Hoppa till huvudinnehållet

Vandalisering på Åmålsskolor – flera fönsterrutor krossade: ”Bedrövligt”

Publicerad:
Flera fönsterrutor har krossats på Kristinebergskolan.
Flera fönsterrutor har krossats på Kristinebergskolan. Foto: Helena Ingman

Fönsterrutor har nyligen krossats på både Kristinebergskolan och barackerna där Rösparksskolan förut hade sin verksamhet.

– Bedrövligt, kan jag tycka, utan att ta till för starka ord, säger Åkabs vd Magnus Dalsbo.

Klotter, nedskräpning och eldning. Skadegörelser av olika slag tillhör dessvärre vardagen för kommunens eget fastighetsbolag, Åkab.

– Det kommer och går lite grann, i olika vågor, säger vd Magnus Dalsbo.

Under senare tid har bolaget främst haft problem med krossade fönster. För cirka tre veckor sedan fick Kristinebergskolan tre rutor krossade, två på sidan som vetter mot cykelbanan, samt en i gymnastiksalen.

Ytterligare ett par fönster har sedan dess hafts sönder på barackerna där Rösparksskolan fram till nyligen bedrev sin verksamhet.

– Bedrövligt, kan jag tycka, utan att ta till för starka ord, säger Magnus Dalsbo. Varje krossat fönster kostar tiotusentals kronor, med utryckning av jourpersonal, glasmästare och tillfälliga åtgärder. De här pengarna skulle man kunna använda till betydligt mer utvecklande saker än reparationer.

Bevakningen kostar

Åkab har områdesbevakning på kvällar och helger, just för att minska skadegörelsen. Men att utöva bevakning kostar också pengar.

– Det är skolan och eleverna som förlorar på detta, säger Magnus Dalsbo.

Samtidigt betonar han att gärningspersonerna inte nödvändigtvis har någon koppling till de berörda verksamheterna:

– Allmänheten får gärna ha ögon och öron öppna och höra av sig om de misstänker något, säger Dalsbo.

Rösparksskolans gamla baracker, som stått tomma sedan den nya skolan togs i bruk, kommer att hämtas av uthyraren i juni.

Artikeltaggar

ÅkabBrott, lag och rättKlotterKristinebergskolanMagnus DalsboRösparksskolanSkadegörelseVandalisering

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.