Hoppa till huvudinnehållet

Fotografen Olle Englund hedras – bilder från Åmåls 300-årskalas ställs ut

Publicerad:
Åmålsfotografen Olle Englund på Fåfängebron på Kyrkogatan, för ovanlighetens skull framför kameran istället för bakom.
Åmålsfotografen Olle Englund på Fåfängebron på Kyrkogatan, för ovanlighetens skull framför kameran istället för bakom. Foto: Åmåls fotoklubbs arkiv

Åmåls fotofest öppnar i helgen. Där hyllar Åmåls fotoklubb amatörfotografen Olle Englund (1919–2004) och hans rika arkiv med en utställning med bilder från Åmåls 300-årsfirande 1943.

Åmålsfotografen Olle Englund arbetade många år med att dokumentera Åmål och han var en av grundarna till Åmåls fotoklubb. Efter att han avled har tusentals av hans bilder lämnats i Åmåls fotoklubbs vård och där har framför allt Göran Karlsson lagt ner otaliga timmar på att tillgängliggöra och samla de historiska bilderna på en internetsida. Det handlar huvudsakligen om bilder från Åmåls kommun från 1940-talet och framåt.

– Olle Englund är kanske Åmåls mest mångsidiga amatörfotograf genom tiderna. Han fotograferade i alla format som fanns tillgängliga. Han filmade i både 8 och 16 millimeter samt video, skriver Göran Karlsson i ett pressmeddelande.

Vardagsgråa gatubilder har blivit guld värda – hästjobb bakom ny Åmålshemsida

Under Fotofesten, som arrangeras den 6–13 maj, kommer Olle Englund att uppmärksammas. På scenen i Gamla kyrkan visas nio av hans bilder, tagna när Åmåls stad fyllde 300 år 1943.

– Dessa bilder är alltså 80 år i år. Ett jubileum i sig. 300-årsjubileet firades med pompa och ståt och kunglig medverkan av dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf med gemål. Mycket av firandet skedde på Södra skolans skolgård där en stor jubileumsutställning uppförts och många av jubileets programpunkter genomfördes. En parad genom stadens gator arrangerades också. Allt detta dokumenterades av Olle genom ett antal fotografier, skriver Göran Karlsson.

En stor parad på Kungsgatan ingick i Åmåls 300-årsfirande.
En stor parad på Kungsgatan ingick i Åmåls 300-årsfirande. Foto: Olle Englund
Fantastiska fågelbilder fyller konsthallen under fotofestenMorten Gjerde tillbaka till Åmål för fotofesten

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls FotofestÅmåls fotoklubbÅmåls kommunFotograferingGöran KarlssonJubileumKonstKungligheterKungsgatanNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.