WHO: Covid-19 inte längre globalt nödläge

Publicerad:
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Coronaviruset utgör inte längre en global hälsokris, deklarerar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.

– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsonödläge, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Beskedet kommer efter att WHO:s expertkommitté för pandemin haft sitt senaste sammanträde i torsdags.

Expertpanelen har med veckans möte inräknat setts 15 gånger sedan pandemiutbrottet för över tre år sedan. Den oberoende gruppen träffas var tredje månad och rapporterar direkt till WHO:s generaldirektör. Efter mötet gav de rekommendationen att Tedros Adhanom Ghebreyesus ska deklarera att coronaviruset inte längre är ett "globalt hälsonödläge".

– Det betyder dock inte att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsohot. Förra veckan skördade covid-19 ett liv var tredje minut, och det är bara dödsfallen som vi känner till. Medan vi talar kämpar tusentals personer runtom i världen för sina liv på intensivvårdsavdelningar, säger WHO-chefen.

I onsdags presenterade WHO en ny strategi för kampen mot covid-19 för de kommande två åren. Målet med strategin är att stötta länder i övergången från akuta åtgärder mot viruset till att förebygga och hantera sjukdomen långsiktigt.

Nyligen meddelade WHO även att antalet dödsfall med covid-19 minskat med 95 procent sedan årsskiftet, skriver AFP.

Artikeltaggar

CoronavirusetCoronavirusetTedros Adhanom GhebreyesusVård och omsorgWHO

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare