Hoppa till huvudinnehållet

Satsning för uppryckning av Åmåls centrum – fastighetsägare på stormöte

Publicerad:
Kommunen vill se en uppryckning av centrumbebyggelsen och anordnade därför möte med fastighetsägarna på Åmåls stadshotell.
Kommunen vill se en uppryckning av centrumbebyggelsen och anordnade därför möte med fastighetsägarna på Åmåls stadshotell. Foto: Andreas Dagström

Åmål har i grunden gott om pittoreska stråk och byggnader, men skötseln lämnar emellanåt en del att önska.

För att lyfta vikten av en attraktiv stadskärna kallade kommunen nyligen fastighetsägarna till möte.

– Vi hoppas kunna följa upp och se hur det utvecklas, säger samhällsbyggnadschef Björn Wennerström.

Den unikt välbevarade 1700-talsbebyggelsen kring Plantaget står dessvärre i kontrast till flera av sekelskifteshusen längs stadens shoppingstråk. Medan de förra vårdas ömt av sina ägare, håller andra bokstavligt på att vittra sönder.

Kommunen har noterat detta och gör nu vad den kan för att utjämna skillnaden i positiv riktning. Avstamp skedde på torsdagen vid lunch, då ett möte hölls med fastighetsägarna på stadshotellet.

– Tyvärr är det ofta så att de vi verkligen skulle vilja nå inte är här, sa initiativtagaren Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef.

Samtidigt gladdes han åt uppslutningen, totalt närmare 30 personer hörsammade inbjudan. En hyfsad skara med tanke på tidpunkten.

– Vi hoppas kunna följa upp och se hur det här utvecklas, sa Wennerström.

Petra Ohldin Lampinen från branschorganisationen Fastighetsägarna redogjorde kort för några lyckade lyft av centrummiljöer, bland annat i Borås och Ljungskile.
Petra Ohldin Lampinen från branschorganisationen Fastighetsägarna redogjorde kort för några lyckade lyft av centrummiljöer, bland annat i Borås och Ljungskile. Foto: Andreas Dagström

Blandad skötsel

Värdskapet delades med intresseorganisationen Fastighetsägarna, som i våra trakter företräds av Göran Magnusson.

Hur ser du på skötseln av centrumbebyggelsen?

– Det är blandat. Tittar man framförallt uppåt längs Kungsgatan lämnas en del att önska. Även på Torggatan.

Skapar vi mötesplatser där folk dröjer sig kvar, då tar också handeln fart.
Petra Ohldin Lampinen, Fastighetsägarna

Mest kritik riktas för närvarande mot ägarna till Karlströmska huset. Kommunen tvingade ifjol fram byggställningar längs fasaden, så att förbipasserande inte ska behöva riskera få puts eller tegelstenar i huvudet. Ställningarna står fortfarande kvar.

Ägarna å sin sida motiverar avsaknaden av underhåll med att kostnaden skulle bli för hög i förhållande till hyresintäkten.

– Jag har ingen förståelse för det längre, säger Björn Wennerström. Huset har inte stått tomt i alla tider. Det har alltid kommit in pengar, men de har inte gått till underhåll. Är det nu så att de inte har råd, varför sålde de inte huset tidigare? Det har funnits spekulanter.

Ägarna till Karlströmska huset var inte närvarande på Stadt. Inte heller Åmåls störste privata hyresvärd, Två Stenar, fanns representerad.

Göran Magnusson och Petra Ohldin Lampinen, båda från Fastighetsägarna, svarade tillsammans med kommunens samhällsbyggnadschef Björn Wennerström för värdskapet.
Göran Magnusson och Petra Ohldin Lampinen, båda från Fastighetsägarna, svarade tillsammans med kommunens samhällsbyggnadschef Björn Wennerström för värdskapet. Foto: Andreas Dagström

Trivsel skapar handel

Mötet toppades av fem korta föredrag. Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna, inledde och visade på goda exempel där stadsmiljöer fått ett lyft efter gemensamma ansträngningar från det offentliga och näringslivet.

Samtidigt poängterade hon att det inte finns några genvägar till framgång.

– Det är viktigt att utgå från ortens egen identitet. Man kan aldrig kopiera, sa Petra Ohldin Lampinen.

Och:

– Skapar vi mötesplatser där folk dröjer sig kvar, då tar också handeln fart.

Finns ett mervärde

Kulturmiljöns betydelse för en attraktiv stadskärna lyftes av antikvarierna Lars Bergström och Marie Odenbring Widmark. Välvårdade gamla byggnader kan ha både konkreta ekonomiska förtjänster och ett värde i att bara vara, som naturen.

