Hoppa till huvudinnehållet

Azelio säkrar nya pengar – och skär ner på personalstyrkan: 30–35 tjänster berörs

Publicerad:
65 av de 100 miljonerna som Azelio ska spara årligen sker genom personalminskningar. Hur det kommer att slå mot verksamheten i Åmål återstår att se. Foto: Fredrik Tacacho

Nya lån, personalneddragningar och 80 miljoner i nyemission. Det är några av åtgärderna som Azelio avser att vidta för att säkra bolagets kortsiktiga likviditet, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det här ska möjliggöra ett strategiskt partnerskap med en stor internationell aktör.

I juni förra året meddelade Azelio att företaget varslar 100 anställda, som en konsekvens av att försäljningen inte tagit fart som väntat. I slutändan handlade det dock om ett 50-tal personer som fick gå.

Nu är det dags igen. Enligt ett pressmeddelande behöver det börsnoterade bolaget, med testcenter och delar av utvecklingsavdelningen i Åmål, minska sina kostnader med runt 100 miljoner per år. En av besparingsåtgärderna, motsvarande 65 miljoner kronor, är att skära ner personalstyrkan, både anställda och konsulter, med en fjärdedel.

”För att möjliggöra Azelios långsiktiga verksamhet och konkurrenskraft behöver organisationen fortsätta att minska kostnadsstrukturen. Det är smärtsamt att fatta beslut som rör kollegor, men det är en nödvändig åtgärd för att säkerställa bolagets framtida konkurrenskraft. Lånefinansieringen och den följande företrädesemissionen ger oss möjligheten att slutföra förhandlingarna med en strategisk och viktig partner. Detta potentiella partnerskap lägger grunden för bolagets framtida utveckling”, säger Azelios vd Jonas Wallmander, enligt ett pressmeddelande.

30–35 fast anställda

Räknat i antalet tjänster handlar det om 30–35 fast anställda på Azelio som får gå, i övrigt handlar det om konsulter, enligt Jonas Wallmander.

– Det är tråkigt att behöva säga upp medarbetare som man känner och har jobbat med men det här är nödvändigt, säger han.

Hur det planerade varslet kommer att slå mot verksamheten i Åmål, där det för tillfället jobbar runt 40 personer, återstår att se.

– Vi är inne i en facklig förhandling och den måste avslutas innan man kan ge något besked om det, säger Jonas Wallmander.

”Nytt för oss också”

Inte heller Anders Ödman, IF Metalls ombud på Azelio, kan säga något om hur de nya given kommer att påverka anläggningen i Åmål.

– Det här är nytt för oss också så jag kan inte säga så mycket om det, säger han.

Hur har de senaste nyheterna tagits emot bland personalen?

– Vi i personalen har inte hunnit prata om det än.

Vid det förra varslet, för knappt ett år sedan, klarade sig Åmål förhållandevis bra, säger Anders Ödman, men det är ändå en del som sökt sig vidare på eget bevåg.

– Det är en del som har fått nya jobb.

Azelio varslar 100 i Åmål, Göteborg och Uddevalla: ”Berör samtliga orter”Fortsatt tufft för Azelio – börsras efter besked om att det behövs nya pengarAzelio varnar för att order drar ut på tiden – risk att pengarna tar slut

Lån på 30 miljoner

För att säkerställa bolagets kortsiktiga likviditet har Azelio ingått ett villkorat låneavtal motsvarande 30 miljoner kronor från bolagets största aktieägare, Kent Janér. Som säkerhet för lånet kommer Azelio att pantsätta vissa patent och patentsökningar. Azelios styrelse vill även besluta om en företrädesemission om cirka 80 miljoner kronor för att ytterligare stärka bolagets finansiella ställning. Emissionen är delvis säkerställd genom det villkorade lånet, om lånet godkänns av den extra bolagsstämman som ska hållas i juni.

Finansieringen skulle göra det möjligt att slutföra förhandlingarna med en potentiell strategisk partner, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Finansieringen stärker bolagets finansiella ställning och möjliggör att bolaget kan slutföra förhandlingarna om ett strategiskt partnerskap som kan komma att omfatta en signifikant kommersiell order samt kommersiellt och industriellt samarbete”.

Parterna har en ambition om att nå en överenskommelse under sommaren för att ingå ett slutgiltigt avtal under hösten. Den strategiska partnern är en stor internationell aktör med omfattande ambitioner inom förnybar energi, enligt Azelio.

– Vi ska vara ödmjuka inför den situationen vi har varit i, men det här ser jag som att det öppnar upp för framtiden på ett positivt sätt, säger Jonas Wallmander.

Artikeltaggar

ÅmålÅtgärderAzelio ABBeslutEkonomiFinansieringJonas WallmanderNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.