Hoppa till huvudinnehållet

Nöjessvep: Detta händer på stan under valborgshelgen

Publicerad:
Yellowmike och Gul Front spelar på Dalslands Skafferi under lördagskvällen. Foto: Pressbild

Lön och långledighet bäddar för en nöjesspäckad helg. Flertalet Åmålsrestauranger bjuder på levande musik och konstellationerna är över lag välbekanta. Här är helgens spelningar.

Om vi backar bandet några år var trubaduren Dick Johansson en institution på Åmåls krogscen. Men sedan försvann han ur rampljuset och blev borta. Ja, bortsett från de veckoliga uppträdandena framför webbkameran hos Zagas antikt och kuriosa, förstås.

– Jag har mest varit i Norge och Värmland och spelat under de senaste ett och ett halvt åren, förklarar Dick Johansson.

Under helgen gör han liten Åmålscomeback, på Jeels Kitchen, tidigare Trattoria Buongiorno, uppbackad av basisten Kent Pettersson.

– Det var egentligen meningen att vi skulle lira ihop på Bulls Bar i Karlstad under påsken, men familjegrejer kom emellan, säger Dick Johansson.

Kent Pettersson är mest känd som tillfällig medlem i Sven-Ingvars. När deras ordinarie basist hoppade av ska Pettersson ha blivit tillfrågad om han ville ta över permanent, men avböjt.

– Det blir som ett live-rep, säger Dick Johansson om spelningen.

Ursprungligen var konserten på Jeels Kitchen bokad till lördag, men har flyttats till söndag.

Dick Johansson gör liten comeback på Åmåls krogscen.
Dick Johansson gör liten comeback på Åmåls krogscen. Foto: Conny Hultgren

Mästerlig blues på Mellanbron

Nöjeshelgen sparkar annars igång under fredagskvällen, då Geir Westby, Espen Holtan och Dan Magnusson intar Mellanbrons kafé. Tillsammans kallar de sig Westby Bluesband, och om vi ska gå efter vad de häromsistens lirade på Kulturhuset i Halden, kan Åmålspubliken förvänta sig lite av en musikalisk tidsresa.

Programförklaringen löd:

– De spelar på ett sätt som skulle göra de gamla mästarna stolta.

Visor och lite progg på Stadt

I gamla mästares spår vandrar ofta även Andreas Galle. Då talar vi om bland andra Carl Michael Bellman, Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall.

Under lördagskvällen spelar Andreas Galle på Stadshotellets restaurang Bakfickan, och förutom visor lär det även bli en del progg.

Andreas Galle lirar på Stadshotellet under lördagen.
Andreas Galle lirar på Stadshotellet under lördagen. Foto: Andreas Dagström

Låtar med hög igenkänningsfaktor lär det också bjudas på Blå krog under lördagskvällen. För leveransen svarar Trio Jas, en ny konstellation, bestående av lokala musikprofiler: Denny Jansson, Kennet Andersson och Kenneth Stålhandske. Två gitarrister och en basist.

Sommarens coverkung

Yellowmike och Gul Front spelar på Dalslands Skafferi. Också det på lördag. Åmåls SK delar arrangörskapet.

Yellowmike, som egentligen heter Mike Eriksson, har kuskat land och rike runt med sin gitarr sedan början av 1990-talet. Bland annat brukade åtminstone göra en eller ett par sommarspelningar på gamla Café XO:s bakgård, senare Kupén. Ofta tillsammans med sina vapendragare i Gul Front.

Totalt har det blivit omkring 5 000 spelningar genom åren och nya gig läggs hela tiden till listan. På fredag lirar bandet i Karlstad och under lördagskvällen fyller de Dalslands Skafferi med publikfriande cover-ös.

Artikeltaggar

ÅmålAndreas GalleDick JohanssonJeels KitchenKaféerKonserterMusikNöje/KulturSven-Ingvars

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.