Hoppa till huvudinnehållet

Årets företagare för andra gången – ökat med 40 anställda på 20 år

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec Systems tog emot priset som Årets företagare för andra gången. Förra gången var för exakt 20 år sedan och sedan dess har företaget växt med 40 anställda.
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec Systems tog emot priset som Årets företagare för andra gången. Förra gången var för exakt 20 år sedan och sedan dess har företaget växt med 40 anställda. Foto: Elinor Thuresson

Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec System i Åmål tog på fredagskvällen emot priset som Årets företagare – exakt 20 år sedan de fick priset första gången.

Under de åren har företaget växt från att sysselsätta fyra–fem personer till 46 anställda.

Utmärkelsen Årets företagare delades ut av Lena Andrén och Fredrik Pettersson från Företagarna. Att samma företag får priset en andra gång är högst ovanligt och imponerande.

– Vi fick ringa och fråga om det var möjligt, säger Fredrik Pettersson.

Det var det och Niclas Gustafsson och Susanne Andersson uppmanades lite försiktigt att vara på plats på Åmåls näringslivsfest på Dalslands Skafferi på fredagskvällen. Den här gången hölls pristagarna hemliga in i det sista.

Det har varit möjligt att öppet nominera vilka som borde bli Årets företagare och det visar sig att flera av Electecs anställda har varit aktiva och skickat in.

– Det här är helt underbart, säger Niclas Gustafsson om att bli Årets företagare på nytt och han och Susanne Andersson kan inte nog understryka de anställdas betydelse för företagets utveckling.

Motiveringen

Juryns motivering till Årets företagare i Åmål Electec System AB:

”Årets företagare förtjänar en stor hyllning för sin framgång med sitt bolag. De har genom sin passion, hårt arbete och engagemang byggt upp företaget till vad det är i dag. Sedan starten 1993 har företaget haft en stadig, expansiv tillväxt och spännande utveckling.

Företaget startade i bostadens källare med produktion och utveckling som skedde parallellt med ägarnas andra jobb. Men nu har företaget sedan länge tagit sig upp från källaren och är ett framgångsrikt företag med en fin tillväxt inom alla områden.”

Många företag vittnar om problemen att hitta kompetens, men Niclas Gustafsson och Susanne Andersson har trots tillväxten tyckt att rekryteringen alltid löst sig bra, även när de behövt erfaren kompetens för till exempel inköp och lagerhållning. Merparten av företagets personal kommer från Åmål och Fengersfors och någon från Säffle. De hyllar Karlbergsgymnasiet för att leverera välutbildade, kunniga och duktiga medarbetare.

– Vi har världens bästa personal, säger Susanne Andersson.

Nicole och Andy van Assema från Dalsland Outdoors fick ta emot Åmåls kommuns pris som Årets entreprenörer, för att vara personer som ser allt som möjligt.
Nicole och Andy van Assema från Dalsland Outdoors fick ta emot Åmåls kommuns pris som Årets entreprenörer, för att vara personer som ser allt som möjligt. Foto: Elinor Thuresson

Många anställda söker sig till företaget för att de redan känner någon som arbetar där. Flera har hämtats från andra branscher, någon har tidigare varit kock och någon frisör. På senare tid har flera kommit från Ica.

– Det är knappt vi vågar gå och handla längre, säger Niclas Gustafsson.

Framför allt lås

Electec Systems största produkt är elektriska lås som står för 85 procent av omsättningen och den största konkurrenten är globala jätten Assa. Åmålsföretagets affärsidé har varit att kunna vara flexibelt.

– Vi lyssnar på låssmederna, är lyhörda och gör väldigt tekniktäta lås, säger Niclas Gustafsson.

Åmåls kommundirektör Jan-Erik Samuelsson läste upp motiveringen innan han lämnade över priset för Årets eldsjäl till Ywonne Johansson.
Åmåls kommundirektör Jan-Erik Samuelsson läste upp motiveringen innan han lämnade över priset för Årets eldsjäl till Ywonne Johansson. Foto: Elinor Thuresson

Electec System tillverkar bland annat sprängklassade lås, som gett uppdrag hos Polisen och Tullverket, och ett av de senaste prestigeprojekten är att leverera alla lås till Karlatornet i Göteborg. Lokalt finns Electeclås på bland annat stadshuset, stadshotellet och Tidningshuset. Försäljningen sker via grossister och än så länge rör sig företaget på den skandinaviska marknaden.