För den sakens skull behöver fastighetsägare inte drabbas av handlingsförlamning, om de ställs inför renovering, anpassning och ändring.

– Ibland framställs bevarande och brukande som en motsats, men det är inte alls så vi tänker, sa Lars Bergström.

Våra historiska byggnader är också avgörande för omställningen till ett hållbart samhällsbygge. Det är inte hållbart att riva och bygga nytt. Det finns både ekonomiska och ekologiska skäl att ta tillvara på det befintliga.
Marie Odenbring Widmark
Fastighetsägaren Rikard Rahmn i mitten är fjärde generationen Rahmn som bor i änden av Torggatan. Huset byggdes efter stadsbranden 1901. ”Fantastiskt bra av kommunen att anordna ett sånt här möte. Det är inte ofta vi har möjlighet att träffas och uppdatera oss på det här viset”, sa Rikard Rahmn, som själv är noga med att huset behåller sin sekelskiftesprägel: ”Min hustru har tagit ut glasrutorna ur nästan vartenda fönster och renoverat dem”.
Fastighetsägaren Rikard Rahmn i mitten är fjärde generationen Rahmn som bor i änden av Torggatan. Huset byggdes efter stadsbranden 1901. ”Fantastiskt bra av kommunen att anordna ett sånt här möte. Det är inte ofta vi har möjlighet att träffas och uppdatera oss på det här viset”, sa Rikard Rahmn, som själv är noga med att huset behåller sin sekelskiftesprägel: ”Min hustru har tagit ut glasrutorna ur nästan vartenda fönster och renoverat dem”. Foto: Andreas Dagström

Undersökning visar att 63 procent av svenskarna kan tänka sig att betala mer för att hyra eller äga en historisk byggnad. Det visar på ett tydligt mervärde, menar Marie Odenbring Widmark:

– Våra historiska byggnader är också avgörande för omställningen till ett hållbart samhällsbygge. Det är inte hållbart att riva och bygga nytt. Det finns både ekonomiska och ekologiska skäl att ta tillvara på det befintliga.

Antikvarierna uppmanade även fastighetsägarna att höra av sig om de behöver vägledning.

Inte bara byggnader

Plan- och bygglovsingenjör Frida Roth redogjorde kortfattat för plan- och bygglagen medan Agneta Henriksson, kundansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg, pratade egenkontroll.

Sist ut var avgående kulturchef Sara Vogel Rödin, som inflikade att en attraktiv stadskärna inte bara handlar om byggnader, utan även människor och kultur. Detta genomsyrar också förslaget till ny kulturplan.

– Vi vill inrätta en offentlig miljögrupp som jobbar tvärsektoriellt. Min dröm är att även gatuenheten ska väga in kulturen när den gör något i den offentliga miljön. Vi är för små var för sig att göra saker på egen hand, sa Sara Vogel Rödin.

Monica och Göran Ohlsson, som bor i Ågården, bredvid polisstationen, uppskattar initiativet till mötet: ”Det  behövs”, säger Monica Ohlsson.
Monica och Göran Ohlsson, som bor i Ågården, bredvid polisstationen, uppskattar initiativet till mötet: ”Det behövs”, säger Monica Ohlsson. Foto: Andreas Dagström
Susanne Andersson och Niclas Gustafsson, som bor i villan vid badviken bredvid Gamla kyrkan, utbytte några ord med plan- och bygglovsingenjör Frida Roth.
Susanne Andersson och Niclas Gustafsson, som bor i villan vid badviken bredvid Gamla kyrkan, utbytte några ord med plan- och bygglovsingenjör Frida Roth. Foto: Andreas Dagström
Avgående kulturchef Sara Vogel Rödin berättade att kommunen ska instifta ett speciellt byggnadsvårdspris.
Avgående kulturchef Sara Vogel Rödin berättade att kommunen ska instifta ett speciellt byggnadsvårdspris. Foto: Andreas Dagström
Antikvarie Lars Bergström betonade att brukande och bevarande av byggnader inte behöver vara motsatser.
Antikvarie Lars Bergström betonade att brukande och bevarande av byggnader inte behöver vara motsatser. Foto: Andreas Dagström
Kommunen ser mötet som en början.
Kommunen ser mötet som en början. Foto: Andreas Dagström
Per Enger, i mitten, lyssnade intresserat på föredragen.
Per Enger, i mitten, lyssnade intresserat på föredragen. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBjörn WennerströmBostad och byggenFastighetsägarnaKulturMiljöVillor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.