Hoppa till huvudinnehållet

DÖDSFALL: Konstruktören gillade utmaningar och äventyr

Publicerad:
Tobias Johansson
tobias.johansson@dalslanningen.se
Esse Johansson har avlidit i en ålder av 81 år.
Esse Johansson har avlidit i en ålder av 81 år. Foto: Privat

Esse Johansson från Bengtsfors har avlidit i en ålder av 81 år.

Han hade ett intresse för naturfotografering och var med i Åmåls fotoklubb.

Esse Johansson föddes i Laxarby-Alsbyn år 1942. Där växte han upp med mamma Britta och pappa Stig samt småsyskonen Lisbeth och Åke.

De första levnadsåren var ganska fattiga för familjen eftersom kriget pågick, men de lyckades vara självförsörjande på gården där det fanns kor, grisar och hönor.

Familjen hade ingen bil, så skulle man ta sig någonstans var det långa sträckor till fots som gällde.

Vid 19 års ålder flyttade han till Göteborg för att påbörja ingenjörsstudier vid Chalmers tekniska högskola. Här fick han kunskaper om konstruerandet av pappersmaskiner, som sedan kom att prägla hela hans yrkesliv.

Efter studietiden återvände han till Dalsland och blev då konstruktör på ritkontoret på Billingsfors bruk. Där blev han kvar fram till mitten av 1980-talet för att sedan starta eget företag och bli konsult inom samma bransch. Jobbet var något han trivdes gott med, och som han tyckte var väldigt roligt.

Besökte många länder

Under sina år som egen företagare blev det en del resande, han var bland annat i USA och Indien hos olika uppdragsgivare, men även privat gillade han att resa och han besökte bortåt 30 länder.

I samband med sina resor gillade han att ta fotografier och på senare år gick han även med i Åmåls fotoklubb och fokuserade då mycket på naturfoto. Han var bland annat iväg på en resa till finsk-ryska Nordkarelen år 2019, där han tog foto på björn och järv.

Det resulterade i en utställning 2020, tillsammans med vännen och konstnären Kjell Johansen.

Kjell Johansen och Esse Johansson ställde hösten 2020 ut oljemålningar och fotografier i den gamla affärslokalen i Konsumhuset i Billingsfors.
Kjell Johansen och Esse Johansson ställde hösten 2020 ut oljemålningar och fotografier i den gamla affärslokalen i Konsumhuset i Billingsfors. Foto: Tommy Löfgren

Under hela sitt liv var Esse Johansson en person som gillade utmaningar och att kämpa. Han tog bland annat flygcertifikat och flög sjöflygplan, han sprang flera maraton och åkte även ett flertal Vasalopp. På senare år var även gymmet en viktig del där han bland annat deltog i spinningpass. Även långa skogspromenader stod på agendan.

Den bortgångne sörjs närmast av sambon Rose Mari, dottern Susanne, barnbarnen Elin och Emilia, samt barnbarnsbarn.

Artikeltaggar

BillingsforsChalmersDödsfallLaxarbyVasaloppetÅmålÅmåls fotoklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.