Har ni funderat på att fortsätta växa globalt?

– Vi har inte hunnit med. Standarden ser annorlunda ut nere på kontinenten och låskonstruktionen är omvänd, så då måste vi designa om först, säger Niclas Gustafsson.

Niclas Gustafsson och Susanne Andersson äger och driver fler företag, men Electec System är det största. Ett av de senare projekten är en utökning i Säffle, där låsens leveranskedja säkras genom lokal tillverkning av kretskort.

Åmål Handels ordförande Sara Träff delade ut priset för Årets ambition till Andreas Svanström och Richard Ternstedt för deras satsning, tillsammans med Roger Larsson, att ha två Elonbutiker på samma gata.
Åmål Handels ordförande Sara Träff delade ut priset för Årets ambition till Andreas Svanström och Richard Ternstedt för deras satsning, tillsammans med Roger Larsson, att ha två Elonbutiker på samma gata. Foto: Elinor Thuresson

Företagets bankman Mikael Möller kom fram och gratulerade och kramade om Electecägarna. Han har varit med från början, säger Niclas Gustafsson, och har varit så viktig för företagets utveckling att när Mikael Möller bytte arbetsgivare följde Electec System med och bytte bank. Susanne Andersson nämner också Sten-Åke Jensen från Åreko, Åmåls redovisningskonsulter, som varit med från starten i källaren ända fram till i år när han vid 78 års ålder lämnat stafettpinnen vidare till Malin Karlsson på EY.

Åmåls näringslivsgala var tillbaka efter pandemiuppehåll och har under tiden stöpts om till en näringslivsfest. Namnbytet betyder inte så mycket skillnader i upplägget som en önskan att betona vikten av att avslappnat umgås under festliga förhållanden.

Många diplom

Ackompanjerat av mat, dryck och musikunderhållning delades en rad utmärkelser ut.

Angelica Uttersäv, HR-chef på Spicer Nordiska Kardan/Dana, representerade Åmåls industriförening som i år valt FN Mekanik och familjen Nelson till Årets industriföretag, för att företaget med uthållighet och flexibilitet vänt utvecklingen till en ”fin tillväxt med långsamhet och framtidstro”. Ingen representant för FN Mekanik var emellertid på plats och priset kommer att delas ut senare.

Fredrik Pettersson från Företagarna och Sara Träff från Åmål Handel delade ut fyra gesällbrev. Från vänster Titti Pettersson, Lisa Karlsson, Maria Öhrn Ballester och Sofie Pettersson.
Fredrik Pettersson från Företagarna och Sara Träff från Åmål Handel delade ut fyra gesällbrev. Från vänster Titti Pettersson, Lisa Karlsson, Maria Öhrn Ballester och Sofie Pettersson. Foto: Elinor Thuresson

Åmål Handel delade ut två priser. Roger Larsson, Andreas Svanström och Richard Ternstedt från Elon ljud och bild och Elon fick diplom för Årets ambition för att de orädda satsar framåt i ett arbete för ett ”brett utbud av produkter i en tuff konkurrens”. I och med köpet av före detta Elkedjans butik längre ner på Kungsgatan blir Åmålsföretaget först i Sverige med att kombinera hemelektroniken och vitvarorna på det här sättet.

Andreas Svanström tycker att pandemin har hjälpt till med att påminna människor om den lokala handelns betydelse:

– Så vi vill tacka alla våra kunder som har gjort det här möjligt.

Nischad nysatsning

Priset för Årets satsning gick till Lisa Johansson som hade öppning för butiken Floristen i rummet tidigare samma dag. Hon uppmärksammas för att bjuda Åmålsborna på vackra ting och för en ”nysatsning i en smal nisch”.

Åmåls kommun genom kommundirektör Jan-Erik Samuelsson gav utmärkelsen Årets eldsjäl 2022 till Ywonne Johansson på Mickans grill, för hur hon genom idogt ideellt arbete och ett stort kontaktnät starkt har bidragit till att göra Åmåls julmarknad till en av Västsveriges största de två senaste åren.

