Hoppa till huvudinnehållet

Efter rivningen av vita huset: MP vill ha policy för Åmåls historiska byggnader

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Miljöpartiet vill att kommunen tar fram en policy för omvårdnaden av Åmåls kulturhistoriska byggnader.
Miljöpartiet vill att kommunen tar fram en policy för omvårdnaden av Åmåls kulturhistoriska byggnader. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommun har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Men omvårdnaden kan det vara lite si och så med. För att råda bot på problemet föreslår Miljöpartiet att kommunen tar en mer aktiv ledarroll.

En ny kulturbyggnadspolicy. Det är i grunden vad Miljöpartiet efterfrågar. Förslaget lades fram som motion vid tisdagens kommunfullmäktigemöte.

– Att den kommer precis nu finns det flera orsaker till, säegr Lotta Robertsson Harén (MP), och framhöll särskilt turerna kring vita huset i Fengersfors.

Antikvarien menade att huset hade vissa kulturhistoriska värden och det fanns lokala krafter som ville ta över ägarskapet, för ortsbornas räkning. Ändå valde kommunen att gå vidare med sin rivningsplan.

– Handlingen kommunicerade att kommunen inte ser något värde i sig i att bevara gamla byggnader, säger Lotta Robertsson Harén.

Individuellt anpassat

Miljöpartiet yrkar på att kommunstyrelseförvaltningen i samråd med andra berörda förvaltningar identifierar våra kulturhistoriska byggnader och säkrar deras kulturhistoriska värde långsiktigt.

För att komma dit föreslås att förvaltningarna tillsammans skapar rutiner där antikvariska hänsyn anpassat till varje enskilt hus på listan är vägledande.

”Vi yrkar dessutom på att ett särskilt ägardirektiv ges till fastighetsbolaget [läs: Åkab] att de aktivt ska medverka i utvecklingen av Åmåls kommun där fastigheter med kulturhistoriskt värde används som ett av kommunens strategiska verktyg inom fastighetsområdet”, tillägger Miljöpartiet.

Partiet argumenterar att om inte annat är det ur hållbarhetsperspektiv vettigare att värna om det som finns än att bygga nytt, då byggbranschen svarar för en stor del av Sveriges avfall.

– Det finns fastigheter och områden som har ett värde bara av att de finns, säger Lotta Robertsson Harén.

Kommunfullmäktige skickade motionen till beredning.

Artikeltaggar

AvfallBostad och byggenFastigheterFengersforsFörvaltningKommunfullmäktigeLotta Robertsson HarénMiljöpartietPolitikSamhälleÅkabÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.