Vattenverket och gatukontoret är i full gång med omläggning av vatten- och avloppsledningar i de västra delarna av Åmål. Det grävs och det grävs och nya rör av plast stoppas ner i underjorden, och dessa ska hålla i närmare 100 år.
– Ja, de nya plaströren ska hålla mellan 80 och 100 år, säger Erik Martinsson, planeringsingenjör på VA-enheten i Åmål och Säffle.
Plaströren ersätter de gamla uttjänta ledningarna för vatten och avlopp och ersätter alltså rören av lergods, för avloppsvatten, och de gamla gjutjärnsrören som fungerar som vattenledningar.
Sanera huvudledningar
– De gamla har legat där väldigt länge och vi ser sprickor och skador, fortsätter Erik Martinsson. De behöver helt enkelt bytas ut och samtidigt kommer vi ju också bygga om gatorna med ny asfalt.
Arbetet som har påbörjats är en fortsättning för att komma tillrätta med problem och sanera huvudstammarna nere i backen. De områden som just nu är i fokus för omläggning av vatten- och avloppsledningar är Floragatan och Bettys gata mellan Odengatan och Drottninggatan och korsningen Drottninggatan.
Klara i juni
Fastigheter i området, som blir berörda av det pågående arbetet, får löpande information för inkoppling av provisoriskt vatten med mera. Och eftersom det krävs arbetsfordon för att utföra arbetet behövs utrymme vid nämnda gator och då är det inte tillåtet att parkera bilar längs gatan.
Nämnda grävjobb beräknas vara klart i början av juni, men man genomför omläggningarna i etapper och det väntas mer arbete i de västra delarna.
– Vi håller på med projektering för att lägga om ledningsnäten även på delar av Vassgatan, fortsätter Erik Martinsson. Och Fryxellsgatan, men där ska hela vägen byggas om i flera olika etapper.
Måste klimatanpassa
När det gäller Fryxellsgatan, där flera hushåll drabbats av översvämningar de senaste åren, ska denna byggas om för att kunna fungera som ett ”skyfallsstråk”. Ett större arbete som kommer att ta ett par år att genomföra.
– Ja, det blir den första gatan i Åmål som byggs om på det viset, säger Erik Martinsson. Vi ser ju att skyfallen har ökat i frekvens och det går inte att bygga ledningar nere i gatan för att ta hand om allt vatten som kommer vid kraftiga skyfall. Vi måste klimatanpassa oss.
Så kallade ”skyfallsstråk” har byggts i andra städer men, som sagt, inte tidigare i Åmål.