Bengtsforsprofilen och hembygdsförfattaren Nils Josefsson fyller 90

Publicerad:
Bengtsforsprofilen och hembygdsförfattaren Nils Josefsson fyller 90 år. Foto: Conny Hultgren

Författaren och hembygdsforskaren Nils Josefsson, Bengtsfors, fyller 90 år på lördag. Födelsedagen firas på annan ort. Sambon Maj-Britt ska ta med Nils på en hemlig resa.

Den alltid lika anspråkslöse Nils Josefsson tycker själv inte att det är något speciellt med att fylla 90 år.

– Det känns inget särskilt, säger han.

Den klassiska frågan i sådana här sammanhang är vad födelsedagsbarnet själv tror har gjort att han uppnått en sådan aktningsvärd ålder. Så den ställer Dalslänningen förstås.

– Jag har vandrat en del genom åren och försökt hålla igång. Sedan har det varit både bra och roligt att genomföra alla bokprojekt som jag har hållit i. Det har både inneburit mycket forskning och sociala kontakter med olika människor, säger Nils Josefsson.

Alla böckerna

Sitt första bokprojekt genomförde Nils 1994. Det var den jubileumsbok som Kjell ”Keeper” Emanuelsson skrev om Bengtsfors IF, när föreningen fyllde 75 år. Nils svarade för research och letade och sorterade texter och bilder till boken.

Nils Josefsson visar upp den första delen i sin långa bokserie På Bengtsfors. På bordet ligger första delen i hans bokserie Nisses spegel, som följde upp På Bengtsfors-serien.
Nils Josefsson visar upp den första delen i sin långa bokserie På Bengtsfors. På bordet ligger första delen i hans bokserie Nisses spegel, som följde upp På Bengtsfors-serien. Foto: Conny Hultgren

Denna arbetsmodell fortsatte Nils Josefsson med när det flera år senare blev dags för den långa bokserien På Bengtsfors. Böckerna blev sex stycken till antalet och berörde stort och smått i tätorten Bengtsfors historia. Första boken utkom 2003.

Nils Josefsson gav ut den första boken tillsammans med Holger Gustafson. Efter att Holger avlidit stod sedan Nils som ensam författare för övriga fem böcker i serien. Bakom sig hade de en redaktionskommitté bestående av Tomas Sannebro, Håkan Sannebro, Gordon Skoglund, Stigerik Jägerung och Siw Jägerung. Flera medarbetare i Dalslänningens personal deltog också på olika sätt i arbetet.

– Utan alla dessa människor hade det inte blivit så många böcker. Vi hade ett väldigt bra samarbete, säger Nils Josefsson.

Tomas Sannebro skrev många av texterna i böckerna, Gordon Skoglund höll i korrekturpennan medan Nils Josefsson svarade för research. Det var arbetsfördelningen.

”Till glädje för många”

– Jag har suttit på bibliotek, letat i arkiv, på museer, på pastorsexpeditioner, hos företag, bläddrat i Dalslänningens arkiv och träffat olika människor ute i bygderna. Men det har hela tiden varit väldigt roligt. Folk har också verkligen uppskattat böckerna och det är roligt att de har varit till glädje för så många, säger Nils Josefsson.

Nils Josefsson har all anledning att sitta still och vila när han nu fyller 90.
Nils Josefsson har all anledning att sitta still och vila när han nu fyller 90. Foto: Conny Hultgren

2011 var det sedan dags för den första delen i en ny bokserie av Nils Josefsson. Denna gång med titeln Nisses spegel. Det blev tre böcker där Nils Josefsson speglade sina minnen av människor, miljöer och händelser i Bengtsfors. Även denna gång i samarbete med Tomas Sannebro och Gordon Skoglund.

Nils Josefsson har genom alla år varit en flitig fotograf och själv bidragit med många av bilderna i böckerna.

De nio böckerna består inalles av cirka 2 000 sidor med omkring 4 000 bilder. En omfattande historieskrivning av utvecklingen i Bengtsfors tätort.

Trogen Bengtsfors

Nils Josefsson är född och uppvuxen på Gjutarevägen i Bengtsfors. Han bor idag i ett annat hus på samma gata med sambon Maj-Britt och parets två hundar Doris och Malte. Nils har inga egna barn, men två bonusbarn genom Maj-Britts döttrar Ida och Linnea. Nils har alltid varit Bengtsfors trogen och inte bott någon annanstans.

