Hoppa till huvudinnehållet

Zihammou går loss på asiatisk mat: ”Recept för alla”

Publicerad:
Maria Zihammou, matjournalist från Åmål, är aktuell med en ny bok. Den här gången går hon loss på asiatisk mat. Foto ur boken ”Asiatisk mat – enkelt och gott för alla”. På lördag gästar hon gamla hemstaden Åmål och Dalslands Skafferi.
Maria Zihammou, matjournalist från Åmål, är aktuell med en ny bok. Den här gången går hon loss på asiatisk mat. Foto ur boken ”Asiatisk mat – enkelt och gott för alla”. På lördag gästar hon gamla hemstaden Åmål och Dalslands Skafferi. Foto: Stefan Edetoft

Matjournalisten Maria Zihammou från Åmål har gett ut sin sjunde kokbok. Den här gången vill hon visa hur man enkelt kan få till god asiatisk mat i sitt eget kök.

På lördag är hon hemma i Åmål och gästar Dalslands Skafferi.

Frilansjournalisten, matstylisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou växte upp i Åmål men bor och verkar sedan länge i Göteborg. Arbetslusten och produktiviteten är det inget fel på.

Parallellt med alla uppdrag i skolor, på mässor och i andra publika sammanhang, har Zihammou färdigställt sin sjunde kokbok, ”Asiatisk mat – enkelt och gott för alla” – tillsammans med vapendragaren, fotografen Stefan Edetoft.

”God mat handlar för mig om allt det som händer vid matbordet. Jag vill att mina recept ska vara tillgängliga för alla”, säger Maria Zihammou.
”God mat handlar för mig om allt det som händer vid matbordet. Jag vill att mina recept ska vara tillgängliga för alla”, säger Maria Zihammou. Foto: Ove Rydh

Den här gången tar Maria Zihammou med läsarna till Asien och det asiatiska köket. Hon vill visa på asiatisk mat som alla kan laga hemma.

Zihammou har gått loss i sitt eget lilla kök med svenska råvaror som kryddats med asiatiska smaker. Hon hoppas på det sättet väcka nyfikenheten på bredden i det asiatiska köket.

Åmålsförfattarens bok bäst i Sverige: ”Glad och stolt”Maria lagar mat i Nyhetsmorgon: ”Jag ska ta på mig nåt färgstarkt”

Bildkonsten lyfter

En del känns igen från menyer på thai- eller kinakrogar över hela Sverige, men mycket är säkert också nya bekantskaper för de flesta.

Boken är på 110 sidor med 51 recept och texterna lyfts verkligen av Stefan Edetofts bildkonst. Bilderna är geniala i all sin enkelhet, de får det att vattnas i munnen.

Det var också tanken, berättar Maria:

– Vi ville lyfta fram maten utan allt för mycket rekvisita som stör.

I boken finns recept på mat som går snabbt att tillaga, men också recept på långkok och buljonger.

”Det mesta finns”

Kanske finns frågetecken för om alla kryddor i boken verkligen finns på hyllorna i matbutiker i svenska småstäder.

– Det mesta finns, det är bara några få recept som sticker ut skulle jag säga. Som sichuanpeppar och kaffirlimeblad. Men det finns att köpa på nätet om man inte hittar i sin lokala butik. Annars är det idel vanliga asiatiska råvaror som finns i vanliga butiker och som du kan använda om och om igen. Som sesamolja, risvinäger, soja och fisksås, säger Maria Zihammou.

Boken börjar med en genomgång av det asiatiska kökets grundbultar och Zihammou ger också tips på bra-att-ha-grejer för att göra det extra roligt att laga asiatiskt.

Gästar Åmål

På lördag gästar Maria Zihammou gamla hemstaden Åmål och restaurangen Dalslands Skafferi i hamnen. Restaurangen kommer att laga rätter från hennes senaste asiatiska kokbok men även pizzor från tidigare böcker som hon gjort. Det kommer att bjudas på smakprover och Maria Zihammou finns på plats för att signera sina kokböcker.

Boken ”Asiatisk mat” har vunnit Gourmand Awards 2023 som bästa asiatiska kokbok i Sverige.

– Det är jag oerhört glad och stolt över, säger Maria Zihammou som ser fram emot återbesöket i sin gamla hemstad.

– Det här är ju faktiskt första gången jag gästar Åmål och signerar mina böcker.

Boken

Asiatisk mat - enkelt och gott för alla

Maria Zihammou

Foto: Stefan Edetoft

Bokförlaget Semic

Artikeltaggar

ÅmålDalslands skafferiLitteraturLivsmedelMaria ZihammouMat och dryckSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.