Hoppa till huvudinnehållet

SSÅV:s damer vidare till final i Champions League: ”Vi seglade jättebra”

Publicerad:
SSÅV:s lag som under valborgshelgen kvalificerade sig för finalen i Women’s Sailing Champions League består av Clara Svensdotter och Beata Törneman, som är inlånade från Stenungsunds SS, samt Louise Gustafsson, Frida Jansson och Signe Pettersson.
SSÅV:s lag som under valborgshelgen kvalificerade sig för finalen i Women’s Sailing Champions League består av Clara Svensdotter och Beata Törneman, som är inlånade från Stenungsunds SS, samt Louise Gustafsson, Frida Jansson och Signe Pettersson. Foto: SCL/Adam Burdylo

Herrlaget gjorde det och Gustav Skålén lyckades i ungdomstävlingen. Nu har även Segelsällskapet Åmålsvikens damlag kvalificerat sig för finalen i seglingens Champions League i J70-båtar efter en sjätteplats under valborgshelgens kval i Berlin.

SSÅV:s lag som seglade Champions League-kvalet i Tyskland bestod av fem tjejer. Det var SSÅV-fostrade trion Signe Pettersson, Louise Gustafsson och Frida Jansson samt Clara Svensdotter och Beata Törneman som var inlånade från Stenungsunds Segelsällskap och har bidragit med rutin och erfarenhet i laget.

21 lag från hela Europa tävlade i kvalet. Kvalificeringen avgjordes på Grosser Wannsee, som ligger sydväst om Berlin, med samma upplägg som i seglingsallsvenskan med sprintrace. Efter första tävlingsdagen av tre låg SSÅV på andra plats efter en smakstart.

– Vi var ganska chockade att vi låg tvåa efter första dagen, även om vi seglade jättebra. Det var mycket bättre än vi trodde. Målsättningen var satt ganska högt – att vi skulle vara bland de sex främsta som gick vidare till final, säger Frida Jansson gast i SSÅV-laget.

Starka vindar

SSÅV gynnades av starka vindar den första dagen, men de två efterföljande dagarna var det lättare vindar och då tappade laget några placeringar. Som lägst var SSÅV nere på en sjunde plats, men till slut blev det alltså en sjätteplats.

– De verkade som att flera av de andra lagen inte hade tränat så mycket tillsammans och blev bättre efterhand för varje race som gick. Men jag tycker vi höll en jämn, hög nivå hela helgen.

Senare visade det sig att hela 14 lag gick vidare till finalen beroende på att färre lag än tidigare nu kvalar in till Champions League-finalen via tävlingen Women on water.

Åmålslaget hade lånat in rorsman och taktiker från Stenungsund, medan Åmålsseglarna jobbade som gastar på båtar.
Åmålslaget hade lånat in rorsman och taktiker från Stenungsund, medan Åmålsseglarna jobbade som gastar på båtar. Foto: Adam Burdylo fcm/Sailing Champions League

Hur stort är det att segla Champions League?

– Att vinna seglingsallsvenskan var hur stort som helst. Det här är något helt annat, så det är svårt att jämföra. Men det ska bli väldigt häftigt att segla i finalen.

Ett stort problem oroar dock inför höstens final. Tävlingen krockar nämligen med sista omgången i seglingsallsvenskan och de inlånade seglarna från Stenungsund, Beata Törneman och Clara Svensdotter som dessutom var rorsman och taktiker på båten, har lämnat återbud till finalen.

– Det är väl inte kris direkt, men vi har lite att jobba på för att lösa det, säger Frida Jansson.

Finalen i Women’s Sailing Champions League avgörs i mitten av september i Sundby i Danmark där 32 lag runt om i Europa gör upp om den finaste titeln för J70-båtar.

Kvalet till Champions League avgjordes på Grosser Wannsee sydväst om Berlin.
Kvalet till Champions League avgjordes på Grosser Wannsee sydväst om Berlin. Foto: SCL/Adam Burdylo
Segelsällskapet Åmålsviken slutade på sjätte plats efter att ha fått en bra start på tävlingen.
Segelsällskapet Åmålsviken slutade på sjätte plats efter att ha fått en bra start på tävlingen. Foto: SCL/Adam Burdylo

Artikeltaggar

BerlinEuropaSeglingSSÅVStenungsunds SegelsällskapTysklandVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.