Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte mannen frias för mord i Stigen – men döms till fängelse

Publicerad:
Den misstänkte mannen frias för mord efter dödsfallet i Stigen, men döms ändå för att ha vållat den andre mannens död genom misshandel.
Den misstänkte mannen frias för mord efter dödsfallet i Stigen, men döms ändå för att ha vållat den andre mannens död genom misshandel. Foto: Micke Larsson/TT

På fredagseftermiddagen föll domen mot den man i 40-årsåldern som suttit häktad misstänkt för mord i Stigen. Mannen frias från mord, men döms istället för grov misshandel och vållande till annans död.

– Han är givetvis lättad, säger Peter Gillberg, mannens advokat.

Det var den 23 september förra året som en man i 50-årsåldern misshandlades till döds i Stigen.

En man i 40-årsåldern förblev kammaråklagare Carin Pedersens huvudmisstänkta och har suttit häktad fram till nu. I mitten av mars åtalades han också för mord. Enligt åklagaren ska 40-åringen ha utdelat flera slag mot bland annat offrets huvud. Som en följd av misshandeln kvävdes offret av sitt eget blod.

Sju dagars rättegång om mordet i Stigen är avslutadMan misstänks för mord – nu startar rättegångenMisstänkt åtalas för mordet i Stigen – offret kvävdes till döds

Efter sju dagars förhandlingar i Vänersborgs och Uddevallas tingsrätter föll domen under fredagseftermiddagen. Mannen frias för mord men döms för grov misshandel och vållande till annans död till två år och fyra månaders fängelse.

Det är både den dömde mannen och hans advokat Peter Gillberg nöjda med, särskilt med tanke på att åklagaren yrkade på 18 års fängelse.

– Utgångspunkten är att det är en bra dom. Den är tämligen välmotiverad och väl avvägd. I stora stycken får man väl säga att det redovisar väl vad som kommit fram i tingsrätten, säger Peter Gillberg.

Hur känner din klient?

– Vi har inte hunnit prata mer än om själva domslutet. Han är givetvis lättad, säger Peter Gillberg.

Ska ni överklaga domen?

– Det får vi avvakta och se. Det finns onekligen kvar ett utrymme på grund av nödvärn eller nödvärnsexcess att helt frikänna honom på den grunden. Men om det är en väg vi vill ta initiativet till att trampa, det vågar jag inte svara på. Just nu tar vi del av den här domen, han får smälta det och känna den lättnaden som han har berättat att han känner.

Dalslänningen har sökt åklagare Carin Pedersen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseMisshandelMordStigenUddevallaVållande till annans dödVänersborgs kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.