Hoppa till huvudinnehållet

Två män åtalas för grov misshandel av funktionshindrad 65-åring

Publicerad:
Två Åmålsbor åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man i Åmål.
Två Åmålsbor åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man i Åmål. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

40-åringen och 48-åringen som sedan i mars suttit häktade misstänkta för grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man på Torggatan i Åmål har nu åtalats.

I åtalet ingår också en rad andra brott – som bedrägeri mot 65-åringen.

En 65-årig funktionshindrad Åmålsbo, som har svårt med balansen och använder rollator för att klara vardagen, misshandlades grovt i en lägenhet på Torggatan i Åmål den 6 mars i år.

En 48-åring och en 40-åring, båda från Åmål, greps ganska snabbt misstänkta för misshandeln och häktades senare.

Nu åtalas båda vid Vänersborgs tingsrätt för grov misshandel av 65-åringen. Mannen fick enligt åklagaren ta emot flera slag och sparkar när han låg ned – mot ansikte, huvud och kropp – från båda männen.

Av stämningsansökan framgår vilka kraftiga skador den misshandlade fick: brott på näsan, fyra revbensbrott, splitterbrott på tummen, blödning i ögat.

65-åring ska dock inte ha fått men för livet av den våldsamma misshandeln.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet mot 65-åringen.

Hotade döda polisen

40-åringen åtalas för att ha varit narkotikapåverkad vid tillfället för den grova misshandeln. Han åtalas dessutom för hot mot tjänsteman, för att ha hotat döda den polisman som grep honom.

48-åringen åtalas, förutom för inblandning i misshandeln, för två fall av bedrägerier mot 65-åringen. Detta för att han enligt åklagaren lyckats få ut pengar från mannens bankomatkort, sammanlagt 9000 kronor, vid två tillfällen, dels den 3 januari, dels den 6 mars.

Slog sin kompis

Utöver gärningarna som är kopplade till den grova misshandeln den 6 mars på Torggatan, åtalas 40-åringen för en rad andra brott. Han åtalas för misshandel av 48-åringen på Västra Bangatan i januari i år och våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman vid samma tillfälle.

Han åtalas också för misshandel av två personer, samt ett olaga hot, på Mellanbrogatan den 18 februari i år.

Dessutom åtalas i samma stämningsansökan en 32-årig Åmålsbo för inblandning i ett av de två fallen av misshandel den 18 februari.

Rättegången är beräknad att hållas i Vänersborgs tingsrätt i mitten av maj.

Artikeltaggar

ÅmålÅtalBrott, lag och rättHotMisshandelOlaga hotVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.