Hoppa till huvudinnehållet

En perfekt fullträff och Åmåls centrumhandel packar ihop för gott

Publicerad:
Per Enger vill att Åmåls politiker ska agera aktivt för en trivsam och levande stadskärna.
Per Enger vill att Åmåls politiker ska agera aktivt för en trivsam och levande stadskärna. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Michael Karlsson (M) framför ofta att det är med omsorg om fler arbetstillfällen som han stöder ett nytt handelsområde vid rondellen och detta är ju väl tänkt. Det har framförts att det skulle bli 100 arbetstillfällen, 75 arbetstillfällen och 50 arbetstillfällen. En kontroll visar att dessa varuhus högst tillför cirka 20 arbetstillfällen!

En rak fråga: Vem är det som har matat Michael Karlsson med dessa osanna uppgifter? Väldigt många Åmålsbor begär att få ett svar! Kommer handelsområdet till stånd kommer troligen 25–50 arbetstillfällen att försvinna i centrum. Det har redan minskat i ett företag. Vad blir 50 minus 20 jo, minus 30 jobb! Centrum blir ödelagt!

Det förekommer hårda diskussioner bakom kulisserna med politiker och tjänstemän och det är en debattnivå som är skrämmande, med ord jag inte vill sätta på papper. Det verkar som ordningen i kommunen är omkastad, att det är politikerna som skall göra som tjänstemännen bestämt. Då har ingen förstått vad ”demokrati” betyder. Michael Karlsson måste visa sin pondus, sätta ner foten och sätta stopp för tokerierna och visa att han är kapabel att styra vår stad.

Åmåls centrumhandel angrips av fyra kraftfulla aktörer i en hård strid och är på väg att inringas och dödas i en välplanerad militärmanöver.

1. Stadsbyggnadschefen driver framtagandet av handelsområdet mycket hårt och aktivt.

2. Konsulten driver planerna med stora vinster hägrande. (En hall är betald på cirka fyra år, sen är det netto) Han spelar poker med vår centrumkärna med höga insatser, som vi Åmålsbor får stå för.

3. Politikerna som är våra valda ombud visar inget intresse för att skydda vår fina stadskärna, som 2002 fick utnämningen ”Årets stadskärna”. De visar inget intresse för de som bor i villor i närheten av planområdet. Dessa kommer att få se sina huspriser rasa med ekonomiska konsekvenser. De visar ingen känsla för miljön som blir totalförstörd.

4. Ytterligare en stor aktör lurar i vassen som ingen tänkt på, och som är den verkligt farliga delen. Här är det de stora ”riskkapitalisterna” med stora ekonomiska intressen som kan driva sådana här saker. Dessa företag har inget intresse av att någon handel skall finnas kvar i Åmål. Se hur de har påverkat Säffle centrum. Man kan påstå att Säffle är bortom all räddning och folk flyttar till Karlstad och pendlar till jobben i Säffle.

Som du vet skall Biltema etablera sig vid Guttane, sydväst om nuvarande handelsområde. Jag har aldrig sett en Biltema ligga ensam, inom ett par år så är det tre–sex köplador till. Om inte Säffles politiker orkar sätta stopp.

Vad händer? Jo dessa företag ”tror inte att det skall gå bra” de vet exakt hur mycket handeln omsätter i Säffle och i Åmål och de vet exakt hur mycket konsumtion som de måste ha för att etableringen skall bli lönsam. Vad gör man, jo man drar upp en strategi och ser till att genomföra effektiva åtgärder för att styra konsumtionen till Guttane. Enkel strategi! Man etablerar köplador vid rondellen i Åmål och samtidigt stryper man tillgången på parkeringsplatser i centrala Åmål. En perfekt fullträff och Åmåls centrumhandel packar ihop för gott!

Man struntar i all kunskap som finns om vad som händer i ett samhälle när stora omändringar görs och analyser vill man inte höra talas om. Handeln förtvinar utan p-platser och köpladorna vid rondellen suger ut en stor del konsumtion från Åmåls centrum med följande nedläggningar och konkurser och personliga tragedier.

Det är samma konsult som driver utvecklingen av Guttane som i Åmål och han har ju allt intresse att styra Åmålsbornas konsumtion till Guttane, där det finns större potential att göra stora vinster.

När fastighetsägarna inte får lokalerna uthyrda får de ingen lönsamhet i sina hus och kan inte underhålla dem. Du kan ju gå runt i Åmål och se hur det ser ut nu. Det är också ett problem för fastighetsägarna, att de inte kan ändra lokaler till bostäder. Det är olönsamt och ingen vill bo på första våningen vid gågatan eller Kungsgatan.

Åmålsbor! Reagera och agera och protestera och säg ifrån. Har ni intresse av att vi skall ha en trivsam och levande stadskärna i Åmål? Det är nu det måste ageras, sedan är det för sent! Detta är inte bakåtsträvande som en del vill påstå och vi undandrar inte någon möjligheten att handla vid Guttane. I de flesta städer har man cirka 10–15 minuters biltur för att komma till ett köpcenter liksom här.

Det är oerhört viktigt att Michael Karlsson nu gör ett snabbt och bestämt beslut i denna fråga och visar vem som bestämmer i Åmåls kommun, tjänstemän eller valda politiker, samt visar att han stöder folkviljan och lägger ner idéerna om handelsområdet och om borttagandet av p-platserna. Jag tror det finns en dold agenda.

Per Enger

Artikeltaggar

BiltemaBostad och byggenBostäderDetaljplanerGuttaneHandelMichael KarlssonPer EngerPolitikSäffleÅmålÅtgärder