Hoppa till huvudinnehållet

Kommunpoeten slog personligt rekord när Not Quite öppnade portarna

Publicerad:
Kommunpoeten från Tranemo, Jimmy Alm, invigningstalade vid säsongsöppningen med en nyskriven dikt till Not Quite.
Kommunpoeten från Tranemo, Jimmy Alm, invigningstalade vid säsongsöppningen med en nyskriven dikt till Not Quite. Foto: Niklas Lindstrand

Så har Not Quite på riktigt slagit upp sina portar för säsongen. Det 20-årsjubilerande kulturcentret markerade högtidsstunden med en rekordlång hyllningsdikt av kommunpoeten Jimmy Alm.

Tanken var att besökarna skulle få ta del av upplevelsen ute i solen, på fabrikstrappan, men osäkert väder flyttade in säsongsöppningen till galleriet.

– Den här hyllningsdikten är den längsta dikt jag skrivit hittills, berättar den dalslandsbördige diktaren Jimmy Alm.

Han må vara känd som Tranemos kommunpoet, men Dalsland har en viktig plats i hans hjärta, då han haft sin uppväxt utanför Stigen.

Till Not Quite

Genom Jimmy Alms diktläsning får vi följa generationers utveckling i samhället från pappersbruket som ger Fengersfors ett centrum via fiskodling och hållbart byggande tills en grupp konstnärer renoverar de gamla brukslokalerna och gör det till en oas för kreativa individer som söker ett sammanhang och ordnar en gemenskap där det är enkelt att skapa och som blivit ett populärt besöksmål och hjälpt till att sätta Dalsland på kartan.

Mellanrummen

Diktläsningen i galleriet omgavs av Malin Årsbogs abstrakta och naturinspirerade konst genom utställningen Mellanrummen. Malin Årsbog är bosatt och verksam i Göteborg och det är första gången hon ställer ut på Not Quiet:

– Jag är så glad över möjligheten att få ställa ut i den här lokalen. Ljuset här är helt fantastiskt!

Kulturskola och kvinnliga förebilder

Elever från kulturskolan i Åmål visar upp hela terminens arbete av skulpturer och teckningar och ett flertal av barnen fanns på plats för att kunna berätta om vad de lärt sig under konstutbildningen. Läraren på Konstskolan i Fengersfors Jessica Fleetwood, som också är en av de ursprungliga initiativtagarna till Not Quite, ställer ut konst som visar kvinnliga arbetare under andra världskriget.

Hildur Quick, Arvid Haglund, Frej Jensen och Philip Sandén från kulturskolan i Åmål flankerar sin lärare Jessica Fleetwood i mitten.
Hildur Quick, Arvid Haglund, Frej Jensen och Philip Sandén från kulturskolan i Åmål flankerar sin lärare Jessica Fleetwood i mitten. Foto: Niklas Lindstrand

Ett av Jessica Fleetwoods verk visar en afroamerikansk svetserska som under kriget började tjänstgöra på ett varv och därigenom kom i yrkesliv utanför sitt hem och fick uppleva friheten att tjäna sina egna pengar. Efter freden ansågs det lämpligt att hon skulle återgå till arbetet i hemmet med man och barn men hon kände annorlunda och ville fortsätta att arbeta med svetsning. Jessica Fleetwood ser henne som en förebild och inspiration till kvinnlig frigörelse och ger en uppmaning till några unga kvinnor som besöker utställningen:

– Nu får ni fortsätta den kampen!

Jessica Fleetwood med några av sina målningar som ingår i utställningen WW2 Women Industrial Workers.
Jessica Fleetwood med några av sina målningar som ingår i utställningen WW2 Women Industrial Workers. Foto: Niklas Lindstrand

Flytt krigets Ukraina

I Oceanhallen finns två ukrainska konstnärer som finner en fristad i Dalsland när kriget rasar i deras hemland. Oleksandra Voronina, som även är gästlärare i kulturskolan, kom till Fengersfors i juni 2022 och berättar om en av tavlorna där man ser ett par fötter i en sjö.

– Det var en surrealistisk upplevelse för mig att sitta vid denna underbara plats med fötterna i sjön och se skönheten här och njuta lugnet när jag vet vad som pågår i mitt land några mil bort.

Kyrylo Zhuravel, kommer också han från Kiev och som i verkstäderna på Campus Steneby fått arbeta med sin metallkonst började arbeta med konst efter Maidanrevolutionen i sitt hemland 2013 och har sedan efter invasionen på Krimhalvön och genom kriget fått än mer utlopp för sitt konstnärskap och visar bland annat ett symboliskt verk där en rysk orm försöker strypa sädesslag som ukrainarna försöker odla.

Skulturer och teckningar från Kulturskolans utställning kan just nu ses i Oceanhallen på Not Quite.
Skulturer och teckningar från Kulturskolans utställning kan just nu ses i Oceanhallen på Not Quite. Foto: Niklas Lindstrand
Oleksandra Voronina framför sitt konstverk Fire, som är en inspirationskälla för henne i sitt skapande.
Oleksandra Voronina framför sitt konstverk Fire, som är en inspirationskälla för henne i sitt skapande. Foto: Niklas Lindstrand
Kyrylo Zhuravel omgiven av sin metallkonst inspirerad av Maidanrevolutionen, invasionen på Krimhalvön och det nu pågående kriget i sitt hemland.
Kyrylo Zhuravel omgiven av sin metallkonst inspirerad av Maidanrevolutionen, invasionen på Krimhalvön och det nu pågående kriget i sitt hemland. Foto: Niklas Lindstrand
Malin Årsborg från Göteborg ställer ut sin naturinspirerade konst för första gången på Not Quite.
Malin Årsborg från Göteborg ställer ut sin naturinspirerade konst för första gången på Not Quite. Foto: Niklas Lindstrand
Konstnären Mie Felth, som är en av verksamhetsledarna för Not Quite och kommunpoeten Jimmy Alm.
Konstnären Mie Felth, som är en av verksamhetsledarna för Not Quite och kommunpoeten Jimmy Alm. Foto: Niklas Lindstrand
Invigning och säsongsöppning hos Not Quite som firar 20-årsjubileum i år i Fengersfors.
Invigning och säsongsöppning hos Not Quite som firar 20-årsjubileum i år i Fengersfors. Foto: Niklas Lindstrand

Artikeltaggar

DalslandFengersforsJessica FleetwoodKonstNot QuiteSkulpturerStenebyTranemoUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.