Hoppa till huvudinnehållet

Paul Ronge blir hedersdoktor: ”Bara varma minnen från Mellerud”

Publicerad:
Mediekonsulten Paul Ronge, som växte upp i Håverud och i  Mellerud, blir hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Mediekonsulten Paul Ronge, som växte upp i Håverud och i Mellerud, blir hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Foto: Peter Knutsson

Paul Ronge, som växte upp i Håverud och Mellerud, har utsetts till hedersdoktor vid Göteborgs universitets samhällsvetenskapliga fakultet.

– Inte illa för en som inte ens kom in på gymnasiet, säger Paul Ronge.

Två män med lång yrkeserfarenhet av journalistisk blir nya hedersdoktorer samtidigt. Det är Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach samt Paul Ronge – mediekonsult och journalist sedan 20 år på bland annat Aftonbladet, Rapport och Expressen.

– Jag blev otroligt glad. Jag var helt oförberedd på beskedet, säger Paul Ronge.

Är JMG-lärare

Paul Ronge är en återkommande lärare vid JMG. Han har i drygt 20 år varit verksam som journalist på bland andra Aftonbladet, Rapport och Expressen.

Bland annat så här står det i motiveringen för Paul Ronge:

”I sin nuvarande profession som mediekonsult är han aktiv som medierådgivare där han erbjuder vägledning för myndigheter, företag och enskilda personer som på olika sätt riskerar att få eller har fått oönskad och negativ publicitet och medieuppmärksamhet. "

Uppväxt i Mellerud

Ronge föddes i London 1951 som son till en brittisk far och en ungersk mor. Som tvååring kom han till Sverige och till Håverud, som adoptivbarn.

– Som barn kan man inte bo på en bättre plats än Håverud. Det är en fantastisk miljö.

Men det var i Mellerud han växte upp och blev tonåring.

– Vi bodde på Vegagatan och jag har bara varma minnen från Mellerud. Jag har flera goda vänner kvar i Mellerud. En av dem är Bele Fransson, som var min granne på Vegagatan. Han var musiker redan då. Vi håller fortfarande kontakt på Facebook.

Unge Paul visste tidigt att han ville bli journalist. Som tioåring fick han fatt på en enkel stencileringsapparat.

– Jag gjorde min första tidning som tio-elvaåring och sålde till grannar. Det gick väldigt bra – tills nån kom på att jag bara skrev av andra tidningar.

Släppte i vuxen ålder

Han kunde läsa tidigt men var ändå inget ljus i skolan. Faktum är att han, efter ett år på realskolan i Mellerud, inte kom in på gymnasiet i Vänersborg.

– Jag hade väl nån sorts adhd. Men i vuxen ålder släppte plötsligt allt för mig. Jag lärde mig tre språk och jag kunde söka mig vidare som journalist, berättar Paul Ronge.

Som 14-åring flyttade han från Mellerud till Vänersborg och bodde där och i Trollhättan i fyra år. Han jobbade faktiskt några år på pappersbruket i Vargön innan det 1973 bar av till Stockholm, tillsammans med sin fru.

Syns i rutan

I Stockholm gjorde han karriär, som journalist på kvällstidningar och i tv, och senare som väl etablerad och välbetald mediekonsult som numera ofta syns i rutan.

Idag bor Paul Ronge i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Artikeltaggar

AftonbladetExpressenGöteborgs universitetLondonMellerudPaul RongeSamhällsvetenskapSveriges RadioTeknik och vetenskap

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.