Nils Josefsson, hembygdsforskare och hembygdsförfattare, fyller 90 år. På bilden syns han tillsammans med sambon Maj-Britt och parets två hundar, Doris och Malte.
Nils Josefsson, hembygdsforskare och hembygdsförfattare, fyller 90 år. På bilden syns han tillsammans med sambon Maj-Britt och parets två hundar, Doris och Malte. Foto: Conny Hultgren

Efter sin realexamen började Nils arbeta. Först som springpojke på Arvid Petterssons bageri, sedan en kortare period på Handelsbanken innan han började på Sulfiten.

– Där jobbade jag ett tiotal år innan jag fick en tjänst på Bengtsfors köpings ekonomikontor. När det sedan blev storkommun 1971 fick jag jobb på fritidskontoret, säger Nils Josefsson.

Han stannade kvar på fritidskontoret fram tills han gick i pension.

Idrottens betydelse

Det största fritidsintresset har idrotten varit och är fortfarande för Nils. Själv har han spelat lite fotboll och bandy.

– Men på en väldigt låg nivå. Jag har varit betydligt mer aktiv som tränare. Men också det hela tiden i de lägre serierna, säger Nils Josefsson.

Nils Josefsson spelade själv i sin ungdom fotboll och bandy på en lägre nivå. Här syns han på en gammal bild i en av sina böcker, på en lagbild i ett skojbandylag, stående som trea från höger.
Nils Josefsson spelade själv i sin ungdom fotboll och bandy på en lägre nivå. Här syns han på en gammal bild i en av sina böcker, på en lagbild i ett skojbandylag, stående som trea från höger. Foto: Conny Hultgren

Han blev invald i Bengtsfors IF:s ungdomssektions styrelse när den bildades 1956 och fick uppdraget att vara lagledare för knattefotbollen.

– Vi vann seriesegern och jag blev även lagledare för B-laget. Eftersom vi hade svårt att få ihop lag hette det att jag ledde ”laget som inte fanns”, säger Nils med ett skratt.

För sitt mångåriga engagemang inom fotbollen har Nils Josefsson tagit emot Svenska Fotbollsförbundets guldmedalj.

– Jag har fått frikort så jag kan se alla svenska landslagsmatcher och det har jag utnyttjat några gånger, säger Nils Josefsson.

Han har också erhållit Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

Nils Josefsson har även varit lagledare för Bengtsfors bordtennisklubb som 1960 blev Dalslandsmästare.

Nils Josefsson med tävlingen Vikingens vandringspris, som Bengtsfors motorbåtklubb vann 1976.
Nils Josefsson med tävlingen Vikingens vandringspris, som Bengtsfors motorbåtklubb vann 1976. Foto: Conny Hultgren

Vidare har Nils Josefsson varit aktiv i Bengtsfors motorbåtklubb. Klubben har deltagit i flera olika tävlingar i navigation och 1976 vann man tävlingen Vikingens vandringspris.

Fotboll och folkpark

Nils har alltid följt olika sporter. En av de allra största idrottshändelserna som han sett live var Fotbolls-VM 1958 som arrangerades i Sverige.

– Vi var några kompisar som åkte runt och tittade på flera matcher. Vi såg de blivande världsmästarna Brasilien och även Sveriges semifinal mot Västtyskland när Kurre Hamrin gjorde sitt bravurmål.

Under 1950-, 1960- och 1970-talen satt Nils även med i det bolag som drev folkparken Valhall i Bengtsfors.

– Det var under folkparkens storhetstid. Vi fick dit stora artister. Under tre år i rad hade vi besök av The Osmond brothers som var väldigt populära, säger Nils Josefsson.

Nils Josefsson var lagledare för Bengtsfors bordtennisklubb som 1960 blev Dalslandsmästare. Här visar Nils upp vinstpokalen.
Nils Josefsson var lagledare för Bengtsfors bordtennisklubb som 1960 blev Dalslandsmästare. Här visar Nils upp vinstpokalen. Foto: Conny Hultgren

Artikeltaggar

Födelsedagar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare