Hoppa till huvudinnehållet

Från närgånget i smyg till glatt firande med kronprinsen – fotofesten har börjat

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Morten Gjerde ställer ut närgångna gatubilder på konsthallens övervåning.
Morten Gjerde ställer ut närgångna gatubilder på konsthallens övervåning. Foto: Andreas Dagström

Under lördagen sparkade Åmåls fotofest igång och som vanligt var intresset stort från start.

Huvudställarna kunde knappast ha mer olika smak, men båda plåtar oftast utan att deras modeller märker av dem.

Med tanke på att evenemanget mer eller mindre dödförklarades redan före pandemin är det imponerande hur entusiasterna lyckats blåsa nytt liv i fotofesten. Åter har den blivit en populär uppvärmning till sommarhalvårets tämligen späckade kultur- och nöjeskalender.

Dessvärre var årets stora affischnamn Jonas Classon tvungen att åka hem av personliga skäl, kort efter att han hängt färdigt sin utställning på konsthallens bottenplan. Bilderna föreställer hur som helst fåglar, ofta i natursköna miljöer. Classon måste ha legat gömt många otaliga timmar för att fånga ovetande ugglor, tranor, med mera.

Invigningen av fotofesten lockade en hel del besökare. Dessa är några.
Invigningen av fotofesten lockade en hel del besökare. Dessa är några. Foto: Andreas Dagström

Mycket på resande fot

Smygfotograferande men av ett helt annat snitt ägnar sig även fotofestens andra dragplåster Morten Gjerde åt. På väggarna en trappa upp har norrmannen hängt idel urbana bilder, närbilder av människor i stadsmiljöer, tagna med 35 millimeters objektiv.

– Jag letar efter de små ögonblicken som vanligen försvinner direkt, men som på det här sättet får evigt liv, säger Gjerde.

Fotografierna är tagna över hela Europa.

– Jag reser gärna bort och stannar på ett ställe i tre veckor. Då går jag runt med kameran och fotar från morgon till kväll. Fullt fokus.

Till vardags arbetar Morten Gjerde med kommersiell fotografering, exempelvis cd-omslag och katalogbilder, men det är gatufotot han brinner för:

– Jag är lyckligtvis i en situation där jag inte behöver någon fast inkomst varje månad, utan kan dedikera mycket tid åt det jag vill. Det måste nästan man för att kunna ta fotograferandet ytterligare ett steg.

Morgan Torger är en av drygt 20 utställare i Gamla kyrkan. Bland annat visar han bilder han tog under sin tid vid brandkåren. ”Jag brukade ha med mig kameran vid eftersläckning. Hade jag börjat foto mitt under pågående släckning, då hade det blivit liv”, säger Torger.
Morgan Torger är en av drygt 20 utställare i Gamla kyrkan. Bland annat visar han bilder han tog under sin tid vid brandkåren. ”Jag brukade ha med mig kameran vid eftersläckning. Hade jag börjat foto mitt under pågående släckning, då hade det blivit liv”, säger Torger. Foto: Andreas Dagström

Spontant besök

Merparten av utställarna, sammanlagt ett 20-tal, visar sina alster i Gamla kyrkan. Hedersplatsen på scenen är tillägnad Olle Englund (1919-2004), Åmåls kanske mest mångsidige amatörfotograf genom tiderna. Arrangörerna har valt ut ett antal bilder Englund tog i samband med Åmåls 300 årsjubileum. På några förstoringar skymtar dåvarande kronprisen, Gustaf Adolf. Värt att notera är hur nära fotografen fick komma kungligheten. Det hade knappast tillåtits idag.

Många av besökarna under öppningsdagen är själva med och ställer ut, eller är bekanta till dessa, men även folk utan koppling till evenemanget kikade förbi, som Monica Thörner och Patrik Karlsson från Säffle. De hade övernattat med sin båt i gästhamnen och blev nyfikna på vad som försiggick i Gamla kyrkan.

– Besöket blev lite spontant, säger paret, som gillade vad de fick se:

– Roligt med alla lokala motiv.

Fotofesten pågår till och med 13 maj. På torsdagen ger Morten Gjerde föreläsning i kulturhuset, där han även har portfoliobedömning på fredagen.

På tisdagen hålls workshop i nattfoto. Leder gör Anders Nilsson, från Arvika.

Åmåls fotofest har de senaste åren gjort en stark comeback efter att i det närmaste ha varit uträknad.
Åmåls fotofest har de senaste åren gjort en stark comeback efter att i det närmaste ha varit uträknad. Foto: Andreas Dagström
Monica Thörner och Patrik Karlsson från Säffle hamnade på fotofesten av en slump.
Monica Thörner och Patrik Karlsson från Säffle hamnade på fotofesten av en slump. Foto: Andreas Dagström
Lennart Hansson invigningstalade. Bakom skymtar en bild tagen av huvudutställaren Jonas Classon, som dessvärre var tvungen att ställa in sitt planerade föredrag.
Lennart Hansson invigningstalade. Bakom skymtar en bild tagen av huvudutställaren Jonas Classon, som dessvärre var tvungen att ställa in sitt planerade föredrag. Foto: Andreas Dagström
Motiven varierar stort på utställningsväggarna.
Motiven varierar stort på utställningsväggarna. Foto: Andreas Dagström
”Jättetrevligt evenemang”, sa besökarna Hanna Johansson Kull, Henrik Johansson Kull och Selma Johansson Kull. Henrik ställer även ut bilder i Gamla kyrkan.
”Jättetrevligt evenemang”, sa besökarna Hanna Johansson Kull, Henrik Johansson Kull och Selma Johansson Kull. Henrik ställer även ut bilder i Gamla kyrkan. Foto: Andreas Dagström
På Gamla kyrkans scen visas bilder av Olle Englund. Britt-Marie Krabo tittar.
På Gamla kyrkans scen visas bilder av Olle Englund. Britt-Marie Krabo tittar. Foto: Andreas Dagström
Anders Nilsson och Rosita Moberg är flitiga fotofestbesökare. ”Mysigt att gå runt och titta. Förr var det fler utställningslokaler, det tyckte jag om. Då fick man även möjlighet att se fler fina hus från insidan”, säger Rosita Moberg.
Anders Nilsson och Rosita Moberg är flitiga fotofestbesökare. ”Mysigt att gå runt och titta. Förr var det fler utställningslokaler, det tyckte jag om. Då fick man även möjlighet att se fler fina hus från insidan”, säger Rosita Moberg. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

FotograferingFåglarMorten GjerdeNöje/KulturUtställningarÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.