Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna borde vara medvetna om konsekvenserna av detta ingrepp i naturen

Publicerad:
Ett skogsområde att bevara menar insändarskribenterna.
Ett skogsområde att bevara menar insändarskribenterna. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Apropå förslaget till ny detaljplan vid E45-rondellen. Vad anser Miljöpartiet och oppositionen i denna fråga? Är de nöjda med beslutet? De borde vara medvetna om konsekvenserna av detta ingrepp i naturen.

Hade hoppats att man begärt en ordentlig utredning och konsekvensanalys från Naturvårdsverket före detta ödesdigra beslut. Har vi träd, 200 år gamla och hålträd, i detta område, som gör att utrotningshotade hackspettar skulle kunna häcka just där?

Enligt tidigare skribent finns alltså ett naturprogram från 2019 antaget för Åmåls kommun. Där står det, på sidan 16, att kommunen värnar om träd som är äldre än 200 år med en diameter på 100 centimeter och hålträd med en diameter överstigande 40 centimeter. Politiken struntar i tidigare beslut som antagits i kommunen.

Lyssna på en erfaren stadsarkitekt som har adekvat kunskap i detta ärende. Han belyser i sin insändare PD 22 april att nu gällande översiktsplan, från 2014, inte medger föreslagen byggnation.

Förskolan Eliseberg kommer att få försämrad miljö för barnen att vara ute och leka i. Tänkt miljöområde för barnen innebär, som vi ser det, att mer personal behövs på grund av att alla barn inte kan vara samtidigt på den plats som politikerna tänkt. Dessutom kommer barnen att påverkas av buller och avgaser från E45.

I dag leker barnen tryggt på gården med det fina naturområde som kullen erbjuder och all personal finns i huset. Kullen används för att åka snösläde och tefat vintertid och –inte nog så viktigt – att den blir vattenrutschkana på sommaren, att åka och svalka sig i. Mycket viktigt med tanke på att vi går en allt varmare framtid till mötes.

Det är ett löjligt hemlighetshållande om vilka mer än Jem & Fix, som ska få etablera sig där. Jag förstår heller inte att man tolererar att Jem & Fix kräver att få etablerera sig just vid Willys. Passar inte galoscherna är det ingen som som tvingar dem att komma hit. Vi har Byggmax och Optimera med kunnig personal som det är viktigare att vi får behålla. De ska inte utsättas för risken att slå igen. Det skulle också innebära färre arbetstillfällen.

Vi har Fågelmyren att erbjuda för till exempel Ikea, Clas Ohlson, H&M och så vidare som skulle kunna vara ett dragplåster till Åmål. Helst ser vi att man kämpar för att fylla tomma lokaler i centrum med till exempel sportaffär och butik som för barnkläder.

Vi behöver värna om och gynna de butiker vi har i centrum så vi slipper fler tomma skyltfönster.

Vårt råd till politiken: Gör om och gör rätt.

Inte bakåtsträvare utan framtidsivrare för natur, miljö och för alla levande varelser:

Göte Åhlstedt

Ingegerd Åhlstedt

Läs också

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenButikerByggmaxClas OhlsonDetaljplanerE45FågelmyrenHandelIkeaNaturNaturvårdsverketWillysÅmåls kommun