Hoppa till huvudinnehållet

För 40 år sedan röstade alla för att avveckla kärnkraften

Publicerad:
E6 i Löddeköpinge med högspänningsledningarna och det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck i horisonten.
E6 i Löddeköpinge med högspänningsledningarna och det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck i horisonten. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tyskland stängde nyligen sina sista kärnkraftverk. I Sverige anser många i stället att nya kärnkraftverk ska lösa vår framtida energiförsörjning. Opinionen i Sverige tycks ha gjort helomvändning sedan vi folkomröstade om kärnkraften för drygt 40 år sen. Då röstade nämligen alla för att avveckla kärnkraften, de tre valalternativen gällde hur många år den skulle få vara kvar.

Debatten är i dag som bortblåst, men problemen är desamma nu som då.

Två skäl talar emot kärnkraften: olycksrisken och avfallet. Vi har ju redan fått uppleva några tragiska olyckor i Tjernobyl och Fukushima. Det avskyvärda kriget i Ukraina visar också hur osäkert läget kan bli. Även om risken för en olycka i svenska kärnkraftverk är liten kan det bli allvarliga konsekvenser om något ändå skulle hända.

Mitt starkaste argument mot kärnkraft är det radioaktiva avfallet. Att anse att man kan ha kontroll över avfallet i mer än 100 000 år känns helt orimligt. Vi har tyvärr redan skapat avfall som vi måste ta hand om, men vi ska inte förvärra problemet mer än nödvändigt.

Energin framåt måste fås från förnybara källor. Vi måste också bli bättre både på att spara energi och lagra energi.

Civilingenjör, teknisk fysik

Artikeltaggar

FukushimaKärnkraftMiljöTeknik och vetenskapTjernobylUkraina