Hoppa till huvudinnehållet

Med ett stort engagemang för natur och samhälle

Publicerad:
Barbara Sandell trivdes ute i naturen och drev under många år företaget Dalslands Naturguide.
Barbara Sandell trivdes ute i naturen och drev under många år företaget Dalslands Naturguide. Foto: Privat

Barbara Sandell, Åmål, har stilla avlidit efter en tids sjukdom, i en ålder av 68 år.

Barbara Sandell var hela sitt liv starkt engagerad i naturen, miljön och samhället. Hon växte upp på landet i Östergötland och Uppland, i nära kontakt med djur och natur. I sin ungdom var Barbara med i Fältbiologerna i Uppsala och i 4H och hon jobbade några år som avbytare på olika mjölkgårdar. Hon studerade sedan på hälso- och miljövårdsprogrammet på Umeå Universitet där hon också engagerade sig i kampanjen mot kärnkraft inför folkomröstningen 1980. I Umeå fann hon sin livskamrat Jan. De bosatte sig mitt i naturen, i södra Dalsland, från 1985 i Rådanefors. Där föddes de tre döttrarna. Familjen bestod även av hästar, katter, bin, hönor och kaniner. Barbara gillade trädgårdsodling, både det vackra och det ätbara.

Under hela livet höll miljöengagemanget och naturintresset i sig. Barbara arbetade många år som miljöinspektör i bland annat Trollhättans kommun. Hon blev senare deltidsanställd i luftvårdsförbundet Luft i Väst, där hon skötte luftövervakning med hjälp av mätningar och beräkningar.

På fritiden engagerade sig Barbara under många år i Färgelanda naturskyddsförening. Hon medverkade i redaktionen för tidningen Natur på Dal och skrev ett flertal artiklar om naturen i Dalsland. Barbara ingick i styrelsen för Naturskyddsföreningens länsförbund Norra Älvsborg från mitten av 1990-talet och var där utbildningsledare och anordnade exkursioner och konferenser. Under en period var hon kassör och under en annan var hon ordförande. Barbara var också, på uppdrag av länsförbundet, sekreterare i Dalbergså/Holmsåns vattenråd. Hon var även några år medlem i Miljöpartiet och satt i kommunstyrelsen i Färgelanda.

Barbara Sandell 2014 i färd med att mäta Dalsland största alm, vid Bläsön i Lerdal. 7 meter och 95 centimeter är en imponerande omkrets.
Barbara Sandell 2014 i färd med att mäta Dalsland största alm, vid Bläsön i Lerdal. 7 meter och 95 centimeter är en imponerande omkrets. Foto: Tommy Löfgren

Barbara trivdes i skog och sjö men även vid kusten och i fjällen. Rätt ofta var det bara hon och naturen, som när hon gjorde egna turer och övernattade under bar himmel på Kroppefjäll. Barbara lyckades också förena naturintresset med arbetet när hon 2006 startade egna firman Dalsland Naturguide, med bäversafarier och naturvandringar som specialitet. Många har hon lärt att paddla tyst när kanoten närmar sig en bäverhydda och många har som belöning fått studera bävrar på nära håll. Några speciella naturupplevelser var när hon och Jan fick se varg på isen på Rådanesjön. En annan gång satt ett lodjur vid brevlådan.

När Barbara fyllde 50 år gjorde hon en resa till Ecuador i två månader, för att lära sig spanska och delta som volontär i ett naturvårdsprojekt. Senare valde hon bort flyg, av miljöskäl.

I mer än 30 år har Barbara varit med och dansat folkdans i Spelmän och dansare på Dal och blev med tiden dansledare. Barbara sjöng också med en mjuk, varm stämma och skrev några sångtexter, bland annat om en speciell Vänerstrand söder om Åmål, dit hon ofta gick och ibland övernattade under bar himmel.

Under flyktingkrisen 2015 lärde Barbara känna flera nyanlända. En familj från Afghanistan kom att bli en del av Barbaras familj. Familjen utökades också genom att Barbaras och Jans dotterdotter föddes.

2018 flyttade Barbara och Jan till Åmål, efter att tillsammans med fyra vänner ha renoverat ett hus och bildat bostadsrättsförening. Barbaras firma avvecklades vid flytten men hon fortsatte att leda naturvandringar, med inslag av sagoberättande och musik.

Vi är tacksamma för Barbaras gärning och för att hon varit vår kamrat.

Styrelsen för Åmålsbygdens naturskyddsförening

Ingemar Andersson

Christer Boweden

Roger Gran

Claes Kannesten

Renée Olsåker

Artikeltaggar

ÅmålDalslandDödsfallMiljöpartietNaturNaturskyddsföreningenUmeå

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.