Hoppa till huvudinnehållet

Vårtal, musik och brasor – här kan du vara med och fira på valborgsmässoafton

Publicerad:
Åmål Concert band framträder på valborgsfirandet i Åmål på söndagskvällen.
Åmål Concert band framträder på valborgsfirandet i Åmål på söndagskvällen. Foto: Per Bäckström

Två ledande centerpartister från Ånimskog hälsar våren välkommen på valborg. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mikaëla Thorén vårtalar i Plantaget i Åmål och kommunfullmäktiges ordförande Leif Aronsson i Ånimskog. I Svanskog har riksspelmannen Therese Olsson Hugosson fått uppdraget.

Åmåls traditionella valborgsfirande hålls vid Plantaget på söndagskvällen och här har musiken som vanligt de senaste åren fått huvudrollen. Brasa på Lakeskär och Lions-fyrverkeri hör till det förgångna.

Kommuns kulturchef Sara Vogel-Rödin presenterar programmet där Åmål Concert Band med musiker från stadsmusikkåren och kulturskolan står för det pampigaste inslaget.

Ingen valborg utan Åmåls manskör. Sångarna har har ett späckat konsertschema och förutom framträdandet på Vågmästargårdens trappa bjuda kommunens särskilda boenden på vårsång. Manskören får i år sällskap av en kvinnlig solist i Plantaget, Anki Frisk.

Thorén talar

Att hålla vårtalet är ett högtidligt uppdrag och i år har det gått till Mikaëla Thorén (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

I Thoréns hemtrakter ska partikamraten Leif Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande och även han från Ånimskog, vårtala i församlingshemmet.

Ånimskogs firande inleds med andakt i kyrkan där Ånimmekören sjunger. Sedan ansvarar hembygdsföreningen för festligheterna i församlingshemmet där det blir gemensam vårsång, kaffeservering och åror. Det har även förberetts för brasa och fyrverkeri, men det kommer att bero på väder och vind vad som tänds eller inte.

I Åmål flyttar firandet in i Gamla kyrkan om det skulle regna.

I Svanskog firas valborg med brasa vid sommarhemmet Svanudden. Byalagets ordförande Per Sjöberg hälsar välkommen innan gruppen Emonah som består av Torbjörn Svahn, Anneli Svahn och Jannike Karlsson bjuder på sång och musik.

Vårtalet i Svanskog hålls av klarinettisten och riksspelmannen Therese Olsson Hugosson. I firandet, som ordnas av Samverkande Föreningar i Svanskog, ingår också allsång, hamburgare och chokladhjul.

Artikeltaggar

ÅmålÅmål Concert BandÅnimskogCenterpartietFyrverkerierLeif AronssonLionsMikaëla ThorénMusikSångSara Vogel-RödinSvaneholmTherese Olsson-Hugosson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.