Hoppa till huvudinnehållet

Inget första maj-tåg – firandet fick ske inomhus

Publicerad:
Riksdagsledamoten Sofia Skönnbrink var en av talarna i Silvénska villan.
Riksdagsledamoten Sofia Skönnbrink var en av talarna i Silvénska villan. Foto: Claes Österman

Det blev inget första maj-tåg i varken Åmål eller Säffle. Protestskyltarna kom inte längre än till Pekås skyltfönster medan demonstranterna flydde från ösregnet in i Silvénska villan där talarna dock inte sparade på krutet och framför allt riktade sin kritik mot regeringen.

– Dessvärre gör regeringen ingenting medan vi vill investera i utbildning, forskning, utveckling och infrastruktur, sa Jerry Saxin, ordförande i Åmåls Arbetarekommun.

Regnet gjorde det svårt att genomföra det traditionella förstamajtåget.

– Det är ändå ingen som går ut i det här vädret för att titta på oss, som en av Säffles S-profiler uttryckte det.

I stället samlade man krafterna i Silvénska villan där det var i det närmaste fullsatt. En av dagens huvudtalare var riksdagsledamoten Sofia Skönnbrink från Koppom som berättade att hon besökte Säffle så sent som i förra veckan och då slogs av hur lantbruket på Värmlandsnäs blomstrar.

– Men jag mötte också en oro för framtiden. Situationen i Sverige är kritisk och vi behöver kroka arm, hålla ihop och hjälpas åt för att gemensamt ta oss ur krisen, sa hon.

Hon var starkt kritisk mot regeringen:

– Högerregeringen har glömt bort många av de löften som de gav i valrörelsen. De bryter löfte efter löfte och sänker skatten för höginkomsttagarna samtidigt som vanligt folk kämpar för att få pengarna att räcka till. Vi har lagt fram många förslag på hur man kan underlätta för alla, men regeringen säger nej till allt, sa Sofia Skönnbrink.

– Sverige behöver en regeringen som prioriterar vanligt folk framför banker och riskkapitalbolag och inte blundar eller förnekar i besvärliga frågor, sa hon.

Demonstranternas plakat kom inte längre än så här på första maj i Säffle. Demonstrationen blev inställd på grund av det ihållande regnet.
Demonstranternas plakat kom inte längre än så här på första maj i Säffle. Demonstrationen blev inställd på grund av det ihållande regnet. Foto: Claes Österman

Dessförinnan hade Säffles oppositionsledare Ann Mlakar också varit kritisk mot regeringen. Hon sa att socialdemokratin idag är viktigare än någonsin. Hon pekade bland annat på att privatiseringen av bland annat skola, vård och omsorg har gått snett och resulterat i lägre löner och försämrade arbetsvillkor för de anställda.

– Vi är på väg mot ökade klyftor i samhället och det ropas efter hjälp från civilsamhället för att hjälpa de sämst ställda. Självklart ska civilsamhället finnas som stöd, men det är med en gemensam skattefinansierad välfärd som vi får en trygg och rättvis välfärd till alla. Det är socialdemokratisk politik.

Kritik mot regeringen

Ann Mlakar kritiserade också den borgerliga majoritetens styre i Säffle:

– De sitter som vanligt stilla i båten, blundar och hoppas på bättre tider och inte får de någon stor hjälp i form av statsbidrag från den nuvarande SD-styrda regeringen. De som får ta smällarna blir i stället barn och elever i våra skolor och skolpersonal. Det blir brukare och personal inom omsorgen som får vara krockkuddar, sa Ann Mlakar och upprepade Socialdemokraternas krav på en höjd kommunalskatt för att skapa bättre resurser.

  • Säffles oppositionsledare Ann Mlakar var kritisk mot regeringen i sitt tal.
    Säffles oppositionsledare Ann Mlakar var kritisk mot regeringen i sitt tal. Foto: Claes Österman
  • Jerry Saxin från Åmål höll ett majtal med fokus på Säffle och Åmåls gemensamma utmaningar.
    Jerry Saxin från Åmål höll ett majtal med fokus på Säffle och Åmåls gemensamma utmaningar. Foto: Claes Österman
  • Ali Boali, ordförande i SSU i Säffle, var en av talarna.
    Ali Boali, ordförande i SSU i Säffle, var en av talarna. Foto: Claes Österman

Första maj-firandet skedde som vanligt i samarbete med Åmål. Jerry Saxin, som är ordförande i Åmåls Arbetarekommun, pekade på ett antal utmaningar som han menar att man inte kan ignorera, inte minst klimathotet men också inflationen, de höga räntorna, drivmedelspriserna med mera.

– Dessvärre gör regeringen ingenting medan vi vill investera i utbildning, forskning, utveckling och infrastruktur, åtgärder som är helt nödvändiga för både Åmål och Säffle som liksom alla andra små kommuner står inför stora utmaningar, sa han.

Tro på framtiden

Han ville betona sin positiva framtidsvision:

– Jag tror på en ljus framtid för både Åmål och Säffle, en framtid där alla ska få möjlighet att nå sin fulla potential så att vi kan skapa en blomstrande ekonomi och många arbetstillfällen men samtidigt prioritera miljön.

Dagens fjärde talare var Ali Boali som är ordförande i SSU Säffle. Också han talade om ökade samhällsklyftor och hur det drabbar samhällets sköraste:

– Men när klyftorna växer, så ökar också styrkan i arbetarrörelsen där vi står upp för varandra och är enade i arbetet för allas välbefinnande, sa han.

Artikeltaggar

DemonstrationerFörsta majJerry SaxinPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.