Hoppa till huvudinnehållet

Industrieleverna kavlade upp ärmarna igen – fixade fyra bilar till Ukraina

Publicerad:
Industrielever, lärare och rektor Joakim Axelsson tillsammans med representanter från den ideella föreningen ”Skicka vidare till Ukraina”. Längst till höger i bild syns Oskar Jernberg från "Skicka vidare till Ukraina" som ägnat en stor del av det senaste året åt att stötta Ukraina.
Industrielever, lärare och rektor Joakim Axelsson tillsammans med representanter från den ideella föreningen ”Skicka vidare till Ukraina”. Längst till höger i bild syns Oskar Jernberg från "Skicka vidare till Ukraina" som ägnat en stor del av det senaste året åt att stötta Ukraina. Foto: Fredrik Tacacho

Uppbackade av flera lokala företag fortsätter eleverna på industriprogrammet att stötta Ukraina på olika sätt. Nyligen färdigställdes fyra bilar som skickas ner till Ukraina.

– Vi är oerhört tacksamma. Samarbetet har varit klockrent rakt igenom, säger Oskar Jernberg från ”Skicka vidare till Ukraina” som ska se till att bilarna når fram.

Eleverna på Karlbergsgymnasiets industriprogram har under vintern och våren jobbat hårt med flera olika projekt för att stötta krigshärjade Ukraina. Tillsammans med en rad lokala företag som på olika sätt sponsrat projekten har de tillverkat 253 kaminer, gjort om en minibuss till en sjukvårdsbuss och, i det senaste projektet, gjort i ordning fyra fyrhjulsdrivna pickuper.

Karlbergs industrielever får stöttning – 50 Ukrainakaminer blir 250

Eleverna har, tillsammans med sina lärare, slipat, lackat och målat fordonen så att de blir ändamålsenliga för bruk i Ukraina.

De flesta bilarna har skänkts av olika bilfirmor men en av bilarna skänktes av en privatperson berättar Håkan Skoogh, lärare på industriprogrammet.

– De i Ukraina behöver bilen mer än mig, sa han när han lämnade över bilen.

K-M Lack upplät sina lokaler där bilarna förbereddes inför målningen.
K-M Lack upplät sina lokaler där bilarna förbereddes inför målningen. Foto: Fredrik Tacacho

I onsdags förra veckan hämtades de nymålade bilarna av ett gäng förare från den ideella föreningen ”Skicka vidare till Ukraina”, för transport till ett lager i Tystberga utanför Nyköping. Därifrån skeppades bilarna, redan samma helg, vidare till Ukraina via Polen.

Exakt var och hur just de här fordonen sedan ska användas i Ukraina vill föreningen inte avslöja.

– Vi har en grundplan hur vi ska köra men den kan ändras efterhand, säger Oskar Jernberg, en av många frivilliga som engagerat sig i ”Skicka vidare till Ukraina”.

Rad försändelser

Sedan kriget bröt ut har föreningen jobbat för att stötta den ukrainska civilbefolkningen och militären med bland annat en rad försändelser med olika förnödenheter. Även om händelseutvecklingen i Ukraina inte når igenom mediebruset lika starkt som det gjorde för ett år sedan är kriget alltjämt verklighet och behoven är stora, säger Oskar Jernberg.

Industrieleverna på Karlbergsgymnasiet har gjort i ordning fyra pickuper som är på väg ner till Ukraina.
Industrieleverna på Karlbergsgymnasiet har gjort i ordning fyra pickuper som är på väg ner till Ukraina. Foto: Fredrik Tacacho

Han är egentligen egenföretagare men det senaste året har det inte blivit mycket gjort i företaget, berättar han.

– Först var tanken att jag bara skulle göra en resa ner till Ukraina men det blev inte så. Jag blir väldigt motiverad när jag går in i något, säger han.

Under det senaste åren har han gjort flera resor ner till Ukraina och sett behoven med egna ögon. Den erfarenheten – och tacksamheten han möter på plats driver honom att idogt fortsätta arbetet.

– Just nu är behovet av ändamålsenliga bilar stort, både hos civila och i militären.

Eleverna på Karlbergsgymnasiets fortsätter att stötta Ukraina. Nu har de gjort i ordning fyra bilar som kommer att skänkas dit. Industrieleven Emil Matsson tejpar vindrutan inför lackeringen.
Eleverna på Karlbergsgymnasiets fortsätter att stötta Ukraina. Nu har de gjort i ordning fyra bilar som kommer att skänkas dit. Industrieleven Emil Matsson tejpar vindrutan inför lackeringen. Foto: Fredrik Tacacho
Kaj Munther på K-M Lack är med och sponsrar projektet.
Kaj Munther på K-M Lack är med och sponsrar projektet. Foto: Fredrik Tacacho
Industrieleven August Jansson slipar inför lackeringen av bilarna.
Industrieleven August Jansson slipar inför lackeringen av bilarna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

FordonKarlbergsgymnasietLärareMilitärNyköpingTrafikTransportTystbergaUkraina

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.