– Det här är någon som brinner för att göra det bättre för Åmål, säger Jan-Erik Samuelsson om eldsjälen.

Verksamhetsledare Victor Estby tog emot priset för Årets kulturföretag för Bokdagar i Dalsland.
Verksamhetsledare Victor Estby tog emot priset för Årets kulturföretag för Bokdagar i Dalsland. Foto: Elinor Thuresson

Årets entreprenörer, Nicole och Andy van Assema, på Dalsland Outdoors tog emot priset av kommunens näringslivschef Kristoffer Ljung. De beskrevs som personer som alltid säger ja och som ser allt som möjligt och får utmärkelsen bland annat för att de lockar gäster till Åmål från när och fjärran.

Årets ambassadörer blev Elisabeth och Lasse Orava som bland annat driver Åmåls stadshotell, Dalhall och Forsbackarestaurangen, för deras trägna beslutsamhet och kunnighet som lockar besökare till Åmål.

Kultur nära publiken

Anders Lindgren, verksamhetsledare på Mötesplats Steneby, delade ut priset Årets kulturföretag till Bokdagar i Dalsland. Verksamhetsledare Victor Estby fick ta emot diplom, anteckningsbok och svallande beröm, för att föra ut kultur av hög klass i Dalsland och komma nära sin publik.

Tre frisörer och en hudvårdsterapeut var på plats att ta emot sina gesällbrev. Gesällbreven är förutom ett kunskapsbevis också ett sätt att lyfta hantverksyrkena och eftersom meningen är att diplomen ska delas ut under festliga former och pandemin kommit i vägen, så var det här gesällbrev som sträckte sig två år tillbaka i tiden, likaväl som en vecka. Frisörerna Sofie Pettersson, Lisa Karlsson och Titti Pettersson samt hudvårdsterapeut Maria Öhrn Ballester kallades upp på scenen till publikens jubel.

Lisa Johansson, som hade nyöppning för Floristen i rummet på Kungsgatan samma dag, tog emot priset för Årets satsning.
Lisa Johansson, som hade nyöppning för Floristen i rummet på Kungsgatan samma dag, tog emot priset för Årets satsning. Foto: Elinor Thuresson
Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby i Dals Långed och Fengersfors, delade ut priset för Årets kulturföretag.
Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby i Dals Långed och Fengersfors, delade ut priset för Årets kulturföretag. Foto: Elinor Thuresson
Ywonne Johansson fick Åmåls kommuns pris som Årets eldsjäl för sitt arbete att göra Åmåls julmarknad till en av Västsveriges största.
Ywonne Johansson fick Åmåls kommuns pris som Årets eldsjäl för sitt arbete att göra Åmåls julmarknad till en av Västsveriges största. Foto: Elinor Thuresson
Iia Abenius från Åmåls stadshotell tog emot priset för Årets ambassadörer å Elisabeth och Lasse Oravas vägnar.
Iia Abenius från Åmåls stadshotell tog emot priset för Årets ambassadörer å Elisabeth och Lasse Oravas vägnar. Foto: Elinor Thuresson
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec System intervjuades på scenen av kvällens konferencier Bea Nilsson.
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec System intervjuades på scenen av kvällens konferencier Bea Nilsson. Foto: Elinor Thuresson
Lena Andrén och Fredrik Pettersson representerade Företagarna och läste upp motiveringen för Årets företagare.
Lena Andrén och Fredrik Pettersson representerade Företagarna och läste upp motiveringen för Årets företagare. Foto: Elinor Thuresson
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec System på scenen. Till höger ses Fredrik Pettersson från Företagarna och Bea Nilsson som var kvällens konferencier.
Niclas Gustafsson och Susanne Andersson från Electec System på scenen. Till höger ses Fredrik Pettersson från Företagarna och Bea Nilsson som var kvällens konferencier. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandButikerDalslandElonFengersforsFloristen i rummetFrisörerFöretagarnaHandelJan-Erik SamuelssonKarlbergsgymnasietNäringslivTillväxtUtmärkelserÅmålÅmål handel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.