Hoppa till huvudinnehållet

Många år av fina minnen – Holgers i Säffle firar 90 år

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Ägaren Sara Johansson (i mitten) blev uppvaktad av Marine Hammarström och sin mamma Åse-Britt Johansson.
Ägaren Sara Johansson (i mitten) blev uppvaktad av Marine Hammarström och sin mamma Åse-Britt Johansson. Foto: Nathalie Forsström

Holgers konditori firar 90 år i år. Det är många Säfflebor som på ett eller annat sätt har fina minnen från Holgers. Det kan vara minnen från förr när barn köpte kaksmulor i strut och åt upp på innergården, eller en fika med en kär vän förra året. Under helgen var det många som ville vara med fira jubileet.

Under helgen firade Holgers konditori sitt 90-årsjubileum. Det firades bland annat med bakverk som är kända från 1930-talet och pyntade skyltfönster. Det kom också fint besök från föreningen Idé och hantverk i Sillerud. Föreningen valde att åka till Holgers som säsongsavslutning och de anlände elegant klädda i 30-talskläder. Några av dem blev körda ända fram i en Chrysler. Marine Hammarström hade lite att berätta om bilen.

– Det är Guldkungens ättlingars bil, säger hon.

Och mössan som dagens chaufför Mats Hammarström hade på sig är också speciell.

– Det är John Bryntesons chaufför John Skars mössa.

Marika Larsson och hennes mamma Marianne Jansson har båda jobbat många år på Holgers.
Marika Larsson och hennes mamma Marianne Jansson har båda jobbat många år på Holgers. Foto: Nathalie Forsström

Strutar med kaksmulor

Delägaren Sara Johansson berättar att det är många som har hört av sig och skickat in bilder från förr från Holgers.

– Det är många Säfflebor som vill dela med sig, säger hon.

Många Säfflebor har fina minnen från Holgers. Sara berättar bland annat om kaksmulestrutarna.

– Förr i tiden när det blev kaksmulor över så såldes det i strutar till barnen, säger hon.

Lång historia

Sara har jobbat på Holgers sedan 2016 och varit delägare i närmare fem år. Hon tycker att det är roligt att driva något som har en så lång historia som Holgers har.

– Det är jättekul och vi känner att vi har ett väldigt stöd. Vi märker också att det är fler som åker långt för att komma hit, säger hon.

Till firandet har man letat fram gamla recept som nu återanvändes. En sak som serverades var fragilité. Andra klassiker som serverades under helgen var nötringar, pariserbröd, toscamazariner och bananbakelser.

  • Marine Hammarström, Monica Zetterlund, Birgitta Johansson, Gunilla Johansson, Gunvor Andersson, Lilian Karlsson, Mats Hammarström, Gerd Wahlström, Åsa Dackman, Ulla Hagelin, Yvonne Nyström, Ulla-Britt Svensson, Titti Andersson, Åse-Britt Johansson och Filip Johansson Svärd.
    Marine Hammarström, Monica Zetterlund, Birgitta Johansson, Gunilla Johansson, Gunvor Andersson, Lilian Karlsson, Mats Hammarström, Gerd Wahlström, Åsa Dackman, Ulla Ha… Foto: Nathalie Forsström
  • Ett fint sällskap från Ide och hantverk i Sillerud kom på besök.
    Ett fint sällskap från Ide och hantverk i Sillerud kom på besök. Foto: Nathalie Forsström
  • Det blev en riktig nostalgitripp när Holgers 90-årsdag skulle firas.
    Det blev en riktig nostalgitripp när Holgers 90-årsdag skulle firas. Foto: Nathalie Forsström
  • Chauffören öppnade dörrarna åt resesällskapet.
    Chauffören öppnade dörrarna åt resesällskapet. Foto: Nathalie Forsström
  • Det bakades fragilité på gammalt recept.
    Det bakades fragilité på gammalt recept. Foto: Nathalie Forsström
  • Många kom för att fira Holgers 90 år.
    Många kom för att fira Holgers 90 år. Foto: Nathalie Forsström
  • Marine Hammarström och Mats Hammarström tog en fika.
    Marine Hammarström och Mats Hammarström tog en fika. Foto: Nathalie Forsström
  • Sällskapet satte sig på övervåningen för en fika.
    Sällskapet satte sig på övervåningen för en fika. Foto: Nathalie Forsström
  • Föreningen Idé och hantverk i Sillerud hade sin säsongsavslutning.
    Föreningen Idé och hantverk i Sillerud hade sin säsongsavslutning. Foto: Nathalie Forsström
  • Bakelser dagen till ära.
    Bakelser dagen till ära. Foto: Nathalie Forsström
  • Sara Johansson visar upp fragilité som bakats på gamla recept.
    Sara Johansson visar upp fragilité som bakats på gamla recept. Foto: Nathalie Forsström

34 år på Holgers

Marika Larsson som jobbar på Holgers har jobbat där i 34 år. På lördagen deltog hon i firandet tillsammans med sin mamma Marianne Jansson som tidigare har drivit Holgers.

– Jag slutade skolan 62 och fick mitt första sommarjobb på Holgers, säger Marianne.

Hon berättar om Greta som drev Holgers tillsammans med Holger.

– Hon var himla go den tanten, säger Marianne.

Samtidigt hade hon respekt för henne. Hon berättar om en gång när hon och en annan tjej som arbetade där diskuterade vem som skulle bära bort en drickaback. Det räckte att Greta tittade in till dem så slutade de diskutera och bar bort drickabacken istället.

Hon minns även Holger.

– Han var med i bageriet men för det mesta satt han i källaren och gjorde keramik, säger hon.

Kontakten med kunderna

Senare var Marianne med och drev Holgers konditori under många år. Det blev därför naturligt att dottern Marika började jobba där.

Vad har varit det bästa?

– Det är kundkontakten. Ringer jag till frisören och säger att det är Marianne på Holgers så vet de direkt vem jag är, säger Marianne.

Men det har inte alltid varit lätt.

– Det har varit jobbigt också. Det var inte bara att gå hem, säger hon.

Vad har ni för favoritbakverk?

– Nötwienerbröd och småkakan Ungherre, säger Marika.

– Och Budapest, fyller Marianne i.

Artikeltaggar

Holgers konditoriKonditorierMat och dryckNäringslivSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.