett sätt att uttrycka hur jag ser på världen, många gånger ett visuellt sätt att uttrycka mig själv och hur jag mår. Jag försöker fånga ögonblick som visar själva livet, säger Morten Gjerde i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅmålFestivalerFotograferingMorten GjerdeNöje/KulturNorgeNotoddenUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.