Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls BC tillbaka i tvåan – Fagerström slog till med 279 poäng i kvalet

Publicerad:
Åmåls BC är tillbaka i division 2 efter en säsong i division 3. Laget som var med och ordnade division 2 platsen var (övre raden): Anders Fagerström, Oscar Laaksonen, Andreas Dalbert, Christian Jönsson, Andreas Fagerström, Leo Andersson och Stefan Björklund. Nedre raden: Max Blüme Josefsson, Claes Lindh och Tim Lindberg.
Åmåls BC är tillbaka i division 2 efter en säsong i division 3. Laget som var med och ordnade division 2 platsen var (övre raden): Anders Fagerström, Oscar Laaksonen, Andreas Dalbert, Christian Jönsson, Andreas Fagerström, Leo Andersson och Stefan Björklund. Nedre raden: Max Blüme Josefsson, Claes Lindh och Tim Lindberg. Foto: Åmåls BC

När det gällde som mest klev Åmåls BC:s fixstjärna Andreas Fagerström fram. Med sina 279 poäng i den tredje och direktavgörande matchen i kvalet mot BK Trix ledde han Åmål till en 4–1-seger – och avancemang till bowlingens division 2.

– Det blir nervöst när hela säsongen hänger på en serie, säger han.

I söndags möttes Åmåls BC och Hälleforslaget BK Trix – seriesegrare i division 3 västra Svealand 2 – i ett direkt avgörande kval om en plats i division 2 nästa säsong. Matchen spelades, för Åmåls del så nära hemmaplan man kunde komma, i Säffle bowlinghall.

– Vi var öppna med att vi hade varit där och tränat och Trix köpte det. De tyckte också att det var lite konstigt, men det fanns inga hallar i Karlstad som visade intresse att arrangera kvalmatcher, säger Andreas Fagerström.

Kvalet avgjordes i bäst av tre matcher. I den första var ÅBC i underläge med 7–8 inför den avgörande serien. Då smällde laget till med en 5–0-seger i den sista serien och vann matchen med 12–8. Oscar Laaksonen var klart poängbäst i Åmål med sina 852 poäng.

Även den andra matchen blev jämn, men BK Trix lyckades komma tillbaka och kunde vinna matchen med snarlika siffror som i den första, 11–8. Oscar Laaksonen gjorde återigen en bra match för ÅBC. Med sina 833 poäng överglänstes han bara av Andreas Fagerström på 847 poäng.

Fagerströms formkurva fortsatte att stiga i den tredje och avgörande matchen, som avgjordes i en serie. Med sina fina 279 poäng ledde han laget till en klar 4–1-seger.

– I skiljeserien ryckte vi ifrån ganska tidigt, efter fem–sex rutor kändes det som att det var klart, säger Andreas Fagerström.

– Det var en skön seger. Nu kan vi ta sommarvila med gott samvete, fortsätter han.

Starkt att komma tillbaka efter Trix seger i andra serien.

– Ja, det gäller att tända till vid rätt tillfälle.

Åmåls BC är därmed tillbaka i division 2, eller där de hör hemma, enligt Andreas Fagerström.

– Det är där vi ska vara. Det var lite snöpligt att vi ramlade ner i trean.

Med tanke på den goda återväxten i klubben de senaste åren ser han med tillförsikt fram emot nästa års spel i tvåan.

– Vi har halva laget som är lite yngre och halva som är lite äldre. Håller alla i nu så har vi något riktigt bra på gång.

Utöver Oscar Laaksonens fina spel i kvalet lyfter Andreas Fagerström även fram unge Max Blüme Josefsson som gjorde en av sina första matcher i a-laget.

– Max fick hoppa in och gjorde det jättebra. Det är inte bara att gå in och spela i ett sånt läge.

Kvalsegrar för Merrimac och Gruvan

Även övriga kvallag från Åmåls serie lyckades avancera till division 2 efter kvalsegrar. Tabellettan BK Merrimac slog King Cobra BK i två raka matcher och BK Gruvan slog BK Fermé efter en seger och en oavgjord match.

Matchfakta

Kval till division 2

BK Trix – Åmåls BC 8–12 (3–2, 2–3, 3–2, 0–5)

Poäng Åmål: Oscar Laaksonen, 852, Anders Fagerström, 798, Leo Andersson, 790, Andreas Fagerström, 773, Christian Jönsson, 750, Tim Lindberg, 730, Andreas Dalbert, 626 (tre serier), Stefan Björklund, 576 (tre serier), Claes Lindh, 318 (två serier).

Åmåls BC – BK Trix 8–11 (1–4, 4–1, 1–3, 2–3)

Poäng Åmål: Andreas Fagerström, 847, Oscar Laaksonen, 833, Andreas Dalbert, 824, Leo Andersson, 818, Stefan Björklund, 774, Anders Fagerström, 760, Tim Lindberg, 760, Max Blüme Josefsson, 631 (tre serier), Christian Jönsson, 148 (en serie).

BK Trix – Åmåls BC 1–4

Poäng Åmål: Andreas Fagerström, 279, Oscar Laaksonen, 235, Oscar Laaksonen, 223, Tim Lindberg, 210, Anders Fagerström, 194, Max Blüme Josefsson, 192, Stefan Björklund, 191, Leo Andersson, 174.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BCBK GruvanBK MerrimacBK TrixBowlingKarlstadKing Cobra BKSäffleSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.