I söndagens partiledardebatt deltog inte Ebba Busch. Hon är på säkert välbehövlig semester med sina barn. Så socialminister Jakob Forssmed blev den som fick företräda KD.
Forssmed ska ha beröm för sitt lugna och sakliga framträdande. Tankarna gick till tiden då Alf Svensson och Göran Hägglund var ett sansat KD:s ansikte utåt. Kanske har Ebba Busch gjort sitt? Och undrar om inte Forssmed då är på ingång. Förr än vi kanske anar.
Fast å andra sidan. Räkna aldrig ut Ebba Busch.
Nye ledaren i Centern Muharrem Demirok debuterade i större sammanhang. Vältalig. Men hade på något sätt svårt att ta plats i debatten. Fast han kan komma att överraska. När Centern får ordning på var partiet ska stå i politiken.
Eftersom vi med nya knän nog kan räknas i något tusental bland PD:s läsare, gör jag nu två månader efter operationen en topptrelista på mina bra och dåliga erfarenheter:
Bra:
1. Att knäbytet äntligen blev gjort. Ingen operationsvärk.
2. Snabbt bra rörlighet. Kunde stödja på benet efter någon timme..
3. God eftervård för sår och annat på Medpro Åmål.
Värst:
1. Svårt att ta på stödstrumpor.
2. Svårt att ta av stödstrumpor.
3. Ovilliga stödstrumpor.
Säger ni ”Sätt dig i soffan” eller ”Sätt dig på soffan”? Veckans språkspaning ägnar vi något åt soffor.
I senaste numret av Språktidningen tar en läsare upp saken med språkexperterna. Frågeställningen är förstås inte livsviktig. Men visar språkets nyanser.
Språkrådets Anna Antonsson menar att ”på soffan” indikerar att det är en gammaldags kökssoffa av trä, medan ”i soffan” troligen används om en mjuk soffa.
Mer språkspaning. Här i spalten brukar vi påminna om det viktiga språkarbete som görs i Grönköping. Men även i Göteborrg finns många nydanande amatörforskare, som äntligen bringar reda i ords verkliga betydelse.
Journalisten Ulf Benkel – som gör en kulturgärning med skrifter om ordvitsar och annat ”från Göteborrrg” – har samlat tolkningar av ords egentliga betydelse just i staden där världens roligaste göteborgare bor. Några exempel på Benkels fynd:
Rivningstomten – stökig gäst på julafton;
Nötskal – kohud;
Barbent – ostadig efter barrunda;
Huvudled – hade ont i skallen;
Gokart – frukt som är välsmakande trots att den är omogen.