Hoppa till huvudinnehållet

Tvekande vår välkomnades med tal och musik för superhjältar

Publicerad:
Med Vågmästargårdens trappa som sin scen bjöd Åmåls manskör på flera av de klassiska vårsångerna. Lise-Lotte Andersson dirigerade,
Med Vågmästargårdens trappa som sin scen bjöd Åmåls manskör på flera av de klassiska vårsångerna. Lise-Lotte Andersson dirigerade, Foto: Karin Olsson

Vindarna var friska och solen glänste i mässingsinstrumenten när våren traditionsenligt firades in i Åmål på valborgsmässoafton.

Musik med populärkulturella referenser varvades med klassiska vårsånger och reflektioner kring vårens mångskiftande karaktär.

Solen sken starkt under valborgsfirandet vid Vågmästargården i Åmål, men vårvindarna var både friska och kyliga. Relativt mycket folk trotsade ändå blåsvädret och tog sig till Plantaget för att traditionsenligt hylla vårens ankomst och lyssna till sång, musik och tal. Under cirka en timme varvades klassiska vårsånger med filmmusik och andra populärkulturella referenser. Programmet hölls samman av Åmåls kulturchef Sara Vogel-Rödin, som på ett kreativt sätt lyckades hitta kopplingar till våren i allt från musik om superhjältar till sångliga önskningar om att ge sig ut och vandra eller fara till värmen i Österlandet

– Vi är alla superhjältar som har härdat ut vintern och nu får njuta av vårsolen, sa Sara Vogel-Rödin, efter Åmål Concert Bands framförande av ”Endgame” från ”Avengers”.

Åmåls kulturchef Sara Vogel-Rödin agerade konferencier och fann olika kreativa sätt att både väva ihop programpunkterna och att hitta associationer till våren.
Åmåls kulturchef Sara Vogel-Rödin agerade konferencier och fann olika kreativa sätt att både väva ihop programpunkterna och att hitta associationer till våren. Foto: Karin Olsson

Houston hyllades

Charlotte Ellénius och Fredrik Myrén delade på ledarskapet för Åmål Concert Band, som även bland annat bjöd på musik från ”Pokémon” och ”Stjärnornas krig”, samt en hyllning till Whitney Houston med Anki Frisk som sångsolist. Åmåls manskör, som tidigare under dagen hade gjort en liten turné på äldreboenden, leddes av Lise-Lotte Andersson och framförde efterlängtade sånger som i folkmun är kända som ”Sköna maj, välkommen”, ”Glad såsom fågeln” och ”Vintern rasat ut”.

– Ja, jag kommer inte att kunna låta bli att sjunga med, sa Sara Vogel-Rödin, som även välkomnade sångintresserade herrar i publiken att utöka manskörens skara inför nästa år.

”Vill komma igång snabbt”

Innan våren slutgiltigt hälsades välkommen med fyrfaldigt leve, trumpetfanfar och nationalsång, höll barn- och utbildningsnämndens ordförande Mikaëla Thorén (C) årets vårtal. Hon reflekterade över vårens tveksamhet och skiftande karaktär och om varför vi längtar så mycket efter våren. Ledorden var förväntan, förvandling, förhoppning och förundran.

– Det är mycket som ska hinnas med under våren och man vill komma igång snabbt, men jag vill samtidigt inte missa något alls när förvandlingen sker från grått och dött till liv och grönt, sa Mikaëla Thorén.

Årets vårtalare var barn- och utbildningsnämndens ordförande Mikaëla Thorén.
Årets vårtalare var barn- och utbildningsnämndens ordförande Mikaëla Thorén. Foto: Karin Olsson
Anki Frisk var sångsolist när Åmål Concert Band avslutade med en hyllning till Whitney Houston.
Anki Frisk var sångsolist när Åmål Concert Band avslutade med en hyllning till Whitney Houston. Foto: Karin Olsson
Åmål Concert Band hade filmmusik som en röd tråd och inledde med temat från Pokémon. Charlotte Ellénius var dirigent för blåsorkestern under deras första avdelning.
Åmål Concert Band hade filmmusik som en röd tråd och inledde med temat från Pokémon. Charlotte Ellénius var dirigent för blåsorkestern under deras första avdelning. Foto: Karin Olsson
Fredrik Myrén ledde Åmål Concert Band i ”The imperial march”, komponerad av filmmusikmästaren John Williams till Steven Spielbergs klassiska rymdepos.
Fredrik Myrén ledde Åmål Concert Band i ”The imperial march”, komponerad av filmmusikmästaren John Williams till Steven Spielbergs klassiska rymdepos. Foto: Karin Olsson
Valborgsfirandet avslutades med gemensam sång av ”Du gamla, du fria” medan den svenska fanan fladdrade i den friska vinden.
Valborgsfirandet avslutades med gemensam sång av ”Du gamla, du fria” medan den svenska fanan fladdrade i den friska vinden. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmål Concert BandCharlotte ElléniusFredrik MyrénMikaëla ThorénMusikPlantagetSångSara Vogel-RödinValborgsmässoaftonWhitney Houston

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.