Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Livet är som en saga för Peter

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Det blev en skådespelarkarriär för Peter Nyström, så som han en gång drömde om. Men i dag är han mest känd som författare.
Det blev en skådespelarkarriär för Peter Nyström, så som han en gång drömde om. Men i dag är han mest känd som författare.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Nu har posten stängt i Tösse och Ånimskog. Valborgsmässoafton blev en för ånimskogs- och tössebor rätt så trist dag. Poststationerna drogs då in och i fortsättningen blir det post via lantbrevbärare. Det var inte utan att det märktes att stämningen var lite tryckt när de första kunderna kom för att hämta sin post, den sista posten på den egna poststationen.

Postmästare Gunnar Orrhage avtackade tre trotjänare, lantbrevbäraren fru Karin Larsson och hr Ernst Andersson i Ånimskog och stationsföreståndaren Ruth Andersson i Tösse.

1998

Livet är som en saga för Peter. För Peter Nyström, som många åmålsbor minns som en bondkomisk figur i de revyer som han och Peter Mohlin satte upp i Åmål, lever livet just nu. Det är som en saga, för nu får han ägna sig åt det han helst vill – teater.

På söndag får vi se denna nya sida av honom. Han medverkar då tillsammans med Anna Hammarstrand och Fredrik Alfredsson i teaterföreställningen ”En förtrollad natt” som ingår i den amatörteaterfestival som arrangeras i Åmål.

2013

Nygårds stjärnor fanns i Töcksfors. Ett 40-tal personer hade bänkat sig på konsthallens övervåning för att lyssna till Leif-Erik Nygårds, mannen som växte upp i Töcksfors och blev en av de stora porträttfotograferna i USA, mest känd för att ha tagit den allra sista bilden på Marilyn Monroe.

Han har fotograferat de flesta av Hollywoodstjärnorna, såväl regissörer som skådespelare.

– Men originalen från Töcksfors är egentligen mycket större stjärnor än de i Hollywood.

Artikeltaggar

KonstLeif-Erik NygårdsNöje/KulturPeter MohlinPeter NyströmPostenSamhälleSkådespelareTeaterTöcksforsTösseÅmåls FotofestÅnimskog

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.