Hoppa till huvudinnehållet

Tonåringar döms till ungdomstjänst för misshandel på skolan

Publicerad:
Vänersborgs tingsrätt dömde de två tonåringarna från Åmål till 30 timmars ungdomstjänst för misshandel.
Vänersborgs tingsrätt dömde de två tonåringarna från Åmål till 30 timmars ungdomstjänst för misshandel. Foto: Johan Nilsson/TT

Två tonåringar – som var 15 år vid brottstillfället – döms till 30 timmars ungdomstjänst vardera för misshandel av en jämnårig på skolan.

Båda nekade men tingsrätten anser att brott är styrkt, mycket tack vare tre jämnårigas vittnesmål.

Händelsen inträffade på Kristinebergskolan i Åmål i april förra året. De två tonåringarna misshandlade en jämnårig skolkamrat genom att slå honom med minst ett knytnävsslag vardera i ansiktet. Detta orsakade en fraktur på näsbenet.

De två 16-åringarna har nekat till brott och hävdat nödvärn. De menar att det var skolkamraten som hade inlett ett slagsmål.

Två 16-åringar från Åmål åtalas för misshandel på skolan

Men detta tillbakavisas av tre vittnen som stod i närheten och som sett hela eller stora delar av händelseförloppet. Deras vittnesmål styrker skolkamratens berättelse av händelsen och enligt tingsrätten finns det ingen anledning att ifrågasätta deras uppgifter.

Tingsrätten anser att det är uteslutet att de båda dömda befann sig i en nödvärnssituation.

En av de åtalade har också medgett att han sökte upp offret på skolan, med anledning av ett inlägg denne skrivit på Messenger.

Fängelse i straffskalan

16-åringarna döms till 30 timmars ungdomstjänst och ska betala 12 000 kronor vardera i skadestånd till offret. Eftersom fängelse finns i straffskalan för brottet ska de också betala 800 kronor var till Brottsofferfonden.

Brottet de fälldes för leder normalt till fängelsestraff, men här tog tingsrätten hänsyn till deras låga ålder. Eftersom brottet är allvarligt blev det så mycket som 30 timmars ungdomstjänst för båda.

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst är ett alternativ till böter och fängelsestraff. Den som döms till ungdomstjänst ska vara mellan 15 och 21 år. De avtjänar sitt straff genom att arbeta mellan 20 och 150 timmar. Arbetet är oavlönat och sker exempelvis i en förening eller en ideell organisation.

Arbetet ska genomföras på kvällar och helger.

Artikeltaggar

ÅmålBrottBrott, lag och rättKristinebergskolanMisshandelSkadeståndVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.